През последните месеци: Свинското поевтиняло с 20%

Въпреки спада цените по магазините се запазват
8 юни 2018 07:50,
13
През последните месеци: Свинското поевтиняло с 20%
Снимка: pixabay.com

Драстичен спад на цената на свинското месо през последните месеци, показват данните на Центъра за изследвания в селското стопанство. Спрямо същия период на миналата година намалението е с 20 на сто.

През март и април килограм кланично тегло се е продавал по 2,86 лв., а през май и началото на юни има слабо покачване до 2,90-3,30 лв.

Въпреки спада в цените на едро, по магазините килограм бут се предлага по 7-8 лева, а плешката – 6-7 лева за кг, пише "Труд".

Според експертите от центъра цените на дребно ще запазят стабилно равнище в рамките на 7,70 -7,90 лв./кг. Няма предпоставки за драстичния спад на свинското, защото европейските пазари, и най-вече испанският, който има по-силно отражение върху вътрешните цени, поддържат ценови нива от 1,15 евро/кг живо тегло, коментират от Центъра за изследвания в селското стопанство.

През миналата година у нас производството на свинско възлиза на 71,3 хил. т., а прогнозите сочат през 2018 г. то да продължи да се покачва до 73 хил. тона.

В същото време цените на едро на говеждото и телешкото месо вървят нагоре и достигат 4,70-4,90 лв. за килограм кланично тегло. Основните причини са по-слабото предлагане в Европа и ръстът на цените там. Пониженото количество на вноса през периода януари-февруари 2018 г. с около 2% на годишна база също поддържа поскъпването у нас, обясняват експертите.

Цените на пилешкото месо остават над нивото на 2017 г., като подобна е и тенденцията в рамките на ЕС. По борсите у нас замразеното пиле се продава по 4,08 лв. за кг, като за седмица цената му се е покачила с 2,5%.

Заради по-големия брой на заложените яйца в люпилните и реализираните еднодневни пилета през първите три месеца на 2018 г., може да се очаква увеличение в производството на месо от бройлери, коментират експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
али гологлавия преди 5 години
ние амуджите не ядем домуз
8
0
 
0
 
! Отговори
Чукундур преди 5 години
Палци долу!?;)Дали е защото прасе, само прасе не яде и остава нещо и за веганите, а? Чукундурите все така скъпи?
7
0
 
2
 
! Отговори
Цццц преди 5 години
Тоя коментар #7 е пълен ***, за какво трябва да обиждаш мюсюлманите. Имаме наши братя българи-мюсюлмани от Албания до Татарстан, както и българските турци са наши братя и заради, такива *** се насажда злоба.
6
0
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Убаво,ама цената на луканката същата !!!
5
0
 
10
 
! Отговори
Свинаря преди 5 години
Купувайте си домашни прасета. Това по магазините е задръстено от хормони и няма вкус.
4
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
св месо е пьлно с вода и на няма вкус като домата с белия корен от кьде идватова месо с какви ли гмо смески ги хранят болниците са пьлни
3
0
 
11
 
! Отговори
Мръвкояд преди 5 години
В магазина една вратна пържола струва 1.20 лв., свинско шишче 1.00 лв. Онези да си ги ядат луканките от 25 лв. килото :))))))
2
1
 
10
 
! Отговори
факт преди 5 години
В държавата масово има спекула ....
1
1
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
До2Будала, не знаеш какво изпускаш...