Да го бъде или не: АЕЦ "Белене" – катастрофа или независимост?

Какъв ще бъде удачният вариант за рестарт на проекта?
Обновена: 23 май 2018 11:07 | 23 май 2018 10:30,
115

 

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток".

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядрена централа, газов хъб? А какво ще кажат от Козяк? Може би шистов газ и американски ТЕЦ и безплатни военни бази, визи и дела за престъпления по американските закони от БГ територия?? Е, не сме толкова богати да угодим на всички началници!
21
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"амаериканските" ТЕЦ-ове дават хляб на хиляди български миньори, освен това половин Стара Загора се храни от Мариците, хората получават добри заплати и живеят добре"руския" АЕЦ Козлодуй дава хляб на руските работници в ядрената индустрия, в нашия АЕЦ работят стотина българи, а печалбата на централата е 90 милиона годишно - смешно
20
9
 
39
 
! Отговори
Умен преди 5 години
Русия губи европейския енергиен пазар. Това, която наблюдваме сега е пълния им погром. Печелят Китай, Турция, Азербейджан.
19
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО ЧЕРНОКОЖИЯ ПРОДАЖНИК И КРАДЕЦ ОТ ДРАГАЛЕВЦИ ДЕТО СКЛЮЧИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕИЗГОДНИТЕ ДОГОВОРИ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ТЕЦОВЕ КОИТО ДОЯТ НАРОДА С НЕПОСИЛНИ СМЕТКИ ЗА ТОК ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА. ЦАЦАРОВ,КАКВО ЧАКАШ
18
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези дето трябваше да бъдат осъдени за грабежа АЕЦ Белене 2003-2012, сега дават акъл
17
8
 
34
 
! Отговори
Умен преди 5 години
До :)Може би русия е единствената страна в света, кяото произвежда ядрено гориво и може да съхранява ядрени отпадъци? А инвеститора за Белене е китайска държавна компания.... А Руснаците го издухаха :)
16
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :)За кремълските леки женички енергийна независимост, означава да си свалим предварително нацапаните гащури пред гнома-диктатор.
15
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Русия внасяме за 12 млрд.лв и изнасяме за 250 млн.лв - това е си е грабеж независимо дали има санкции или не.Ако строим АЕЦ Белене този дизбаланс в вноса и износа още повече ще се влошиКой е отговорен за това?Управляващите!!!
14
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма нужда от нови стари ядрени кютуци !
13
7
 
40
 
! Отговори
:) преди 5 години
Как да направим България по-зависима от Русия?- Ами да направим централа, която работи само с Руско ядрено гориво? - Да сме изцяло зависими от Руския газ и да направим нов поток с Русия. ЕС може да въвежда санкции, но Русия може да ти спре тока по всяко време. А хляба се пече на ток, тоест Русия ще може да ти спре хляба :):) да ти спре индустрията, да ти спре бизнеса. А и ако Русия не ти вземе ядрения *** обратно имаш проблем. Особено ако не си про-руско правителство.. ха ха
12
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 1981 до днес, това са 37 години ударно строителство на АЕЦТрудно някой би ме убедил, че някой толкова време се опитва да построи нещо. Най-вероятно строежа е само параван да се граби народна пара
11
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българинНяма нищо интересно в това къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво - по договор то се връща в Русия, разбира се срещу за което си плащаме.
10
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене - руски ботуш върху картата на България !
9
6
 
40
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Добре ти като ги пишеш тези глупотевини някаква мисъл влагаш ли? Каква енергийна независимост, какви изплатени инвестиции? Ядреното гориво по договор идва от и се връща в Русия - дотук с енергийната незевисимост! Да се изплати тази колосална инвестиция е било абсолютно невъзможно в последните десетилетия, защото България така или иначе произвежда доста повече ел. енергия от тази която потреблява, а тока не може да се складира, дори при преноса загубите са големи.
8
5
 
41
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
За да не бъде България завинаги икономическо джудже, трябва промишленост, енергия, газ и прочие ! В случая Румен е прав ! Сверявайте си часовника по Германия !А не по късогледи временни интереси !
7
14
 
36
 
! Отговори
българин преди 5 години
Между другото много ми е любопитно къде ще се складират ядрените отпадъци ?!?! На кой ли ще му излезе късмета ?! Може би в гората над Банкя ? Вие как мислите ???!
6
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минаха 30 години. За толкова време можехме да я построим три пъти и да си решим енергийната независимост за 100 години напред. Дори вече инвестицията щеше да е изплатена. Щяла да струва не знам си колко милиарда. Че то за 30 години изхарчихме стотици милиарди за какви ли не глупости. Хайде стига с този син фанатизъм, че ми писна, а и не само на мен,
5
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно е че този проект е изключително и само политизиран, за икономика е смешно да се говори, а за екология пък е направо признак на тотална глупост - не ми е ясно точно с какъв аргумент екофанатиците определят АЕЦ-те за замърсители, силно се съмнявам да имат такива, карат го на стари заучени фрази от времената на Чернобил. Това което трябва да се направи е да се направият поне два независими сериозни анализи от сериозни хора, най-добре от чужбина и да се оцени потребността от нов АЕЦ.
4
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията иска с нашите пари да си направи АЕЦа и после парите от тока да отиват в собствените и джобове!А като гръмне ние тука ще мрем и мутираме от радиацията,докато ТЕ ще избягат по имотите си в чужбина!
3
18
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
СПРЕТЕ БЕЛЕНЕ ! ТОЕА Е КАТАСТРОФА !