Пак гаф от Тръмп за комюникето на Г-7. Дали този път е за добро?

"Дойче веле": В Квебек той отново показа поведение на тиранина от Белия дом
Обновена: 12 юни 2018 11:15 | 10 юни 2018 21:46, Веселина Йорданова
103
Пак гаф от Тръмп за комюникето на Г-7. Дали този път е за добро?
Снимка: БТА

Понякога е по-добре да не се напъваш да прикриеш нещо, което така или иначе не може да се скрие. Тъкмо това направи Доналд Тръмп, когато в последна минута, пътувайки за Сингапур, оттегли одобрението си за съвместното комюнике на страните от Г-7, според Михаел Книге, "Дойче веле".

Още по темата
Доналд Тръмп е майстор на подобни ходове. Не за пръв път той се оттегля по подобен начин от международни споразумения. В сравнение с иранското атомно споразумение, преките последици от сегашния му отказ наистина са значително по-малки, тъй като документът от Квебек няма задължителен характер, нито път е особено обхватен.

Символичните щети от тази му постъпка обаче несъмнено са огромни. Това е първият път, когато страните от Г-7 не успяват да се обединят около съвместно комюнике.

А може пък и да е за добро. Защото фундаменталните различия повече просто не могат да бъдат прикривани. Изявата на Тръмп в Квебек за пореден път показа какво мисли той за най-близките съюзници на САЩ и за световния ред, установен в света след Втората световна война: тези неща явно са му абсолютно безразлични. Нещо повече: Той активно руши и подкопава основите на този ред. В комюникето беше предвидено да си изрази позиция в защита на „свободната, честна и взаимноизгодна търговия" и срещу протекционизма. Това обаче щеше да е пълна лъжа.

Стана ясно какво мисли Тръмп за своите съюзници

Усърдният протекционист Тръмп ясно показа в Квебек, че няма никакво намерение да се отказва от досегашната си политическа линия на "America First", която внася огромен разкол между европейците и САЩ. Всеки, който е очаквал нещо по-различно, явно има склонност да приема желаното за реално.

Презрителното отношение на Тръмп към Г-7 просто нямаше как да остане прикрито. За него срещата в Квебек явно е била досадно задължение, което трябва да изтърпи, преди да се захване с важната си миротворческа мисия в Сингапур. Надменността, която Тръмп излъчваше по време на цялата среща в Канада, трудно би могла да бъде надмината.

Президентът пристигна късно и си тръгна по-рано от всички, но не пропусна да произнесе една от типичните за него тиради пред журналистите: накара се на медиите, заплаши съюзниците си с окончателно спиране на търговските отношения, ако не се откажат от твърдата си позиция в спора за митата, самопохвали се за укрепването на американската икономика, атакува предшественика си Барак Обама. А накрая и заяви, че Русия трябва отново да бъде поканена за участие в Г-7, с което застана открито срещу всички останали държавни и правителствени ръководители, (с изключение на италианските) които вече бяха отхвърлили подобна възможност.

Словоблудствата и игричките на Тръмп не са нещо ново. В Квебек той просто за пореден път показа типичното си поведение на тиранина от Белия дом. Явно е време да свикнем с мисълта, че отношенията между Тръмп и неговите съюзници в Европа няма да се подобрят. Американският президент действително е убеден, че „в продължение на десетилетия САЩ са били само използвани", което повече нямало да бъде допускано. А партньорите на САЩ Тръмп неслучайно нарече „така наречените съюзници".

Какво е важно сега за европейците

Останалите шест държавни и правителствени ръководители в крайна сметка не успяха да откажат Тръмп от неговия протекционистки уклон, нито от замислените от него наказателни мита. Толкова по-важно беше те да защитят позицията си пред него, макар че това не решава основните проблеми. За европейците обаче е важно поне да направят опит да защитят базиращия се на правила международен ред в света – дотогава, докато Вашингтон, дай боже, се вразуми.

Това може и да изисква повече време, но не непременно. Тръмп ще получи квитанцията за досегашната си политика още през тази есен, когато американците ще трябва да гласуват на междинните избори. Ако републиканците тогава загубят мнозинството си в едната или дори двете камари на парламента, един новоизбран Конгрес би могъл, ако не да спре, то поне да затрудни опасната протекционистка политика на Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
До USAТръмп е луд, сащ се изолират и нищо добро не ги чака.
81
1
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
Това не е гаф на Тръмп, а на устаткото Трюдо, който заби нож в гърба на Тръмп. Затова ще си понесе последствията и друп път ще знае че с Америка шега не бива.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До KНе сте в час...Доста български фирми изнасят продукция за производства в ЕС, които са за продажба в САЩНе му се радвайте толкова на Тръмп
79
1
 
