Експанзията на Вашингтон заплашва Дамаск, но и Москва

Русия с трудности при реализирането на интересите си в Близкия изток
Обновена: 14 юни 2018 22:46 | 14 юни 2018 22:30, Елка Василева
19
Експанзията на Вашингтон заплашва Дамаск, но и Москва
Снимка: архив, Reuters

Военната мощ на Русия нараства, но страната среща трудности при реализирането на геополитическите си интереси в Близкия изток. Не само с оглед заработилия в Турция Трансанадолски газопровод (ТАНАП), заобикалящ територията на Руската федерация, но и защото скъпоструващата военна мисия на Москва в Сирия не гарантира осъществяването на всички свързани с тази страна планове на големите петролно-газови компании в Русия.

Според съобщения от Сирийската арабска република (САР) Москва отказва да подкрепи Дамаск в стремежа му да освободи с военна сила петролно-газовите полета в Източна Сирия. Съдбата им и евентуалното участие на руски компании в тяхната разработка остават неясни, защото с американски усилия регионът, неконтролиран от режима на Башар Асад, се милитаризира, пише Владимир Мухин, в."Независимая газета".

Въпреки съпротивата на Дамаск Москва помогна на Турция на практика да осъществи изцяло военните си планове в Сирия (срещу което през третото тримесечие на 2018 г. ще продължи да строи втората тръба от газопровода "Турски поток"). Москва вижда в Анкара своя съюзничка за уреждане на ситуацията в Сирия - де факто обаче страната остава разделена на окупационни зони, където се водят бойни действия срещу различни военни групировки, включително протурски.

При това положение Русия няма особени възможности да влияе на ситуацията в Сирия със силови методи. Съответно тя акцентира върху създаването на мирни условия за уреждане на конфликта.

Руският президент Владимир Путин заяви в неделя пред разширено заседание по време на лидерската среща на ШОС, че "съвместните действия на Русия, Сирия, Турция и Иран дадоха възможност до голяма степен да се потисне терористичната дейност на територията на САР". По думите му това е отворило път към политическо уреждане. "Нека отбележа, че правителството на Сирия контролира днес територия, на която живеят близо 90 процента от населението на страната", каза Путин.

Както сочат реалните данни, Дамаск контролира малко над половината от територията на страната. А най-богатите провинции в Източна и Югоизточна Сирия са окупирани от САЩ и други държави. Правителството на Асад наистина държи контрола върху гъстонаселени някога зони. Днес обаче там живеят сравнително малко хора.

Регионалният координатор на ООН за сирийската криза Панос Мумцис съобщи тези дни, че от началото на годината близо 920 хил. души са напуснали домовете си в Сирия, а вътрешно разселените лица вече са общо 6,2 милиона души. Още 5,6 милиона сирийци са намерили подслон извън пределите на страната си. "Хуманитарният достъп до нуждаещите се от помощ в Сирия е силно затруднен - констатира Мумцис. - Над 2,05 милиона души се намират сега в труднодостъпни райони, а 11 100 - в обсадени."

Руското ръководство естествено е запознато с тази статистика. И възможността да продължи с активните бойни действия в Сирия едва ли е актуална за него. За разлика от позицията на САЩ. В понеделник министерството на отбраната на Русия заяви, че бойци от Свободната сирийска армия с участието на американски специални части подготвят в сирийската провинция Дейр аз Зур провокация с използване на хлор, за да предоставят на Запада повод за нов удар по Сирия. А тези дни в Източното Средиземноморие влезе самолетоносачът на САЩ "Хари С. Труман", чиито самолети нанасяха въздушни удари в Сирия през април.

Засилва се и военната групировка на коалицията начело със САЩ в района на петролно-газовите полета в Източна Сирия. След Франция Италия също изпрати там войскови контингент. Турската държавна Анадолска агенция информира, че италианските въоръжени сили са изпратили войници в провинция Хасака от Северозападен Ирак. Впоследствие те ще се прехвърлят на юг и "ще бъдат разположени в малка американска база недалеч от петролните находища Ал Умар в източната част на Дейр аз Зур".

Пак там САЩ са изпратили 250 бронирани коли, за да подсилят отрядите на Сирийските демократични сили под кюрдско командване. "В региона има три военни бази на САЩ и американците укрепват присъствието си там. През последните четири дни Съединените щати ни изпратиха 250 камиона с бронирани коли "Хамър", тежки оръжия и камионетки в рамките на операцията срещу "Ислямска държава", която все още водим в Източен Дейр аз Зур", съобщиха кюрдски източници.

Междувременно от териториите под контрола на САЩ и съюзниците им се предприемат бойни действия не срещу ИД, а в западна посока - там, където териториите се държат от правителствени сили. Официален Дамаск съобщи, че "бойци на ИД се опитаха за трети път от 10 дни да атакуват от другия бряг на Ефрат град Букамал, но преодолявайки реката, бяха забелязани навреме от разузнаването на армията на САР и ликвидирани".

Подобни атаки бяха предприети по-рано в южните райони от провинция Хомс. Както съобщи тези дни руският Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия, "сирийските правителствени войски, подкрепяни от Въздушнокосмическите сили на Русия, предотвратиха опит бунтовници да си пробият път от района на селище Ат Танф, незаконно окупиран от САЩ". Центърът обърна внимание, че терористи редовно правят опити да се изтръгнат от околностите на Ат Танф, контролирани от силите на САЩ. "Сирийският бежански лагер Рукбан, разположен досами военната база на САЩ в Ат Танф, е недостъпен за сирийските власти, затова е станал убежище за бунтовници от цяла Сирия, включително терористи от ИД, и източник на попълнения за терористичните формирования от централната част на страната", отбеляза Центърът.

