Салмонела в София. Как да се спасим от заразите?

Поф. Кантарджиев: И възрастни, и деца се заразяват бързо!
4 юни 2018 12:45,
0
Салмонела в София. Как да се спасим от заразите?
Снимка: Pixabay

Лятото е приятен сезон, но и благодатен за зарази. Инфекциите връхлитат здрав човек 5 пъти годишно, а децата се разболяват по 8 пъти, коментира проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Обикновено през лятото инфекциите най-често са бактериалните - около 90 процента. Виновниците са развалена храна и безспорно мръсните ръце.

Трябва да се научим да мием ръцете си най-малко по 20 секунди и то не просто да ги държим под водата, а да използваме сапуна по предназначение. Сериозно внимание трябва да се обърне на хлапетата, които не са търпеливи на чешмата.

Още по темата

Ако се ползват мокри кърпички, те трябва да са антибактериални, а не обикновени, с които сме се забърсвали през зимата.

"Втората група инфекции са ентеровирусите, с които се заразяваме много лесно. Заболява ни гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците" - поясни проф. Кантарджиев пред БНТ.

Сред съветите на специалиста е след сутрешната закуска, на детето да се даде сок от лимон или да хапне парченце лимон. Възрастните хора могат да си позволят да изядат цял един лимон.

"Имаме данни, че в 3 детски градини в София има взрив от салмонела. Салмонелата не е толкова инфекция на мръсните ръце, тя е следствие от неправилно съхранена храна.

Всичко, което се яде през лятото, трябва да е термично обработено - варено, изпечено добре. Всяка животинска храна, която е повече от 4 часа на стайна температурата, може да е опасна за здравето. Много трябва да се внимава с млякото", категоричен бе проф. Кантарджиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари