Живот на кредит - какво ще се промени за потребителите?

Много хора теглят заеми в момента за лятната си почивка
29 юни 2018 21:00, Екип на Bulgaria On Air
15

10695 гледания   |  Още видео
В неделя близо половината от хората, които имат кредити, ще се събудят с въпроса какво ще се случи с техните заеми. Причината е, че от 1 юли БНБ спира смятането на индекса СОФИБОР.

Индексът СОФИБОР е цената, на която банките се финансират по между си. Индексът става популярен през 80-те години на миналия век, но отпада след като Европейският съюз прие нов регламент, с който да засили силата на т.нар.администратори. 

След като банковият индекс спре да съществува, той ще бъде заменен с друг, но без да се повишават лихвите по вече сключени договори. За това гарантират вече три закона за кредитните институции. Как ще се отрази на потребителите отпадането на индекса - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR гостува финансовият анализатор Йонко Чуклев.

"При замяна на индекса лихвата не може да стане по-висока, отколкото е била в началото и това е гарантирано в закона", увери Йонко Чуклев.

Как да постъпят потребителите, ако нещо в условията на банката не ги устройва?

"На първо място, аз бих отишъл в кредитната институция и бих прочел изискванията. Ще кажа какво не ми харесва и какво трябва да се промени, за да продължим да работим заедно със съответната банка", коментира финансовият анализатор.

Голяма част от хората в момента теглят заем за почти всичко - включително и за лятната си почивка. Добра опция ли са бързите кредити и как да прогнозираме каква ще е вноската? Гледайте!
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
От 10 години ми се спира голяма част от заплатата за да храня съдя изпълнитела а за кредита кога ще го издължа ааа ???? Когато уумра сигурно а как не се взеха никакви мерки за тия обирджии бе кредити ли в тая държава ако теглил кредит се бееси веднага
12
1
 
1
 
! Отговори
Никой преди 8 месеца
В тая държава всичко е фалш,защо не вкарате закон за тия измамници съдия изпълнител а разреших те им да обират народа без никакво право,да ти не *** ли майката и на държавата и на вас управо *** взехте на хорицата жилищата защото не си вкарва заема а *** а за да не си го вкарва каква е причината???????? Ето такава че работи и като попадне на работодател кйто плаща веднъж на три месеца от къде да внесе вноската си бе *** защо не якарахте закон за тия работодатели който се гаврят
11
1
 
7
 
! Отговори
Неа преди 8 месеца
Да бееее ,кредит за лятна ваканция???? Има ли луди ???
10
1
 
12
 
! Отговори
Kim преди 8 месеца
Уж всичко имаме в тая демокрация - коли, жилища, екскурзии за сметка на кредити, които децата ни ще изплащат.Фалшиви новини и конспирации, дебнат от всяка медия, всеки си гледа собствения *** и ти казва:"Като не ти харесва - Чао, следващия чака".До там я докарахме заради "свободата и правото" от което така или иначе сме лишени.
9
1
 
8
 
! Отговори
Вангу преди 8 месеца
Дано спре тока за поне 24 месеца.
Дано удари метеорит на няколко места
Дано изчезне интернет за вечни времена
Дано потънат в дън земя всички лихвари и банки
Дано се върнем в камената ера.
И така ще си погивеем спокойно най подле Зай Боже.
Удрий уйо-лепа брена +веско маринов
8
1
 
1
 
! Отговори
Заглавие преди 8 месеца
Реклама, x3, всеки ще я "хване" ???
Само за бизнес с четки за зъби, втора, трета употреба ;)
7
14
 
14
 
! Отговори
До 6 преди 8 месеца
Няма нищо лошо да теглиш заем, за да осъществиш неща които искаш. В цял свят е така. Защо да се стискам и да събирам пари, за да си позволя нещо след година. Колкото до заемите за ваканция аз лично тегля. Това искам. Имам дом, кола, необходимата техника и обзавеждане и работя. Не ми трябва друго и на два пъти теглих пари за да отида на две задгранични екскурзии. Е и? Прекарах си прекрасно, а вноските по заемите си погасявам аз, а не ти. Така, че не ръси мозък
6
5
 
22
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 8 месеца
Българският пpошляк с промит от рекламите мозък е убеден че се тегли "заем за почти всичко - включително и за лятната си почивка" е правилното финансово поведение.
Също както е супер яко да се търкат билетчета при всяка възможност, по няколко пъти на ден.

Ако трябва да теглиш заем за нещо, значи не можеш да си го позволиш. Има много малко изключения от това правило, и неща като мутрифон, телевизор, мебели, домашен компютър, кола, абитуриентски бал, сватба, почивка не са между тях.
5
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България при соца. Бяха Връзките , имашли връзки, връзкар ли си, взимаш кредит.
СЕГА Е ПОДКУПЧЕ.
БЕЗ ПОДКУПЧЕ НЯМА КРЕДИТ.
4
3
 
11
 
! Отговори
бивш преди 8 месеца
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
3
2
 
18
 
! Отговори
Трийте, трийте преди 8 месеца
Както е тръгнало скоро и четка за зъби ще купувате разсрочено!
2
0
 
10
 
! Отговори
Заглавие преди 8 месеца
Да уточним Кой е Потребител?
Според мен Банките! За тях най-вероятно нещата ща ще стават все по-частни острови, а за кредитополучателите все по-тиня!?
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо ли им нямам никакво доверие?