Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия

По улиците на Москва важи един прост закон - законът на по-силния
12 юни 2018 22:30,
99
Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия
Снимка: Reuters

Около 1 милион чужденци ще пристигнат в Русия за Световното първенство по футбол. Но както знаем - разни страни, разни нрави. Затова ето списък със седем полезни напътствия.

На улицата

По улиците на Москва важи един прост закон: законът на по-силния, пише "Дойче веле". В повечето случаи това са луксозните лимузини и автомобилите с мощни двигатели. Затова велосипедистите и пешеходците трябва много да внимават. Правила за движение има, но често само на теория. В делника те се спазват така, както навремето марксистките закони - в зависимост от случая. Така че оглеждайте се и на зелен светофар.

Същото важи, впрочем, и за пешеходните пътеки. Да, десетлентовите булеварди на Москва са удивителни. Именно тук обаче „ракетите на четири колела“ дават газ. Затова: отваряйте си очите и ушите! А ако искате да пресечете, минете през подлеза. Ще извървите няколкостотин метра повече, но пък ще останете невредими.

В метрото

Зад волана са истински мачовци, но в метрото мъжете изведнъж се превръщат в галантни кавалери: щом видят възрастна дама, начаса ѝ отстъпват мястото си. В Русия това е един вид неписан закон. Освен това в московското метро всеки има достъп до безплатен интернет, който обаче не е защитен. Така че, ако в мобилния си телефон съхранявате поверителни данни, имайте едно наум.

Никога без лични документи

Съветският съюз отдавна вече е минало. Но любовта към „документа“ си е жива и до днес. Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си. Всеки служител в метрото, на улицата, на стадиона може да ви поиска документ за самоличност. Ако не го носите, в най-лошия случай може да прекарате нощта в ареста. А и по време на Световното първенство полицаите ще бъдат особено строги.

За да си нямате проблеми със стомаха

Човек бързо огладнява, когато стиска палци на любимия отбор или развява знамена на стадиона. Така ще бъде и по време на Световното първенство в Русия. Затова един много важен съвет: хората с чувствителен стомах задължително трябва да избягват будките за бързо хранене. Иначе на другия ден много ще съжаляват. Най-добре е да се храните в ресторант. Повечето са наистина добри и сравнително евтини. Но както знаем, всяко правило си има изключение. Напитката квас, напълно непозната на останалата част от света, се предлага кажи-речи навсякъде - в парковете, по улиците, пред стадионите. Опитайте я непременно! При нея няма риск да си навлечете проблеми със стомаха.

Не купувайте нищо на улицата

Това, което на пръв поглед изглежда свръхевтино, накрая може да ви излезе доста солено. Например СИМ картите или зарядните устройства за мобилни телефони, които се предлагат по площадите пред гарите. Или пък детските играчки, които се разпадат буквално в мига, в който детските ръце ги докоснат. Затова пазарувайте в малките подземни магазинчета, наредени едно до друго в подлезите и гарите. Там човек може да си купи евтини чадъри, матрьошки, смартфони и какво ли не още.

Клиентът (не) е цар

"Клиентът е цар" - това старо британско правило все още не се е наложило в Русия, където много от сервитьорите, продавачите, стюардите и стюардесите разглеждат клиентите като някакви едва ли не нахални хора, които им смущават спокойствието. След разпадането на Съветския съюз руснаците почти нямаха време да свикнат с нравите и структурите на пазарната икономика. Туристите трябва да го имат предвид, ако искат да си спестят разочарования. В същото време руското гостоприемство е направо пословично - поканят ли ви у дома, ще поделят с вас и последния си залък.

Внимавайте с алкохола

Още в романа „Война и мир“ Толстой описва склонността на руснаците към безразсъдна смелост. Особено когато става дума за пиене. На купони се пие много, при това на екс, като преди всяка чашка се вдига тост, а към пиенето задължително се сервира и нещо за хапване. Понякога ситуацията излиза извън контрол. В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
19
 
