АЕЦ "Белене" - добре, а кадри откъде? Трябват им 10 г.!

Страната ни е застрашена от недостиг на ядрени специалисти
54
АЕЦ "Белене" - добре, а кадри откъде? Трябват им 10 г.!
Снимка: архив, Ройтерс

България е застрашена от недостиг на кадри в ядрената индустрия. Това стана ясно по време на международна конференция на тема "Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност", която се проведе в София.

Независимо дали ядрената енергетика у нас ще се развива, набирането на специалисти с умения и висока квалификация е необходимост, защото повечето от ангажираните в сектора наближават пенсионна възраст. Подготовката на един оператор на ядрен реактор отнема близо 10 години, обясни професор Димитър Димитров от факултета по икономика и инфраструктура към УНСС.

"Ако след десет години започва да работи някой ядрен реактор, ние още отсега трябва да обучаваме хора за това нещо. Няма как да ги преквалифицираме за година-две“, посочи той, цитиран от БНР.

Съществува опасност липсата на кадри скоро да изправи страната пред критична ситуация.

"Спират реакторите, спират централите. Лошото е, че е трябвало да започнем да работим сигурно преди 10 години", коментира Димитров.

Родните студенти не проявяват интерес към обучението по ядрено инженерство и ядрена физика. За да бъдат привлечени повече желаещи към тези специалности, експертите препоръчват по-високи стипендии и обвързване с дългосрочни договори, защото подготвени кадри могат лесно да заминат в други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
Изградената база на ПУЦ в Белене бе превърната в много симпатична болница. Друга част в шивашко предприятие..
44
3
 
2
 
! Отговори
Има база преди 5 години
Навремето в Белене имаше перфектен ПУЦ, ОБучени бяха хиляди мъже и жени. Има голяма база на ГУСВ която е много удобна за ПУЦ С общежития. Могат да се обучават бързо много .Има и добре работещ Техникум по ядрена енергетика където са обучени няколко хиляди БЪлгари.При добро заплащане младежи след 10 клас могат да минат бързо високо качествено обучение през ПУЦ,
43
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 5 години
Айде сега, нямало кадри! Ще внесем от Северна Корея! Там нали, тези, ядрените кадри остават без работа, ние ще ги вземем! До 10 години ще дойде пак на власт БСП, ще заздрави връзките с братска Северна Корея, може дори без заплати да работят. В името на Партията!
42
0
 
10
 
! Отговори
Гоце открадна яко преди 5 години
Гоце(президентът) открадна яко по време на прехода и президенстването си и с част от тези пари, включително и от атомната централа Белене, Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син. Да са живи и здрави поддръжниците на АБВ, които се явяват наследници на Гоце.
41
4
 
5
 
! Отговори
Башка Луд преди 5 години
Белене е дупка за пари!Едни пари, които ще връщат и децата и внуците ни!О тази дупка за пари се облажиха много политици, независимо под кое знаме се подвизават. И Р. Овч и Винету и неговите разбойници, и момчето, дето му викали стани шеф, та и царедво...цареблизците и лицето цар та *** неговите синчета!Белене е и ще си остане дупка за пари!
40
4
 
8
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 5 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
39
1
 
2
 
! Отговори
стефан преди 5 години
На България и е отредено от всички днешни "приятели и партньори" да произвежда само ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОНАЛ за тях ! Още ли не ви е ясно това , хайде осъзнайте се де !!!!!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"БЕЛЕНЕ - НЕ !" Рамадане, тили си? Ти сииии.... познах те! Умира далаверата с американските тецове и хапеш здраво!
37
9
 
5
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 5 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно защо професор от УНСС? Не се ли обучават студенти по тези специалности в МЕИ и СУ? АЕЦ Белене ще се строи 15 години, така че има време. Лошото е че сме закъснели със строителството на централата. Въпрос към пишещите: кога ще спрете с манипулацията по въпроса и ще се обръщате към персони никога не били на площадката и си нямат понятия от АЕЦ Белене. Намерете специалисти били и работили там.
35
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
това е смешно - нивото в Козлодуй е ниско , 5-те бона заплата за "оператор на реактор" са в 90 - процентната си част незаслужени и на практика откраднати. "оператор на реактор" е на практика дабъл техникумър , ценза им е нисък, всичко им е ниско. сектора и "физика" е плачевен , жалък и тежко повлахундрен. въпроса за заплатите може да се разглежда само ретроспективно, в отговор на въпроса "откъде-накъде?!" . и какво е струвало това на бг
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от къде ми ще си вкараме бе Гьобелс сурати
33
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Това най-малкият проблем на Белене. ,,Труда е стока като всяка друга,, и съответно си има цена. Като се осигурят прилични заплати, ведомствени жилища в гр. Плевен, ще се намерят. Ако толкова няма, мисля че в Украйна ядрени специалисти се намират.
32
4
 
7
 
! Отговори
Фукушимец преди 5 години
Кое му е "добре" - то на Гьола бе?2 милиарда дотук, и още около 20 - оттук насетне!Това ли му е "добре"?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 500лв. да е заплатат пак няма никой да се навие.Ироничен съм, мисля че ме разбрахте.
30
1
 
11
 
! Отговори
Жо преди 5 години
СТРОЕЖЪТ на АЕЦ Белене е една отлична възможност за "отклоняване" на средства към партийните централи на управляващите. Ако дойде чужд инвеститор, сложна бюрократична мрежа ще му наложи да дава "комисионни", за да завъши строежа.Затова е този мерак да строят Белене- да гепим колкото може, пък управляващите след нас да му мислят, как ще се оправят...
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично аз направо съм потресен от мерака ,да се строй АЕЦ ,,Белене" при условие ,че имаш изградена АЕЦ на която може ,да бъдат инсталирани двата реактора от Белене!На България не й е нужно такова голямо количество ел.енергия!Какво ще я правим,може би ще изнасяме за Африка?Като е толкова перспективен проекта Белене,защо комшийте не се включат с държавно участие?
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 Чернобил е украйнска ,,бракма"!
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да нарежем малкото останало, както нарязахме всичко което имахме.. и да хващане лъковете и прашките и гордо напред към свободата и демокрацията! Да живей САЩ
26
15
 
5
 
! Отговори
москвич-бракма хо хо преди 5 години
Нас руска бракма не ни трябва забравихте ли Чернобил