Българите в Украйна пазят идентичност и култура!

Дмитрий Терзи в интервю за Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 29 май 2018 20:05 | 29 май 2018 19:10, Екип на Bloomberg
9

Българите в Украйна приемат пускането на авиолинията София-Одеса положително, защото това ще увеличи възможността им да пътуват както по бизнес пътувания, така и на почивки.

Това се оказва спасение за положението, в което са се намирали през последните години, като елиминира преминаването през няколко гранични пункта, заяви Дмитрий Терзи, ръководител на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, Украйна, в интервю за предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

След разпадането на съюза българските дружества се обединяват в Асоциация на българите в Украйна, като в момента има центрове на няколко места. По думите на Терзи българите там са около 300 000, но сега са повече, ако се добавят и смесените бракове. Издават се два вестника на български език, излизат два канала на български език, които се финансират от Република Украйна, а училищата преподават български език.

Според Дмитрий Терзи младите получават образование и то определя тяхното място, за това е трудно да се говори за живот на българите само в един регион. Българите в Украйна искат да запазят историческите места, които да укрепват  духа им за възраждане и запазване на ценностите и културата.

"Украйна неумело работеше с националните малцинства и това даде полза на онези, които организираха цялата тази акция с окупираната част от Украйна. Аз мисля, че българите навсякъде са самостоятелни и не могат така лесно да се прехвърлят от една идея на друга. И тук, и там те ще отстояват своята позиция. Много от тези, които живеят днес там, са бесарабски българи и те ще носят със себе си истината за това, какво се случва. Ние искаме едно – мир, разбиране между славянските народи и да няма братоубийства. Имаме хора и от двете страни. Има хора, които загинаха в битката за независимост на Украйна. Много трудно и сложно се преживява това, защото е много несправедливо. Виновен е този, които е имал по-голяма сила и повече възможности“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеалистИзобщо не е така,голям прогрес и тласък на науката,модернизацията,флотата,организацията,чиновничеството и т.н. на Русия прави Петър Велики,а немкинята Екатерина Велика доразвива политиката на Петър Велики,тя е била много амбициозна и добра владетелка на Русия,въпреки,че е извършила престъпления спрямо царския род.
5
2
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Русия я създават германци.След падането на Казан от Иван Грозни,в съставът и влизат и Българите.После след десетки войни,се приобщават насилствено и монголоидните народи.Докато Укрите са си българи на 65%. Един ми вика така ,, Я ариец,я не руснак,мъй украинцами не славяни,мъй германци ''. Е как така викам му,хем арийци,хем сте германци,това са двете под-раси на бялата раса.Он ме гледа и мига на парцали и пита. Ама ние не сме ли германци ? Егати и нискообразованият кавал майна.
4
0
 
7
 
! Отговори
Пурку преди 5 години
Бесарабските българи са едни от най-истинските българи и страшно много милеят за България, за тях родината ни е обетована земя. Там българската кклтура и фолклор са се съхранили до ден днешен.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Украйна, която даде свидни жертви за Освобождението ни !
2
13
 
6
 
! Отговори
С преди 5 години
Къде видяхте в украйна българи живеят 100 год там те се вече отдавна укроинци или руснаци
1
15
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
По-добрата Русия е Украйна.