За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!

Алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори Чо Йо пише за силаат на духа на Боян Петров
16 май 2018 07:00,
145
За Силния бегач в съседния коридор: Поклон, Бояне!
Снимка: Facebook

Поклон, Бояне! Осиротях!

Тези думи отправи към Боян Петров алпинистът Атанас Скатов, който преди дни покори осемхилядникът Чо Ойо.
Близките на Скатов скрили от него лошите новини около Боян, за да го предпазят по пътя му към върха. На слизане обаче, в Лагер 2, той научил за трагедията и изля мъката си със силни думи в емоционален пост в социалната мрежа.

В него той разказва, че първоначално не е повярвал и му е трябвало време да асимилира чутото. След като разбрал от колко време липсва Боян, започнал да осъзнава какво се случва.

"Боян беше алпинист с огромен опит ,от който аз съм се учил. Изключителен алпинист. Заедно сме били на 3 експедиции", пише Скатов. Двамата с Боян са изкачили връх Манаслу през 2015 година и година по-късно върховете Анапурна и Макалу.

Още по темата

"Бях много горд, че имахме много силно българско присъствие през онзи сезон в Хималаите. Помагахме си по време на изкачванията и си говорехме доста в безкрайното време на изчакване за хубаво време в базовия лагер. Той е алпинист от поколението най-близо до мен и запалваше моята страст за високи постижения", спомня си още Скатов.

Той пише още, че да имаш до себе си човек, който си е поставил толкова високи цели, които да мотивират и теб и да ти дават увереност, е една от предпоставките за успеха.

"За мен този човек беше Боян! В него имаше страст, имаше увереност, имаше сила. Беше много добър стратег и тактик. Предценяваше много добре обстановката, правеше детайлно проучване на терена ,прогнозата и всички обстоятелства свързани с атаката към върха", разказва алпинистът.

Той допълва, че Боян е бил винаги много целеустремен и никога не се е отказвал.

"Безкрайно много съжалявам за това, което се е случило. Знам, че колкото и да сме силни, природата е по-силна от нас. Знам колко е трудно там горе. Спомням си, когато си говорехме след изкачването на вр. Макалу , как се спогледахме безкрайно изтощени и почти без думи си казахме : "Хората идея си нямат,какво се случва тук горе и какво преживяваме”. И е така. Няма как да знаят! Но аз знам! И сега наистина го изпитах в пълния му вариант с изкачването ми без шерп и кислород на вр. Чо Ою.", продължава Скатов.

Той допълва, че може да оцени още повече, това, което Боян е направил вече 10 пъти по всичките осемхилядници.

"Виждал съм колко е зависим от инсулина и съм се чудел как не се страхува да не получи пристъп, в момент, в който да не може да реагира", пише още Скатов.

Той разказва и че приятелят му никога не се е страхувал от нищо.

"Поклон Бояне! Пред силата на духа ти и целеустремеността ти. Пред волята и безстрашието ти! Нека Бог даде сила на близките му", пише Скатов.

И не спира:

"Осиротях! Ще ми липсва Силния бегач в съседния коридор, който ме водеше и напрягаше силите ми докрай в състезанието. Все още се надявам, че може да стане някакво чудо и да се появиш отнякъде, въпреки че...... много време е минало. Единственото, което мога да направя в този момент, е да продължа напред към Еверест, там където щяхме да се засечем тази пролет и да посветя изкачването си на върха на теб! Дано имам късмет да го кача. Заради теб! И може да усетя духа ти там някъде в бялата планина, на най-високата й точка и да си поговоря пак безмълвно с теб!"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
9
 
! Отговори
Х преди 5 години
Ето разбра се вече,че е починал човека.Сега вече легна ли ви сърце на място ??!!
96
3
 
10
 
! Отговори
Кики преди 5 години
И за силните мишки пред клавиатурата !!! Мишоци....никой няма да разбере за вас
95
2
 
23
 
! Отговори
някоя си преди 5 години
Почивай в мир шампионе!Поклон пред паметта ти!
94
7
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 5 години
Да тръгнеш да изкачваш 8 хиляден връх е равносилно на това да караш автомобил с 250 км. в час, т.е. пълна лудост и самоубийство. Бог да го прости и дано останалите се вразумят. Амин!
93
4
 