"Военните действия на САЩ и други страни в Източна Сирия са мотивирани от два фактора - посочва военният експерт полковник Владимир Попов. - Първо, така се поддържат конфликтните ситуации и се пречи на правителствените войски да стигнат до левия бряг на Ефрат и да превземат петролно-газовите полета. Втората цел е да бъдат унищожени шиитските отряди край Букамал и Маядин, които бранят т. нар. шиитски пояс, продължаващ от Иран през Ирак на запад към Средиземноморието."

По думите на Ойтун Орхан, турски експерт от Центъра за стратегически изследвания на Близкия изток, днес "река Ефрат е станала де факто разделителна линия между проамериканските сили и привържениците на Асад". И пожелае ли Дамаск да продължи военните действия тук, ще срещне противодействие от коалицията начело със САЩ. "Ако Русия подкрепи подобни действия - казва експертът, ще си изпати и тя." 

/БТА/
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Факт
Руските подводници базирани в Тартус осигуряват възможност за обстрел на натовските бази в Средиземноморието

една руска дизелова подводница може да осигури единствено бурен смях и съжаление в натовските бази
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 9
АКО САЩ НЕ СЪЩЕСТВУВА ЩЕ ЖИВЕЕМ В ЕДИН ДОСТА ПО-МИРЕН СВЯТ...

отрано си подкарал лосиона
14
2
 
1
 
! Отговори
аааа преди 5 месеца
До Факт
Спомням си преди 5-6 семцици когато напрежението се беше повишило и Тръмп пак беше дал някакъв ултиматум.
Има снимки и клипчета, как тогава руските кораби от Тартус не сварваха да се спасяват изнасяйки се от базата.
Шубето е голям страх.
Та не разчитай.
13
2
 
2
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
До Анонимен9
Е да ама САЩ съществува, а СССР и КПСС умрЕха.
Така, че какво си мисли тъ.по селс.ко теке.зесарче като тебе няма никво значение.
А корнелия си е пратила синковеца в САЩ, а не в Русия, нали?
12
0
 
3
 
! Отговори
договорено преди 5 месеца
ако някой все още си мисли, че няма предварителна договорка м/у сащ и русия - значи нищо не е разбрал - и 2-те страни се разтовариха от старите си оръжия и си изпробваха и изпробват най-новите
11
10
 
4
 
! Отговори
руските алкохолици преди 5 месеца
не се тикат сред големите шамари ! Там където има армия на САЩ руските мишоци не смеят да припарят !
10
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учудвам се още че има заблудени русо-смукачи да си мислят че руснаците имат някакъв та даже и минимален шанс срещу американците?!Не знам,трябва много да си зающен!
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
АКО ПИТАТЕ МЕН НАЙ-ГОЛЕМИ ТРУДНОСТИ В МОМЕНТА ИМАТ КРАВАРИТЕ. ОБЩО ВЗЕТО И ЕВРОПА ВЗЕ ДА РАЗБИРА ЧЕ АКО САЩ НЕ СЪЩЕСТВУВА ЩЕ ЖИВЕЕМ В ЕДИН ДОСТА ПО-МИРЕН СВЯТ...
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха.............толкова много букви, а като се замислиш - НИЩО СЪЩЕСТВЕНО, КОЕТО ДА ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, ДА ИМА ФАКТИ ЗА НЕЯ И ДА ИМА ПОНЕ МАЛКО ЛОГИКА! Боже, боже..........фризьори тръгнали да правят "анализи"!!!!!!
7
10
 
31
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
До Факт
Руските подводници базирани в Тартус осигуряват възможност за обстрел на натовските бази в Средиземноморието и така охлаждат мераците на някои да подкрепят американската агресия срещу Русия!Сплашването на европейските съюзници на САЩ е ключово за руската доктрина за безопасност и очевидно върши работа.Страните безусловно подкрепящи САЩ с риск от собствено унищожение се броят на пръсти!
За това е толкова важна Сирия!
6
8
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
До Българин
Имаше проект "Кюрдистан" по подобие на проекта "Косово",но той се провали и редуцира до зона за сирийска несигурност и ограничаване на руското влияние.Опасността да загуби Турция като съюзник накара САЩ да се откажат.
Иначе причината Русия да прави безкрайни компромиси на Турция са Проливите!Безпрепятственият достъп до Средиземно море е много по-важен от всичко друго!И то не заради Сирия,а заради НАТО и американските бази в района.Подводниците базирани в Тартус осигуряват възможност
5
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Военната мощ на Русия нараства, но страната среща трудности......"

Къде вАтенкофф не среща трудности.... все още... на всякъде.
4
7
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
до ЦРУ...добре щеше да бъде да имаш малко познания по темата преди да пишеш. Държава Кюрдистан няма как да има. Никоя от съседните територии няма да го позволи да се случи. САЩ го знаят много добре и за това целта им не е да обособят кюрдска общност там. Нито Турция, нито Иран, нито Сирия ще позволи това да се случи.
3
26
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 месеца
До Българин...А пък на нас много ни е забавно . как бг със русофилски наклонности пише ГЛУПОСТИ ! На исток от Ефрат е новата държава КЮРДИСТАН ....САЩ е Запада са гарант и я пазят .....ПАНИМАЕШ ?
2
5
 
34
 
! Отговори
Учител по география преди 5 месеца
Моля г-жа Василева да погледне картата и да уточни кое е северозапад. Хасака е в североизточната част на Сирия, а от северозапад й се плаща хонорара за написаните глууппости. Малко е като влиянието на Северен поток върху икономиката на Северна България.
1
3
 
32
 
! Отговори
Истината е, че преди 5 месеца
На изток от Ефрат хит е песента "партизан за бой се стяга". В САЩ звучи подтискащо...