ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността за свалиния МН17

Холандия и Австралия ще привлекат Русия под отговорност
25 май 2018 18:00, Елка Василева
279
ЕС и НАТО: Русия да поеме отговорността за свалиния МН17
Снимка: Reuters

Европейският съюз и НАТО призоваха Русия да поеме отговорността за свалянето на полет МН17.

Двете организации отправиха този призив на фона на заключенията от междинния доклад на международни експерти, оповестен вчера, в който бе посочено, че ракетата, ударила пътническия самолет на Малайзийските авиолинии на 17 юли 2014 г. над Украйна, е била изстреляна от установка на руската армия.

ЕС потвърждава подкрепата си за призива отговорните да понесат последствията и всички държави да сътрудничат изцяло в усилията за установяването на отговорността, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя отново призовава Русия към сътрудничество по този случай.

Същото послание отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той заявява, че свалянето на пътническия самолет е било световна трагедия. НАТО многократно изрази подкрепа за усилията, предприети от холандските власти за изясняване на случилото се в онзи ужасен ден, за да има справедливост за 298-те загинали и техните близки, допълва Столтенберг.

Още по темата

Междувременно правителството на Холандия заяви, че ще държи Русия отговорна заради ролята й в свалянето на малайзийския пътнически самолет по полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Холандия и Австралия ще привлекат Русия към отговорност заради причастността й към катастрофата с МН17. Да търсиш отговорност от една страна е сложен правен процес", се казва в правителствено съобщение.

Уточнява се, че холандското правителство е взело съответното решение по предложение на външния си министър Стеф Блок и се казва, че и двете страни са информирали Русия за намеренията си, пише БТА.

Изявление направи и самият Стеф Блок. "Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група (ССГ) Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния (противосамолетен комплекс) "Бук", от който е бил свален малайзийският боинг. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия", каза министърът. Блок добави, че Москва засега отказва да сътрудничи на международното разследване.

ССГ, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна, публикува вчера междинни резултати от своето разследване. Следователите твърдят, че ракетата, с която е свален самолетът, е била на въоръжение в руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. На пресконференцията в Амстердам бе показан бе филм, проследяващ според следователите пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Следователите се въздържаха да кажат кой точно е изстрелял фаталната ракета. На пресконференцията вчера холандският прокурор Фред Вестербеке каза, че има съществен напредък в разследването, но още не може да се каже кой и защо е свалил самолета. Заподозрени във връзка с катастрофата са няколко десетки души, добави той.

Днес обаче Стеф Блок заяви, че резултатите от разследването "сочат пряка намеса на Русия". Според него опитите да се търси отговорност от Русия за свалянето на самолета съгласно международното право ще бъдат различен, паралелен процес от текущото разследване, което има за цел да бъде установена индивидуалната наказателна отговорност. "Ще искаме от Русия компенсация за жертвите", посочи той.

Холандия и Австралия са двете страни, които дадоха най-много човешки жертви сред пътниците на сваления самолет, летящ от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 души на борда.

Русия обаче отрича каквато и да е нейна намеса в случая.

Руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС, коментирайки изводите на ССГ, отхвърли всички обвинения, като каза, че нито един зенитен ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е пресичал руско-украинската граница.

Министерството отбеляза също, че на холандските правозащитни органи са били представени изчерпателни доказателства, които еднозначно сочат причастността на украинските зенитно-ракетни комплекси "Бук" към унищожаването на Боинга.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вова, не се притеснявай, Слободан Милошевич те чака с нетърпение.
179
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски. Въпросът е затворен.
178
0
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
ПУТИН Е ВЕГАН!
177
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците сгафиха със свалянето на пътническият самолет, мислели, че е украински военен. Минути след свалянето му по руските форуми се хвалеха как са думнали украински самолет. Като се разбра истината коментарите бяха изтрити.
176
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕС и НАТО?"на кой му пyка за ЕС и НАТО..."Най-много му пука на твоето приятелче Путин. Като чуе за ЕС и НАТО и цапа гащите.
175
1
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Крьим наш, но БУК не наш
174
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 173Не се прави на руснак.Денег нет е няма пари, а денги нет е парите ги няма :)Има малка разлика, нали?
173
4
 
5
 
! Отговори
ЕС и НАТО? преди 5 години
на кой му пyка за ЕС и НАТО...
172
0
 
0
 
! Отговори
До 182 преди 5 години
Можно и така )
171
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй-като Русия няма да поеме вината без мезета, очевидно ще трябват нови мезета във вид на санкции.
170
0
 
5
 
! Отговори
До173 преди 5 години
Сигурно е така, моят руски е плажен.
169
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До ФактА,пропуснах да отбележа,че всяка атака срещу Русия идва в точно определен момент и с точно определена цел!Което определено навява някои изводи,а най-същественият е:САЩ раздухват безогледно истерия срещу Русия,без дори да се погрижат за убедителност на доводите,а причината е липсата на време!Ако до две-три години не успеят да бутнат Русия-спукана им е работата.И не заради самата Русия,а заради Китай,когото тя пази,дори без да иска...
168
2
 
4
 
! Отговори
до Русия преди 5 години
Ти си ***. И на главата ти е Путин
167
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Путин. Всяка година с магариите си успява да заработи по 2-3 доживотни присъди в Хага.
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 171Пред фалит си именно ти, но май те е срам да си презнаеш! И много те моля, по-добре *** до Санкт-Петербург утре..............там сигурно Макрон ще ти обясни нещо за фалитите!
165
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи подозренията са към Русия и Украйна -Но Украйна е защитен вероятен виновник, Ако е виновна тя , не в интересите на НАТО така че най вероятен извършител е Русия.Спокойно след време ще махнат " най-вероятен ", по политически причини, просто не изгодно ако има факти към Украйна да се показват, така в тази посока ще се сведат до по малко вероятен извършител.
164
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 148Знаеш ли в какво си прав..........мисля че западните клошари наистина са умряли, но все още не го знаят! Човек без съвест, морал, честност, правдивост и душевност не е човек....да, те по-скоро са умряли! Само животните се бият за кокала си и за паничката си с помия.......човекът уж беше по-висш.......но като гледам на запад ме обхваща мирова скръб! Амин!
163
1
 
6
 
! Отговори
Русия преди 5 години
Смешници.
162
0
 
5
 
! Отговори
руснак преди 5 години
до 171"Денег нет, но вы держитесь!" :)
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в продължение на моя пост 157: "Министр цифрового развития, связи и массовых коммуникаций РФ" - Константин Носков". Накъде ще ги доведат чорапите?..