Кървав уикенд за криптовалутите

През почивните дни пазарната им стойност се стопи с $42 млрд.
Обновена: 11 юни 2018 21:43 | 11 юни 2018 21:40, Бойчо Попов
62
Кървав уикенд за криптовалутите
Снимка: Ройтерс

Разпродажбата на криптовалути през 2018 г. продължава, след като само през последния уикенд те загубиха 42 млрд. долара от пазарната си стойност. Това от своя страна увеличи още повече обезценяването на биткойна, като само от началото на годината паричната единица е загубила над 50% от стойността си.

Според някои анализатори спадът от края на миналата седмица е свързан с хакерска атака срещу борса в Южна Корея, докато според други се дължи на продължаващите санкции срещу платформи в Китай, съобщава Bloomberg.

Платформите за криптовалути се оказват под нарастващ натиск на много места по света през последните месеци заради редица проблеми, свързани с кражби, манипулиране на пазара и пране на пари. От петък следобед нюйоркско време биткойнът е загубил 12% от стойността си и по време на следобедната търговия в Хонконг в понеделник цената му бе 6765 долара. С това обезценяването на валутата от началото на годината става 53%.

Повечето останали криптовалути също поевтиняха, с което пазарната капитализацияна крипто активите в световен мащаб се понижи до близо двумесечен спад от 298 млрд. долара по данни на Coinmarketcap.com. В пика на световната крипто мания в средата на януари общата им стойност беше около 830 млрд. долара.

Ентусиазмът за криптовалути се изпари отчасти заради поредица от кражби включително на сума от 500 млн. долара от японската борса Coincheck Inc. в края на януари. Макар последната атака срещу южнокорейската платформа Coinrail да е много по-малка, новината предизвика разпродажба.

Според Стивън Инс от Oanda Corp. в Сингапур пазарът се притеснява от подобни кражби, тъй като „ако това може да случи на А, то ще се случи и на Б и ще се случи и на В“. Според него също така понижението може да се свърже и с ниската пазарна ликвидност през уикенда.

В изявление на своя сайт от Coinrail съобщиха, че част от дигиталната валута е била открадната от хакери, но не се уточняват повече подробности. Според платформата 70% от криптовалутите, които държи, са на сигурно място без достъп до интернет. Откраднатата сума е била в NPXS, NPER и ATX монети.

В същото време в Китай стана ясно, че правителството ще продължи да се бори с незаконното набиране на средства и рисковете, свързани с интерент финансите, съобщи представител на шанхайския клон на централната банка в страната. По думите му прочистването на първичните монетни предлагания и платформите за обмяна на биткойни е почти завършено.

Още подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40 Не бъркай биткойн с блокчейн
41
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте онези" инвеститори" ,които купиха на 20 000 долара и сега си имат биткойни на 6 000 долара . Само те могат да ви кажат истината - горчива и не подправена
40
13
 
6
 
! Отговори
Litecoin преди 5 години
Само казвам,преди 15 години и с мейлите беше така,а сега едно писмо не можете да пуснете щото не знаете де да му лепнете марката.Айде мислете с тия глави.Истината е в криптовалутите,или още искате банките да ви дерьт за превод от 7 лева такса 2 като в търговския.
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези "монеит" никога не бяха предназначени, да бъдат спекулаторски инструмент.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казва Джон Макафи на журналистите които при всяко понижение на биткойна започват да му досаждат с въпроса дали ще си изпълни обещанието да си изяде оная работа по телевизията в края на 2020 година ако биткойна е по-малък от 500К долара "не ме занимавайте с въпросите си преди края на 2020 дори днес биткойна да стане и 50 цента"
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото финансово в крипто-жетоните е че се продават за реални пари както всичко друго.ТОЧКА.Докато има шарани ще има и рибари.Днес шараните кълват на жетончета.Ами добре.........
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 28 Зад фиатните уж пари , стои световната икономика , правителства , армия , и още безброй активи Зад биткойн стоят спекуланти и нищо повече, крипто борси , хакерски атаки, забрана от отделни държави , кражби на биткойни и хиляди още неща Бъдещето му е само в учебниците по икономика
35
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди година биткойна струваше 1000 евро днес струва 5600 евро. Сами си правете изводите.
34
1
 
6
 
! Отговори
Миньор преди 5 години
Копа'йте ако си нямате работа;) Тогава ще разберете, кои са ви приятели, хаха:)
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 28Засега , всичко в магазина е в пари , като стане в битойни може и някой да ти повярва Истината е че всички копачи се надяват до декември да надуят курса и да продават ....срещу какво ще продават о, чудо ....срещу пари
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Главата ти е "фиатна".Патите са си пари и те имат неотменима функция в обществото от зарата на човешката цивилизация а биткоина е ЖЕТОН и няма нищо общо с пари!!Набий си го в кухата зелка.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТо и на една бакнота има едно номерче ... Но не съм привърженик на крипто валутите, проади огромния потенциал за злоупотреба с тях.
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То нищо финасово няма в крипто валутите Ето ви 1 Биткойн -01234567890..... това е , цифрички на монитора , и някой се опитва да ми каже , че трябва да му дам пари за това нещо? За 7000 долара , поне мога да взема някоя кола втора употреба и ще си я карам няколко години и ще имам хубави спомени, а иначе 7000 долара за 01234567890....хах
29
15
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
В биткойн е бъдещето!
28
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Никой сериозен анализатор не е казал че през март биткойна ще е 50К, нивото което ще достигне през тази година ще е между 25-30К след това отново може да падне, но така или иначе графиката се качва нагоре всяка година и това ще продължи и за в бъдеще, защото фиатните пари си изпяха песента. Банките са подплашени и притискат политиците да въвеждат регулации за да отложат смъртта си с няколко години. Който иска да гуши банките да продължава да си държи парите в тях.
27
0
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Как се грабят цацките
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Това ми звучи като вица за 800-те дни...........а дано ама надали.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пич, след 2 години изобщо няма да има биткойн
24
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 5 години
Айде - време е за истинско копане ... на лозето. Стига с тия глупости.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Копайте , копайте , че съм пуснал в ОЛХ еди копачки за продаване Каквото било-било