Ким не желае благоденствие от американски тип!

Пхенян гледа на икономическите подаяния от САЩ като на заплаха
29 май 2018 15:15, Елка Василева
87
Ким не желае благоденствие от американски тип!
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Срещата на върха между САЩ и Северна Корея изглежда отново е напът да се състои, но Пхенян показва все по-голямо раздразнение от коментарите, идващи от Вашингтон, че това, което всъщност иска лидерът Ким Чен Ун, дори повече от своите ядрени средства за защита, е благоденствие от американски тип.

Това е съществен въпрос за Ким и послание, което президентът Доналд Тръмп не бива да пренебрегва в момент, когато те подготвят своята среща следващия месец в Сингапур, пише Ерик Талмадж от Асошиейтед прес.

Ким е също толкова въодушевен като Тръмп срещата да се осъществи колкото се може по-скоро, но твърдението, че внезапното му преориентиране към дипломация през последните няколко месеца показва, че той копнее за американска икономическа помощ и умения в областта на частния сектор, представлява сериозен проблем за севернокорейския лидер, който не може да си позволи да отиде на срещата, създавайки впечатление, че раболепничи.

Това твърдение също така най-вероятно е извън целта.

Още по темата

Северна Корея е много по-заинтересована от подобряване на търговията с Китай, който има жизненоважно значение за нейната икономика, и с Южна Корея, която за нея е потенциална златна мина от гледна точка на туризма и големите съвместни проекти. Това, което по-вероятно има първостепенно значение за Ким, е да убеди САЩ да се откажат от санкциите, за да може той да преследва тези цели, а също да укрепи своята легитимност и да донесе у дома каквито гаранции за сигурността успее да получи.

Въпреки това посланието, което методично идва от Тръмп и неговите висши сътрудници, е, че според тях Северът жадува за американска икономическа помощ. Те предполагат, че всичко, което е необходимо да направи Ким, е да се ангажира с денуклеаризация и американските предприемачи ще бъдат готови да излеят своите чудеса върху съсипаната икономика на страната.

"Наистина вярвам, че Северна Корея има блестящ потенциал и ще бъде велика икономическа и финансова държава един ден", заяви Тръмп в Тwitter в неделя. "Ким Чен Ун е съгласен с мен за това."

Държавният секретар Майк Помпео представи по-подробно плана на Вашингтон.
"Ние можем да създадем условия за истински икономически разцвет на севернокорейския народ, който ще се равнява с този в Юга", каза той в телевизионно интервю по-рано този месец. "Това няма да се поеме от данъкоплатците в САЩ. Американските умения, познание, предприемачи и хора, поемащи рискове, ще работят заедно със севернокорейците за създаване на здрава икономика за техния народ."

Помпео намекна, че американците могат да помогнат за изграждане на енергийната мрежа на Севера, да развият неговата инфраструктура и да доставят най-доброто селскостопанско оборудване и технологии, "за да могат те да ядат месо и да живеят здравословно".

Ким категорично не е съгласен с нито едно от тези неща.

При политиката на Тръмп за "максимален натиск" международните санкции срещу Северна Корея са по-сурови от когато и да било преди. Евентуално облекчаване на санкциите би открило възможност за засилване на търговията с Китай, Южна Корея и може би Русия - партньори, на които Северна Корея има по-голямо доверие, отколкото на Вашингтон, и е възможно да отвори достъп до световните финансови институции.

Последното нещо, което иска Ким, е да се откаже от ядрените си оръжия само за да напълни своята страна с американски бизнесмени и предприемачи.

За Пхенян този сценарий е по-скоро заплаха, отколкото предложение.

Въпреки че има съвсем реална нужда от чужди инвестиции, режимът на Ким има сериозно основание да бъде предпазлив към икономическата помощ като цяло.

Приемането на помощ неизбежно включва известна степен на увеличен контакт с външни сили, които може да окажат подриващо въздействие, призиви за промяна, отслабване на контрола и ограниченията - все неща, които може да бъдат сметнати за заплаха за почти абсолютната власт на Ким.

Посланието на Северна Корея в тази връзка е ясно.

Почти веднага след като Помпео започна да говори за своя план за възстановяване на икономиката на Севера, първият заместник-министър на външните работи на Севера Ким Ке Гуан отвърна, че Пхенян не се интересува от подобна помощ, като каза, че "ние никога не сме имали каквото и да е очакване за подкрепа от САЩ за осъществяване на икономическото ни изграждане и също така в никакъв случай няма да сключваме такава сделка в бъдеще".

