400 родни фирми работят в Русия, руските у нас – 4 хил.

"Газпром" осигурява 90% от потреблението ни на синьо гориво
65
400 родни фирми работят в Русия, руските у нас – 4 хил.
Снимка: БулФото

Българският премиер Бойко Борисов днес ще посети за първи път Русия. Той ще разговаря в Москва с президента на Русия Владимир Путин. Планира се да бъдат обсъдени перспективите в развитието на двустранното сътрудничество и актуални международни въпроси. По този повод руската агенция ТАСС прави преглед на руско-българските икономически отношения.

Още по темата

Договорно-правна основа

Руско-българските търговско-икономически отношения се развиват според принципите, които са заложени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Русия и България от 1992 година, отбеляза ТАСС. Те са потвърдени в съвместна декларация на президентите на Руската федерация и България през 2003 година и междуправителствено споразумение за икономическо и научно-техническо сътрудничество от 2007 година. Между двете страни са сключени над 80 междуправителствени и междуведомствени споразумения.
Междуправителствена руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество работи от 1992 година. Последното й заседание се проведе през юни 2017 година в Москва.

Стокообмен

Според данни на Федералната митническа служба на Русия стокообменът на Русия с България през 2017 година възлиза на 3,448 милиарда долара, което е с 23,14 на сто (648 милиона) повече спрямо 2016 година. Руският износ достигна 2,9 милиарда долара, а вносът 548,7 милиона долара. При руския износ преобладават енергийните ресурси (над 80 на сто) и машинно-техническата продукция (2,2 на сто). Руският внос от България е бил основно машинно-техническа продукция (31 на сто), фармацевтична продукция (28 на сто), стъкло и стъклени изделия (3 на сто), отбелязва ТАСС.

Инвестиции

В Русия са регистрирани около 400 фирми с българско участие, които са в сферата на производството, търговията и строителството, а в България има над 4,5 хиляди компании с участието на руски капитал. По данни на Руската централна банка общите преки руски инвестиции към 1 октомври 2017 година в България са за 3,3 милиарда долара, а българските в Русия - за 87 милиона долара. Основните отрасли са недвижими имоти (43,6 на сто), търговия (11,8 на сто), хотелски и ресторантьорски бизнес (11,2 на сто), строителство (10,9 на сто).

Газ

В момента Газпром (единственият износител на газ за България) осигурява над 90 на сто от годишното потребление на газ в България, отбелязва ТАСС. През периода 1974-2016 година са били доставени над 170 милиарда кубически метра газ (от тях 3,18 милиарда кубически метра през 2016 година). Последният договор е бил подписан през ноември 2012 година между Газпром експорт и Булгаргаз. Той предвижда доставки до 2,9 милиарда кубически метра газ годишно до 2022 година включително. В момента газът се доставя по Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния. През юни 2017 година България и Газпром подписаха пътна карта за развитието на газоразпределителната мрежа на българска територия.

Петрол

Компанията Лукойл работи в България от 1999 година. Днес тя притежава най-голямата в страната мрежа от бензиностанции (над 200) и нефтопреработващия завод "Лукойл нефтохим Бургас", най-големия на Балканите, уточнява ТАСС. Петролът постъпва по петролопровода от пристанищния терминал Росенец в Бургаския залив. През периода 2012-2015 година Лукойл е вложил 1,5 милиарда долара в изграждането на високотехнологичен комплекс. Това е най-големият чуждестранен инвестиционен проект в България за последните 10 години, според руската информационна агенция.

Атомна енергетика

Атомната енергетика е важно направление в сътрудничеството между двете страни. Още през 2006 година е подписано споразумение между Атомстройекспорт и Националната електрическа компания на България за съоръжението АЕЦ "Белене", като стойността на проекта е 3,997 милиарда евро. Европейската комисия одобри проекта за АЕЦ "Белене" на 7 декември 2007 година, а на 18 януари 2008 година бе подписано генерално споразумение за строителството. През март 2012 година обаче българското правителство обяви прекратяването на проекта, мотивирайки се с неговата висока цена и опасността, идваща от ядрената енергетика, отбелязва ТАСС.

Транспорт

През януари 2008 година е подписано споразумение за влаково-корабна линия между черноморските пристанища на Русия и България (пристанище Кавказ - пристанище Варна). През февруари 2009 година линията е открита. През 2015 година е възобновена фериботната услуга по маршрута Новоросийск-Бургас, специализирана в превоз на транспортни средства и пасажери. Услугата е спряна през 2010 година заради края на срока на експлоатация на корабите, припомня ТАСС.

Туризъм

Руските туристи продължават да посещават България въпреки въведените през 2014 година от ЕС санкции срещу Русия и отслабването на курса на рублата. През зимния сезон на 2015 година техният брой е намалял с почти 20 на сто, а през лятото - с 30 на сто, като около 484 000 туристи са посетили България. През 2016 година България намали стойността на визите за руски граждани от 35 на 10 евро (има 19 визови центъра на цялата територия на България) и започна да издава тригодишни мултивизи, като съкрати срока за разглеждане на документите до два дни. Така през 2016 година броят на руските туристи нарасна с 19,7 на сто до 580 000 души.