0
 
! Отговори
K преди 5 години
Браво Тръмп!
78
0
 
0
 
! Отговори
до 77 преди 5 години
Поздравления и от мен.Наистина забелижетелен тънък сарказам се усеща в твоя коментар.Много големи истини и прозрения в няколко реда.Сложих ти и аз един минус по погрешка.
77
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Анонимен 77Извинявай, сложих ти погрешно минус, не усещайки иронията! Поздравления за коментара!!!
76
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хипотетично, ако САЩ изчезнат от живота на хората какво ще се случи:- няма да гледаме филми с техните измислени "национални герои"- няма да слушаме "най-добрата" музика- няма да ядем бургери и да пием кола- няма да ползваме Google, FB и гризнати ябълки- още знайни и незнайни услуги, без които е "невъзможно" да живеем
75
0
 
4
 
! Отговори
до 75 преди 5 години
Малка и незначителна държава като Израел ще управлява САЩ,България управлява Русия,Северна Корея управлява Китай,а пък нова Гвинея управлява Франция.А извънземните управляват света от Вирджинските Острови.
74
1
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Още не ти е ясно, кой е фалшифицирал изборите (ако въобще има такова нещо) в Щатите май ? Израелците имат най-голяма изгода от това и то си пролича. Сега искат да изринат всичко от региона и Хамериканците ще кимат с глава...
73
0
 
4
 
! Отговори
do 75 преди 5 години
А случайните съвпадения с Путин който прави Русия велика отново,национализам и т.н.А със Великобритания която щяла да става пак империя.Всичко това е част от доминото което води до война,а войната води до смърт.Факт.
72
1
 
5
 
! Отговори
читател преди 5 години
Бият на очи някои "случайни" съвпадения с един друг лидер.Като него Тръмп идва на власт с идеята "Америка първа", сравни с Германия над всичко,с идеята за ликвидация на безработицата, с множество оттегляния от международни съглашания, или пък сключвания на нови, едностранни, с налагане на държавен протекционизъм в икономиката и др. Дано да няма съвпадения и с останалите деяния на оня.
71
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното доказателство за причините, поради които кремълският диктатор му удари едно рамо на изборите.
70
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв тиранин пишете ?Човека со защитава народа.Не като Германците които само гледат как да прецакат Европа и света за тяхна сметка.Молч стига с тези платени статий от Германия?
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хххл
68
5
 
10
 
! Отговори
do 44 преди 5 години
do 44 ,,че американския износител за Европа не само че е принуден да продава стоката си 20% по-скъпо, но и субсидира европейският износител за САЩ. Тръмп просто иска този номер да престане"И Европа иска САЩ да си изнесат военните бази и да престанат с печатането на долари без покритие, пръскащо инфлация по цял свят. Така де, никоч държава не е длъжна да поддържа високия стандарт на янки дудъл. Добрите новини тепърва идват. Юанът е новата международна валута. Янките ги чака инфлация
67
3
 
14
 
! Отговори
Душкабина преди 5 години
А наш кратункьо Тиквунят оти не го са поканиле там?!? Нали е ЕвропреЦедател на ЕС-то??!
66
4
 
19
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Браво на Тръмп!Нагледно показа че подлизурковци, като западните дуржави,винаги свършват зле.
65
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Време е европолитиците да се отърват от американския хомот.Много хора пишат че това не е гаф но си е точно такова.С политиката си Тръмп отдалечава САЩ от Европа.Това може да бъде само в ущърб на САЩ.Нека да видимСАЩ скъса с РусияС КанадаС Китай също са в перманентна икономическа войнаАко скъса и с Европа ще я омажат тонално.Няма как САЩ икономиката да разчита само на латиносите.
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам чувството , че колкотоповече искат мински споразуменияРусия ги пързаля с по-голям кеф .
63
6
 
24
 
! Отговори
БРАВО НА ТРЪМП преди 5 години
ТРЪМП ПОКАЗА МЯСТОТО НА САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ МЕРКЕЛ И НА ОСТАНАЛИТЕ ОТ ЕВРОШАЙКАТА.АМЕРИКА НА ПЪРВО МЯСТО - КАЗВА ТРЪМПИНТЕРЕСНО Е, ЧЕ ОТКАЗА ДА СЕ СРЕЩНЕ С ТЕРЕЗА МЕЙ, ВЕРОЯТНО, ЗАЩОТО ТЯ ПЕЕ ПОСЛЕДНИТЕ НОТИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ПЕСЕН.