За какво е полезен лимецът?

Той е древна култура, позната на хората още преди хилядолетия
10 юни 2018 12:45, Михаела Лазарова
12
За какво е полезен лимецът?
Снимка: pixabay

Използването на зърнени храни и брашна, които не съдържат глутен, се превърна в една от най-популярните алтернативи на традиционната пшеница. Лимецът е една от тези алтернативни зърнени култури, които са заслужили мястото си на трапезата на много хора не само заради това, че не съдържат глутен, а и защото са богати на широка палитра хранителни вещества.

Лимецът има много ползи за здравето. Консумацията на тестени изделия и печива от брашно от лимец подобрява цялостното здравословно състояние и облекчава симптомите на страдания, свързани с непоносимостта към глутен.

Лимецът е древна култура, позната на хората още преди хилядолетия. Заради трудоемкия процес на обработка и рафиниране във века на индустриалния прогрес лимецът бива пренебрегнат.

Днес нещата се променят, тъй като през последните години се заговори упорито за неговите ползи.

Какво съдържа лимецът?

Хранителната стойност на брашното от лимец е наистина впечатляваща. Само в 100 грама се съдържат повече от 1400 калории, което е огромно количество. В състава влизат още 18 грама протеин, 2,5 грама мазнини и около 9 грама диетични фибри.

Лимецът съдържа и витамини от група В, желязо, цинк, фосфор, калий, витамин А.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еднозърнестият лимец има пренебрежимо малко глутен (1-2%), хора с лека непоносимост могат да го консумират. Тези, които имат тежка алергия към глутен не трябва да го консумират. Иначе лимецът е най-полезното житно растение, освен почти пълната липса на глутен, той е и най-богат на различни хранителни вещества. Не се консумира в съвременното общество по простата причина, че е труден за добив (дава малко), торенето не помага и генното му модифициране го променя тотално - съвременната пшеница.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като бях малък купувах за 15 ст. типов хляб за патките а за ядене купувах бял от 26 ст.Сега типовия е по-скъп.Абе нали е диетичен пак си е за патки.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кой ви излъга, че лимецът няма глутен? Това е пшеница все пак и макар че глутенът е по-малко, хората с глутенова чувствителност не могат да го консумират. Нито пък тези с автоимунни заболявания. Подвеждаща статия!
9
1
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Хубавата храна става вече много скъпа и недосегаема до обикновения човек....свършиха бай Тошовите времена отдавна.
8
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 1На тая гъба и казват плесен.Влага плюс хранителна среда прави плесен.Не знам от какво си недоволен.Когато салама стои 3 седмици и му няма нищо по добре ли е
7
1
 
4
 
! Отговори
оптимист преди 5 години
Започнаха ли да го произвеждат в Китай???
6
1
 
15
 
! Отговори
Несъгласен преди 5 години
Навремето бедните са яли пълнозърнест овес и лимец а богатите бял хляб....сега е обратното...Е мода,какво да се прави...
5
0
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
И ти си неграмотен, 100 гр захар са 400 калории. Да не бъркаш с олио, което в действителност е около 900 ккал?
4
2
 
8
 
! Отговори
права си преди 5 години
До ХлебаркаНеграмотни журналисти ,лакоми да пишат по теми ,по които са невежи и не се интересуват поне в гугъл да проверят.Дори захарта е с 9 ккал на грам т.е. 100гр дават 900 ккал
3
1
 
17
 
! Отговори
Хлебарка преди 5 години
Каква е таза глупост - не съдържал глутен, ама съдържал 18 гр. белтъчини! Какви са тези белтъчини!? И няма такава храна, която в 100 гр. да съдържа 1400 ккал! Истината е съвсем друга - лимецът е праобраза на пшеницата и чисто еволюционно е стигнал до съвременните сортове.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един път жената беше взела един такъв хляб и останах впечатлен- много хубав, плътен вкус и яко засища!определено си струва тоя хляб, но най-вероятно бързо ще го развалят с цел печалба, ако стане по-масов
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонименн преди 5 години
много е лошо качеството на хлеба,200 грама брашно и 300 грама набухватели и прочей,забравих в шкафа един хлеб и след два дена отгоре върху него се беше появила издула една огромна гъба