Китай и 10 000 евро спряха Скатов за Еверест

Властите не му позволиха да катери върха без шерп
19 май 2018 09:40, Александър Попов
110
Китай и 10 000 евро спряха Скатов за Еверест
Снимка: Facebook

Китайските власти спряха Атанас Скатов и не му позволиха да изкачи Еверест без шерп. Той води няколко дни преговори в Тингри, но без успех. Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест (8848 м) с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха.

Китайските власти обаче не са разрешили той да тръгне без шерп. Мерките за сигурност са засилени изключително сериозни и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха, пише "Сега"

Още по темата
.

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни. Утре сутрин трябва да напусна лагера и да летя за Катманду. Съжалявам много", каза българският алпинист.

На 13 май сливенският лекар-веган се изкачи на Чо Ойю (8201) като част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата от човек, който не консумира животинска храна.

Във визитката си той вече има шест изкачени осемхилядници, като е покорил два пъти Еверест. Така е той е номер две в тази класация след Боян Петров, който е изкачил 10 осемхилядници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: еверестАтанас Скатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
20
 
! Отговори
хюго бос преди 5 години
Значи, писна ми от измислени герои и комплексари. Решил да катери Еверест сам. И за какво? да се докаже, да се покаже колко е велик? На кого? Ей така вършат глупости и после рев и сополи по телевизиите за пари и хеликоптери, да ги спасяват, други хора да се излагат на опасност и медиите да ми дуднят едно и също, при наличието на всякакви други, истински проблеми за решаване.
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еййй, хайде и този Тревичкин ще катери по Хималаите. И кое било най-важното, бил вегетарианец??? Явно морковите и доматите му дават невиждана сила. А азе нищо не казвам, като ям кокъли и сурово месо. Не казвам, че съм Ягуар или Пума, дори Лев. *** си пружоли, начуквам ги и сурови си ги хапвам. Не казвам,че съм повече от другите, щото хапвам алангле. Тоя тайно рупа сушени месо и наденици, от де сили да се тътри по планината. Ама нали е модерно, не ядем месо? Ами не яжте, защо биете барабана?
74
2
 
26
 
! Отговори
До Miro преди 5 години
Момченце, ако за теб е новост, че има шерпи и те вършат своята трудна и опасна работа, аз знам за това от 1956 г. Можеш ли да смяташ? Късното ми детство бе белязано с великолепни руски книги, от които научавахме за Лашенел и Ерцог, за сър Едмунд Хилари и Норгей Тенцинг, за трагедиите по Дхаулагири и Нанга Прабат.Т^пакът 73 нарече шерпите "местните магарета"! Какво, освен просто тукашно магаре може да се изцепи така! Уважавайте хората, господине!
73
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Може и да е за добре. Атанасе, почини си малко! Осемхилядниците ще са си пак там, че те дочакат. Ти имаш сили и воля, а и голяма техника! Дано късметът ти да бъде винаги с теб!"Ех мър.божеее...."Атанас" ще те прочете - докато дъвче прораснали картофи ( торени с животински изnpажнения)....ще се трогне, и ще ти отговори
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да е за добре. Атанасе, почини си малко! Осемхилядниците ще са си пак там, че те дочакат. Ти имаш сили и воля, а и голяма техника! Дано късметът ти да бъде винаги с теб!
71
7
 
8
 
! Отговори
8 преди 5 години
До Анонимен 69Не че съм им фен, но в случая наистина е качил върха сам, под сам има в предвид, че не е ползвал местните магарета наречени още шерпи. Иначе него ден върха са качили 11 човека - и другите не са искали шерпи, и са тръгнали като група, макар че е било всеки за себе си - имало е кой да го снима поне
70
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре тия се оляха!Абе пич, кат искаш без шерп и без кислород, подписваш декларация, че отказваш доброволно да те издирват после и оставаш там, където си. Баси и умрелите герои! Ще си помпят егото, а после 100 души ще ги търсят с риск за собствения си живот! А в това време деца ще ***, защото родителите им нямат пари да си платят на докторите!
69
19
 
9
 
! Отговори
мисли преди 5 години
Всяка държава се гордее с алпинистите си.
68
8
 
30
 
! Отговори
Айде стига! преди 5 години
След трагедията с Проданов, бог да го прости! Този народ има навика да геройизира всеки баирбудала тръгнал да доказва нещо на някого или на себе си.Тези върхове отдавана са изследвани, качено от 1000 хора през годините. Предизвикателството е колко хилядника,че качиш за по кратко време.Чисто лично,никому ненужно предизвикателстов,с напълно излишен риск на което колкото по скоро спре да се обръща внимание,толкова по малко *** ще го правят!
67
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сам качил върха, ама снимка има от там! Аааа триножник и апарат си носел. Етикетите си режели, храната оставяли, сателитните телефони оставяли, щото всеки грам в повече бил тежест,ама техника за снимане се носи. Коя я, носи - оня дето катери върха като коза през ден и никога не влиза в новините.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До64 Така работехме в СОЦА без пари. Навика е вреден.И той като тия с розите първо работят, после се договарят.
65
3
 
33
 
! Отговори
Miro преди 5 години
Скоро ще лъсне истината,че има едно незнайни хорица, който всеки ден катерят тези върхове, за да съпроводят разни откачени европейци и американци на метър от там и да ги снимат!Китай просто сега реши да изкара повече пари от това, а скоро като им писне от измислени герои които вземат ордени в държавите си за нещо което китайци правят ежедневно,ще го изкарат директно!Едно е първия човек качил се там или първия от дадена държава качил се там,ама вече всеки перко тръгна да се катери да го забележат
64
2
 
36
 
! Отговори
пантагрюел преди 5 години
Логичното следствие от действията на предишния "герой". Пърсо се качва на своя глава, после се започва: ама обадете се на посленика, ама самолет, ама вертолет, ама пилоти, бензини, сестри, лели и стринки започват да раздават ъкъл от пейката в Южния парк как 100 шерпа да идат да го търсят и пр.Затова, 10 хил такса и 100 депозит, па отивай, като се върнеш на самоход, депозита ще ти се освободи.Това е резултата!Който е сляп, не го вижда
63
14
 
13
 
! Отговори
Нямам думи преди 5 години
Така като гледам, да не дава Господ българин да тръгне към Луната или към Марс, че пак ще има ридания - Кой ще плащаааааа? За какво му еееееееееее? Абе и аз могааааааа, ама не искаааааам... За последните 10 години колко пари е дала държавата за такива спасителни операции? И колко за мамини дечица, дето отиват с турбо Астрата да дрифтят на Копитото? А? Че някой писал и че не било кой знае какво да качиш Еверест, те шерпите по 20 пъти го качвали?!?! Луда работа.
62
1
 
17
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
"vegan"....oshte edna mrasna duma !
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 55Защото е измислица!
60
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54Шерп не е правилна дума, шерп озачава носач, правилната дума е планински водач и то подготвен, а не всеки суляк решил да изкачва върхове щото се мислел за алпинист и накрая вирнал краката.
59
4
 
29
 
! Отговори
Некой си... преди 5 години
Китай спести на БГ 100000 долара за спасителна операция.
58
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на китайците. като видиш българин да покаже колко пари има и ако не стигат бой и обратно.
57
2
 
34
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Правилно решение на китайските власти.След последния случай трябва да внимават повече с луди българи.Само с шерп, с телефон и ГПС и при добро време.Трябва контрол, защото ниските нива на кислород увреждат мозъка и трябва някой да мисли за тях.