АЕЦ "Белене": Трябва ли ни наистина? А опасен ли е?

Според експерт потреблението на електроенергия ще се повиши в бъдеще
Обновена: 28 май 2018 16:14 | 28 май 2018 16:00,
225

В разгара на политическите совалки между София и Москва във връзка с енергийните и икономически проекти настъпи времето за ясни параметри на втората АЕЦ, както и отговор на въпроса кой ще плати за изграждането на проекта "Белене". Има ли въобще инвеститорски интерес и реална химическа опасност за България?

Още по темата

Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" е категоричен - АЕЦ "Белене" е по-скоро политически, а не икономически проект за страната ни.

"Белене" е като парен локомотив в ерата на електромагнитните влаковe. Това е проект на близо 40 години. Къде ще се съхранява отработеното ядрено гориво? Няма изградено хранилище. Освен това зоната е сеизмично активна. Ако няма сигурност за българите, по-добре "Белене" да не се прави", подчерта още политикът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му все повече българи напускат страната, на бизнеса не му трябва допълнително енергия и накрая тази АЕЦ ще стане излишна.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев е на противоположното мнение: "Въпреки че "Белене" е проект на 37 години, технологията е оценена от международни агенции като много висока".

"Проектът "Белене" има изключително висока надеждност за защита. Може да издържи 72 часа без електрозахранване. Не може да се повтори ситуацията с реактора "Фукушима". Ядрените отпадъци пък са предвидени в самия проект и има къде да се съхраняват", уточни още експертът.

Според него потреблението на електроенергия ще се вдига с годините и определено проектът "Белене" е рентабилен и добър за България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хем е опасен хем не ни трябва
15
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе щом Русия ще я строи, значи е опасна и нерентабилна. Само ако Уестингхаус построят ядрен реактор у нас, само тогава ще е грийн и рентабилна, нищо че ще ни излезе 4 пъти по-скъпо и ще можем да ползваме ядрено гориво само от Уестингхаус. Да живей българоамериканската дружба, ура!
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елате инвеститори, у нас може да се граби. Не строиш нищо и получаваш огромни суми.
13
2
 
17
 
! Отговори
Зелен-горски преди 5 години
Не стройте АЕЦ, че ми отиде бизнесо с фотоволтаици у ряката ша фалирам бе, долу Русия. Да живеят англосаксонските банки и лихварството.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция не строи АЕЦ , който твърди обратното да покаже коя турска държавна или частна компания е изпълнител на строежа
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уверен съм, че ще има много желаещи да строят АЕЦ у нас след като ни осъдъха да платим толкова пари срещу старо желязо.
10
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
турция строи до малко тьрново тя не е ли опасна
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откак Пръмова затвори 2 реактора и цените на тока само фъркат нагоре, ядрената енергия е най-евтината енергия на света, въпроса е затворен.
8
1
 
6
 
! Отговори
"строй" преди 5 години
***
7
3
 
15
 
! Отговори
до2 преди 5 години
Румбата Петков може и да е олабвал мехура във фонтана ,но държеше за Плевен, този го смени и града обезлюдя на половина, днес дали и 75х има в града...
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците не строят АЕЦ за разлика от нас, росатом строи АЕЦ в Турция. Има голяма разлика
5
12
 
6
 
! Отговори
! преди 5 години
За какво ни е АЕЦ, нали Турция ще строй АЕЦ на река Резовска по границата с България. Защо да строй като може да купим от Турция.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Cега да не би да поевтинва какви са обяснениаята на тоя пъпеш за повишената цена ?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви ли писна да пишете едно и също толкова години
2
5
 
18
 
! Отговори
:):) преди 5 години
махнете го този, загроби Плевен, от негово време града затъва. Ако се появи в Плевен с камъни ще го замерят. И все тез посинялите демократи от ядрени реактори разбират. Умрели от глад и кой им подхвърли нещо са готови да лаят срещу вдичко. Сега ВЕИ интересите бранят щото от там капе по нещо. Огледайте се кои напират да дрънкат глупости срещу Белене все онова бивше СДС ДСБ обкръжение....
1
3
 
19
 
! Отговори
Горския Зелен преди 5 години
Айде и Найде ядрен експерт стана. Няма ли край тази родна трагедия. Бокостан.