19
 
! Отговори
Dimitrina преди 5 години
Какви ли помии не се изляха тези дни... Все сме нещастни, все не ни разбират, все "премерваме" несгодите на другите с нашите собствени несгоди. И, непременно, ние сме прекараните. Душички имаме ние, а не - души! Краят идва за всеки! Всички ще умрем. И няма значение как. Дали в Хималаите, дали в леглото - смъртта е до рамото ни от часа на нашето раждане. Разликата, обаче е, каква следа ще оставим. Като малки душици или герои...Поклон пред ГЕРОЯ БОЯН ПЕТРОВ!
92
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта може би е същата като на всички останали спортисти и откриватели!Развиваш уменията си, състезаваш се с останалите и себе си, виждаш и откриваш нови територии с тяхната флора и фауна и не на последно място защитаваш достойнството на родината си!
91
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта!!!! Каква е целта? Егото!!!!!
90
11
 
38
 
! Отговори
???? преди 5 години
Защо сте толкова злостни, дребнави, страхливи, скъпи ми сънародници!? Такива хора са достойни за уважение заради техния дух! Да правят невъзможното, да се борят с природата, при липса на нормални условия за живот, с воля да преодоляват препятствията за да достигнат целта! И точно такива хора са причината, човечеството да прогресира! И ако малко се поучите от тях, повярвайте, ще се преборите с житейските си несгоди, да дори и с ... престъпността, политици, корупция...Бог да прости човека!
89
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прекрасни и силни мъже". Разтегливи понятия.
88
4
 
37
 
! Отговори
Redhorn преди 5 години
За такива хора трябва да пишат медиите.Не какво направила поредната бг.***-вра в Кан или малолетен леш-пер или проблемите на гери со-пол,дриско или оная гологлава бтв.***.Поклон пред паметта на Боян !
87
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Високо, високо, високо, високо застани, над завист и обида, над дребните сплетни."Още на: https://textove/fsb-visoko-tekstБлагодариние на textove
86
2
 
22
 
! Отговори
сметкаджията преди 5 години
До Анонимени какви изводи трябва да си правим? да не би да ги крадат парите? имат хората, дават, дали са от спонсори или лични пари това си е тяхна работа.
85
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за информация да ви кажа, че за едно изкачване на Еверест, алпинистите следва да си приготвят около 60 000 долара. Друг е въпросът ако искат и допълнителни шерпи, екипи и т.н. Правете си изводите.
84
11
 
32
 
! Отговори
Arsenal преди 5 години
И двамата са силни и прекрасни мъже,пример за подражание на всички българи, поклон!
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Личен изборПич дълбоко се потресох от казаното от теб. Има смисъл да се обадиш до единствените обективни телевизии " Алфа" или "Евроком" в предаването на Никола Колев и да кажеш тези неща на по-широка аудитория. Не може краварите и запада да обвиняват другите страни , а те самите да тровят народите с химическо оръжие.
82
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Високо, високо, високо, високо застани, над завист и обида, над дребните сплетни."Поклон пред Боян Петров!
81
6
 
24
 
! Отговори
Земен ад преди 5 години
Аз мисля че ада е тука на Земята. Ако Боян е починал значи не е в ада защото ада е на Земята. Ще ви кажа ада. Земя , хора , банки , дебитни слуги на банките , работим цял живот да плащаме сметки и да пълнем федералния резерв , изнасилвачи на жени , деца , педофилия , убийство на невинни хора , грабежи, секти , имотни измами , катастрофи , войни , вируси , корупция , злоба , рекет , наркотици , алкохол , нерви в къщи , бедност , завист , живот е ад на Земята защото хората и обществото е проблем.
80
18
 
21
 
! Отговори
питам героите преди 5 години
Да ги видя тия левенти как биха живели в инвалидна количка, кой ще ги сваля по стълбите на блока, как ще си търсят работа, как ще търсят кой да ги обслужва и как ще живеят със 130 лева инвалидна пенсия. Големи герои, нема що- качили се някъде, трудно било. ЕИ?! На кого е помогнало тяхното хоби, какво създадоха, с какво допринесоха за развитието на цивилизацията?
79
13
 
26
 
! Отговори
Валя преди 5 години
До АдрианаЗлоба,казваш!?Не знам каква е професията ти,но съм сигурна,че ежедневно извършваш по-голям подвиг,за да оцеляваш.Както повечето хора в България!Не злоба,а бунт към статуквото!Боян Петров-едва ли някой тук го познава лично,но се превърна в нарицателно за порочната система в страната ни-за едни може,за други-не!Избрал е своя път,както всички,но кое и как го превърна в герой?Защо денонощно ни се натрапва "героизма" му?За да ни втълпят колко сме жалки ние и сме заслужили съдбата си?
78
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не го сравнява с Левски бе *** ,хората иронизират журналистите и водещите на предавания плюс цялата пасмина Харалановци в Бг.