! Отговори
До нищета в Росии преди 5 години
Друже, абе ти само това гледаш и рекламираш непрекъснато. Пусни си за разнообразие Приколъи и моше да смениш плочата - например -вижте в Русия какви пияни сватбари има или пък колко са глупави...Може и да не знаеш , но там почти всяка кола има камера и затова има и много клипове, и то яки. Явно в Русия не всичко е мед и масло, но народ, койте се надсмива над недостъците си е народ със самочувствие. И, последно, обичат си лидера. Ако ги оставят на мира, шъ са опра'ат, да знаеш.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам една голяма халба с вятски квас. Ммммм...Кайф!
72
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак минуси, хахахаха, абе другари, вие сте *** палячовците.Не е трудно бе.Пишете - Нищета в Якутий, после гледайте.Има един клип в, който питат хора по улиците на Москва дали знаят къде е Якутия, а те не знаят.А Якутия е на площ колкото 5 Франции.Освен това масово местните не знаят руски.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Аха, значи руските мюсулмани са най-добрите мюсулмани.Разбрах!
70
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ми цъкате минуси бе другари?Отворете youtube и пишете примерно - Нищета в Якутий
69
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия 18% били мюсулмани. Че те да не са ***, бре? Я виж чеченците. Колко много от тях са рижи. Един огромен процент от руските мюсулмани са по-бели от теб и са със сини очи.
68
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68Бьлгария има хора който даже не могат да си позволят телевизорВ България дори с минималната пенсия от 200лв може да се купи нов телевизор.Ако ме питаш какво ще се яде като се даде цялата пенсия за един телевизор ще ти отговоря: - каквото се е яло когато пенсията е била 36лв а телевизор Радуга е бил 1100лв.Иначе руско хибридно ***, България се пише с Ъ не с ь.И ,,кой" се ползва за единствено число.
67
14
 
7
 
! Отговори
ruski преди 5 години
страна на алкохолици и ***.
66
8
 
7
 
! Отговори
ХИ-ХИ-ХИ преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !В Русия 99% са бели хора ...В Русия 18% са мюсулмани.Можеш да си пуснеш кадри от Байрам в Москва.
65
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бьлгария има хора който даже не могат да си позволят телевизор за да гледат мачовете в сьщото време руснаците ще си гледат мачовете на живо всичко билети е разпродадено световното по футбол си вьрви шорошите *** квииииииик. Пожелавам на всички приятели на футбола добро настроение и наслада от играта ДОБРЕ ДОШЛИ В РУСИЯ.
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Гадна устичка имаш, да сеа в нея! В Русия е чистоПиши Нищета в Русия в youtube и гледай колко е чисто.Може да потърсиш кадри от Мурманск и цяла Якутия.Ще се хванеш за главата от чистота.
63
11
 
5
 
! Отговори
Джон Спрингфийлд преди 5 години
Абе просто *** и ***...
62
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната плиткоумна поръчкова статия! В Русия нещата са на светлинни години напред и нагоре в сравнение с Европа, да не говорим за България. Защо пишете щуротии бе хора? Идете и вижте колко виртуозно са си направили руснаците държавата, особено в големите градове каква е организацията и редът и нравите, колко са дръпнали за последните 20 години например.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво удоволствие бих изпил един голям освежаващ квас.
60
8
 
7
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Анонимен61Ми чамадан, вокзал, Москва.Никой не те спира.
59
12
 
6
 
! Отговори
читател преди 5 години
До РОССИЯ - РАШАЖурналята са неграмотни и лоши, вие руснаците сте красиви и хорошие.хахахаВикаш да не вярваме на журналята, а на тебе пияния платен хибриден ***.
58
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РАША 57Прав си, но няма какво да им се косиш на тия немчурля! Тия подстилки и преди Олимпиадата в Сочи дращиха такива пасквили, специално ходиха по боклучарниците само и само да намерят "нещо" негативно! На такива ВЪОБЩЕ НЯМА ЗАЩО ДА ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ! Псетата си лаят, кервана си върви....Тия злобари са неизправими и не заслужават даже и внимание да им се обръща! Защото СЕГА РУСИЯ Е ВЕЧЕ ПО-ЦИВИЛИЗОВАНА, ПО-ДЕМОКРАТИЧНА И ПО-ХУМАННА ОТ каквато и да е еуропска с-г-а-н!
57
13
 
7
 
! Отговори
числата преди 5 години
Един платен руsoфил пише за факти:А те са:8.5/100000 убийства17.9/100000 самоубийства18.9/100000 загинали в автомобилни катастрофи ( 8.3 за България )Дойче веле е виновно обаче
56
5
 
13
 
! Отговори
РОССИЯ преди 5 години
ЕЛАТЕ ВИЖТЕ СТАДИОНИТЕ В МОСКВА КАКВИ ВИСОКИ ТЕХНОЛОГИИ СА НАПРАВЕНИ А БГ Е ИЗРСТАНАЛА ОТ СВЕТА ПОНЕ НА ПОЛОВИН ВЕК НЯМА ДА КАЖЕ ЧЕ Е ПО-ВЕЧЕ
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 54мисли за себе си.......