През пролетта на 2017 година българските власти обявиха намеренията си за по-нататъшно улесняване на визовия режим, освобождаването от визи на деца до 16 години, а също така и за разработване на мерки за намаление на цените на самолетните билети. Според официални данни на българското министерство на туризма Русия е на пето място при туристическия поток в България. През 2017 година страната са посетили 560 000 руски граждани, което е с 3,8 на сто по-малко спрямо 2016 година, допълва ТАСС.

От 2015 година към посолството на България в Москва започна да работи туристическо представителство, чиято основна задача е да огласява основните туристически програми, включително поклоническите пътувания, организирани със съдействието на православните църкви на Русия и България.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: РусиябизнесСтокообмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТе без нас могат, а ние без тях не можем. От безвизовите англичани файда има само цар Киро.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крим не е рускиукрски неонацисти,нали
46
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахаааа... преди 5 години
До Само САЩмоля...моля.....
45
10
 
6
 
! Отговори
Само САЩ преди 5 години
Международна среща на високо равнище- българския премиер ще се срещне с президента на страна от третия свят. Нас какво ни интересува!
44
3
 
13
 
! Отговори
ХЕЙ преди 5 години
До ГрюгерА КОЛКО АМЕРИКАНСКИ,И ЗАПАДНО ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ СА ОТКРИЛИ РАБОТНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ--Я ДАЙ ИНФОРМАЦИЯ.......ТОВА МИ Е ИНТЕРЕСНО--РУСНАКА ОТКРИВА-НЕ ИЗНАСЯ ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ И НЕ ТИ ПРОБУТВА ПЕТОРНО ПО-СКЪП ТОК ОТ АТОМНАТА---КАКВО ПЕТОРНО--ДЕСЕТОРНО----ОХ И АХ---ДЖЕНДЪРИТЕ ПАК *** СЕЯТ И СМРАД--А ТИ СИ ТАКАВА ПОРОДА--ПЛАТЕНО ЦЕНТОВО ДЖЕНДЪРЧЕ..КОМУНЯШКО КОПИЛДАЧЕ...НА ДЕДО ПИОНЕРЧЕТО...ТАКА ЛИ ТИ ВИКАТ У ДОМА...ХАХАХАХХА
43
7
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
и после лошите хипермаркети на запада изнасяли печалбата си по ЕС...
42
6
 
13
 
! Отговори
бай х преди 5 години
мащайте ги тия руснаци .... дайте да видим какъв бизнес правим с братска визова натовска америка
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Относно канадците в Крумовград: Тя много добре знаели, че идват в държава колония на запада. От кумова срама предложили на правителството ни, да плащат по един лев на добит грам злато. От правителството им отговорили "Вие луди ли сте бе, как ще давате по еди лев? Не може така, това е кощунство. Ще давате по седемдесет стотинки!"
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До доказаноАко има доказано, онова, което пишеш, то:1.Българските данъчни служби, Министерството на финансите и министър председателят не си вършат работата. А то всяка фирма се старае да покаже по-малко доход и да плати по-малко данъци. Свали правителството, ако обичаш!2. За златното находище край Крумовград Dundee Precious Metals ни дават по 0,7 лев (70 стотинки) на грам злато. Знаеш ли, колко струва грам злато? *** до най близкото ателие, виж! За тези защо не ревеш?
39
2
 
1
 
! Отговори
ами преди 5 години
До Крим не е руски правят квото си поискат и за това нямат нуждао да питат някой.
38
0
 
2
 
! Отговори
хахахаххаа преди 5 години
До НАП и като се събуди хапчета на масичкта ли бяха или ги беше глътнал.
37
2
 
10
 
! Отговори
вярно ли бе преди 5 години
До Единен подход а те Руснаците знаят ли че великите джуджета я унижавали.И как и кога точно е станало това.Щото това коеуто русия направи през 2014г и го прави до сега е невиждано унижение на посочените клоунади ЕС САЩ и Япония -лъснаха им голите *** и оттогава само партер
36
3
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 5 години
къде и как я унижават Русия и точно избраените държави-джудета , коит осамо за 5 години когато същата русия се намеси където трябва ги остави в миналият век като бананови колоси на дървени трупчета.И остана само едното скимтене, мрънкане и плач и после тишина.
35
9
 
7
 
! Отговори
Грюгер преди 5 години
4 хиляди фирми?то, затова сме на тоя хал... квота трябва! максимум 500
34
21
 
13
 
! Отговори
Единен подход преди 5 години
САЩ, Великобритания, ЕС и Япония унижават Русия, защото е нагла и бедна, а тя нас, защото сме братя...
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаСанкции кто вводил в отношении России. Болгария.Привет санкциям! А сърбски стоки в Русия има
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никой не пише за Борисов, бе? Да не би, да се е опитал да кацне в Смоленск?
31
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бедната" България храни "великата" Русия :(
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30 000 са руските фирми в България!4000 ДРЪЖКИ!
29
4
 
28
 
! Отговори
Баницата преди 5 години
Нали сте чували за баницата?Газът в България е най-скъп не ззщото така ни го продават а защото такива договори са подписани и някои си напълниха офшорните сметки.В България всичко е най-скъпо и народа е най-беден.Защото несменяемата вече много години партия а и други несменяеми не спряха да крадат. Ами след 90-та година с изключение на починалите всички са същите.