Картината "Иван Грозни убива сина си" увредена от вандал

Разбито е защитното стъкло, което е пробило платното
26 май 2018 15:26, Елка Василева
46
Картината "Иван Грозни убива сина си" увредена от вандал
Снимка: Укипедия

Сериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си " след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.

Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син. В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.

Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. С него се провеждат следствени действия. Злосторникът е използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното, предаде БТА.

Задържаният вандал е бил пиян. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал.

В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.

 


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Ops преди 7 месеца
Руснаци....
40
0
 
0
 
! Отговори
Башка Луд преди 7 месеца
Изключителна творба, велик автор!
Това е второто посегателство над картината.
Преди доста години, луд с нож посича платното крещейки, "не го убивай, той ти е син!"
За това има и дебело стъкло отпред.
Явно обаче не е издържало на колчето от огражденията.
Лудите няма да свършат никога!
Дано скоро я реставрират.
39
0
 
3
 
! Отговори
La France преди 7 месеца
Картината е изключителна и емблематична. Дано щетите не са големи...
38
1
 
1
 
! Отговори
Пена,до анонимен 18 преди 7 месеца
Абре Вуте не помниш ли,че котката изяде носа на Путин понеже го бе натрил с наденица и му закачихме едно камуфлажно чушле,но тя и него изяде че то му миришело на валерианата,която садихме до чушките?
37
4
 
1
 
! Отговори
Божил преди 7 месеца
Тая картина и без това е отвратително грозна- какво му харесвате на тоя кисел спаружняк с вид на Кремълска мумия,който посяга на сина си?
36
1
 
3
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 7 месеца
Ако перифразирам един стар виц:
"Шаро, колко водки изпи злосторникът?
- Бау-бау
- И колко лосион ?
- Баууууууууууу"
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Те волжските българи и руснаците,хем са воювали помежду си,хем са си помагали,волжските българи ги спасяват от глад,а когато за първи път монголите са победени от волжските българи,то се е случило,когато монголите са се връщали след победата си над руснаците,волжските българи им устройват капан и това е първата тотална победа над монголите и пълен разгром.Това не е попречило обаче на една знатна волжска българка,омъжена за руски владетел да го убие.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Че Иван Грозни е бил ***,няма съмнение,но и в цяла Европа е имало подобни владетели,които са избивали жените си.
Между другото той е смесица от руски,византийски,български,сръбски гени.
Той е внук на племенницата на последния римски (византийски) император София Палеологина, а посредством баба си е потомък на Асеневци (София е прапраправнучка на цар Иван Асен III) и Велбъждския деспот Деян. Принадлежи към династиите Палеолози и Кантакузини. Чрез майка си е потомък на Комнините и Комитопулите.
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Иван Грозни, извършил геноцид над българите от Волжка България, Петър I създал Петербург върху планини от човешки кости, Граф Игнатиев - убиецът на Левски, Ленин-мумията, Сталин-чудовището, а сега Путин братоубиеца на славяни. После защо Русия е изостана държава, пълна с ***.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че кой го е убил тогава! И защо са го нарисували! И защо Ти знаеш повече за това от съвременниците Му?
31
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 20
Обяснявам за неграмотници...........тази картина е повреждана вече няколко пъти! Явно, поради ЛЪЖАТА, ЧЕ ИВАН ГРОЗНИ УБИВА СИНА СИ! И явно ИСТИНАТА на Историята не може да се успокои и затова все се намира някой, който да посегне на това кощунствено "произведение"! Вярно, че картината е изкуство, но ИСТИНАТА не търпи лъжи...........и затова ТЪРСИ ОПРОВЕРЖЕНИЕ, ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН! А това, че Иван Грозни НИКОГА НЕ Е УБИВАЛ СИНА СИ вече се знае 1000%.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всички македоноиди са булгаротатари!
29
4
 
5
 
! Отговори
Мл. преди 7 месеца
Волжки Българи в Татарстан няма- ако нпкой ви каже че има,значи лъже или се преструва на "Българин". Истинските волжки Българи живеят по долното течение на Волга и от Черно море до Каспийско- те са потомци на Кубер и Бат Баян и още говорят на "пра"-Българки,който почти не се различава от днешния тукашен Български. Да бъркаш татарите с Българи е все едно да бъркаш ацтеките с испанци и американците с виетнамци.
28
1
 
6
 
! Отговори
Брат Вурст преди 7 месеца
"В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел" - толкова малко.
27
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оф,отдъхнах си! Помислих,че е увредил картината"Кървавият пигмей убива пРоссия"......
26
5
 
7
 
! Отговори
Пак до Българоубиец преди 7 месеца
Сложил си ми минусче - ОК,но защо трябва и да плача за твоите холограмни българи от 16 век в Русия? " Клал ги Иван Грозни - Православният-а тук не ни ли клаха българи - мохамедани 1876 защото сме вдигнали глава като православни? Каква е разликата между едните и другите?
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 24
Поправям се - ДУМбас !
24
2
 
6
 
! Отговори
Тц, тц, тц... преди 7 месеца
Коментира културни теми, а пише "ДоМбас"...
Прибери си вересиите, Боже...
23
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може да му се е привидяло, че Путин убива Немцов за да спаси Скрипал !!!
...един такъв е свалил и малайзиския самолет над Домбас !
22
10
 
4
 
! Отговори
До Българоубиеца преди 7 месеца
Чувал съм - от нея тръгват синовете на кан Кубер - Батбаян,Алцек,пак Кубер и Испор/ Исперих-Аспарух/. Испор минава Дунава,смесва се с многобройните славяни и по естествен път се заформя България.Останалите братя продължават на запад,но докато стигнат до днешна Италия ги избиват като натрапници.Езикът на протобългарите от тюркски става славянски - много близък до сръбски,руски и тн.А които остават на Волга приемат Исляма и продължават да си гъгнат на тюркски - няма лошо,но Корените ни с тях....