Държавните медии отправиха още една атака срещу тази идея в неделя, като нарекоха "Фокс нюз", Си Би Ес и Си Ен Ен "наемни медии, работещи за властта", заради излъчването на предавания, в които американски служители говорят за това как значителна неправителствена икономическа помощ очаква Северна Корея, ако тя пристъпи към проверима и необратима денуклеаризация.

Медиите на Севера внимават да не критикува пряко Тръмп.

Но въпросът е толкова деликатен, че Северът също така засилва своя отговор в идеологическо отношение, като подчертава превъзходството на социалистическата система и ценността на независимостта и същевременно предупреждава срещу коварните заговори на "империалистите", което в речника на Северна Корея е равнозначно на "американците".

"Империалистите си правят сметка, че могат да постигнат целите си без нито един изстрел, ако доведат хората до идеологическо израждане и разединение и разпалят социални размирици", гласеше типична редакционна статия във вестника на управляващата партия, публикувана също в неделя.

По-нататък коментарът наричаше капиталистическия начин на живот "идеологическо и културно отравяне" и заключаваше: "Ако подобно отравяне не бъде предотвратено, ще бъде невъзможно да се защити независимостта и социализмът и да се постигне независимото развитие на всяка страна и нация." 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това, че България е бедна са виновни българите, а не американците.
74
0
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Ким не желае благоденствие от американски тип, а подопечнети му севернокорейци със сигурност и те желаят това което иска Слънцеогряният им Лидер ... !!!
73
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 5 години
Северна Корея наистина има огромен потенциал - население от роботи е удобно и за комунизма и за капитализма
72
2
 
2
 
! Отговори
158 преди 5 години
Прав е. Какво благоденствие - работещи зомбирани прасета.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким им бръкна в джигеря. Нищо лично.
70
1
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Ах тоя Ким, колко е изостанал... Вече не е модерно ИМПЕРИАЛИСТИ, а им викат ГЛОБАЛИСТИ...Иначе статията много ми хареса, но малко юзъри ще разберат скритото послание...
69
4
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
До АнонименВ България мизерия няма, - просто СОЦ ГЮВЕЧА СВЪРШИ!
68
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
НеПеОшките да заемат стартава позиция и напред към КНДР.........
67
0
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
НеПеОшките да заемат стартава позиция и напред към КНДР.........
66
6
 
3
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До АнонименТе въобще няма какво да ядат. ( Освен Ким и Сие, естествено)
65
2
 
4
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен И с какво ще плащат в Северна Корея? Знаеш ли какъв е доходът на населението? Дано им стигне за 5-6 бюргера
64
1
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
"Наистина вярвам, че Северна Корея има блестящ потенциал и ще бъде велика икономическа и финансова държава един ден", заяви Тръмп в Тwitter----------------- Бай Дончо е голем зевзек. С тия моабети ората у кръчмата има а легат под масите от смех. Цар !
63
10
 
6
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
Династията Ким си съчинява собствена версия на комунизма, и си е превърнала страната в концентрационен лагер, в който на хората се гледа само като статистика. А вождът им е алчен феудал.
62
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като фалира СССР и България няколко милиона българи директно се изнесоха към Запада,а не към Русия.Дори и днес рускините бягат да живеят в малка и бедна България,а нито един българин не отива във велика и огромна Русия.Че така и ще стане със СК.
61
2
 
4
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
Тук много хора бъркат политическите отношения с нормалните човешки отношения и изказват пристрастия, като пишат глупости.
60
3
 
5
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
А кой освободи Франция от Хитлер?
59
9
 
8
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
И все пак изброихте доста американски стоки които са известни и се продават в цял свят, включително и в Русия. Сега се напъните и изброете световно известни руски марки стоки, които можеш да си купиш, навсякъде по света, и ще си отговорите на въпроса кой се е научил да прави повече пари. И защо.
58
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източна Европа е възстановена без Западна помощ и без плана Маршал. Франция гладува и е на купони след войната дълги години, въпреки плана Маршал.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кока-кола, кока, соя, царевица, говеждо, пуешко. Дънки ливайс, джак даниелс. Благоденствието ще залее Северна Корея. Европа трудно намери американски стоки да обложи с мито.
56
13
 
4
 
! Отговори
Стоян Димитров преди 5 години
Да, всички страни от Западна Европа са възстановени след втората световна война с Американска, а не със Съветска помощ, по така нареченият план Маршал.