Двуглави орли и песни: Балкански дрязги на Мондиала

Дипломацията на Балканите намира своя край... на терена
Обновена: 1 юли 2018 15:34 | 1 юли 2018 14:41,
113
Двуглави орли и песни: Балкански дрязги на Мондиала
Шакири и Джака по време на мача срещу Сърбия. Снимки: БТА

Сърбите обиждат Джака и Шакири. Те от своя страна искат да унижат Сърбия. А хърватите пеят националистически песни в съблекалнята. Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова жалки, пита Кръсто Лазаревич.

Футболът може да задейства опасни националистически чувства. След един квалификационен мач между Хондурас и Салвадор през 1969 година избухна т.нар. Футболна война между двете страни, която отне живота на 2000 души. Изглежда, че за някои футболисти, треньори и запалянковци Световното първенство по футбол в Русия е продължение на войната с други средства. Така например Гранит Джака и Шердан Шакири отпразнуваха головете си срещу Сърбия като изобразиха с ръце двуглавия албански орел, за да унижат сърбите, пише Deutsche Welle.

Сърбите и албанският орел

Гранит Джака е роден в Швейцария. Неговите родители идват от Косово. Шакири е роден в Косово, но на четиригодишна възраст се премества със семейството си в Швейцария. И двамата футболисти не са от Албания, техните родители не идват от Албания. Те не играят в отбора на Албания и въпреки това отпразнуват головете си срещу Сърбия, изобразявайки с ръцете си албанския национален символ.

Още по темата

Нищо чудно, че диаспората има много специално отношение към "родината". Една нация, с която и двамата нямат почти нищо общо, бива стилизирана като мистично място. "Родината" е място, което човек вижда по време на лятната ваканция и за което можеш дори да си внушиш, че е прелестно - поне докато родителите ти или ти самият получаваш заплатата си в евро или в швейцарски франкове.

По време на мача Швейцария - Сърбия футболистите Джака и Шакири бяха обиждани от сръбските фенове заради произхода им. Изобразяването на двуглавия албански орел беше доста дипломатичен отговор на тези обиди. От друга страна е абсурдно, че сърбите се чувстват провокирани от един двуглав орел, тъй като и на тяхното национално знаме е изобразен такъв. Това обаче е въпрос на националистическа логика. И човек не трябва да я разбира на всяка цена.

Много по-лошо се представи сръбският треньор Младен Кръстаич. Той демонстрира явно, че не умее да губи. Кръстаич обвини съдията Феликс Брих за загубата на Сърбия и заяви: "Аз бих го предал на трибунала в Хага, за да го осъдят. Така, както и нас ни осъдиха!". С тази думичка "нас" Кръстаич се солидаризира с осъдените военопрестъпници и всъщност каза, че всички сърби са били изправени на подсъдимата скамейка в Хага. Отново националистическа логика.

За съжаление, много сърби споделят казаното на Кръстаич. Вероятно и онези запалянковци, които на стадиона в Калининград носеха тениски с лика на осъдения за военни престъпления Ратко Младич, отговорен за убийствата на 8000 души само в Сребреница.

А хърватите?

Хърватският национален отбор също не се свени да прославя военопрестъпници. Дали германските национали биха могли да празнуват победа в съблекалнята с песни на дясноекстремистки творци, в чиито текстове се осмиват жертвите на нацизма? Надали някой може да си представи подобна кратинка! За хърватските футболисти обаче това е нещо нормално. След победата си над Аржентина те масово запяха една песен, която започва с думите "За родината винаги готови".  Това е поздравът на хърватските усташи. Песента е дело на дясноконсервативния музикант Марко Петкович с пседвоним Томпсън, който се присмива на мъките на концлагеристите в лагерите Ясеновац и Стара Градишка. В тези лагери систематично са били избивани евреи, сърби, роми и опозиционери.

Неведнъж фашисткият поздрав е предизвиквал скандали в хърватския национален отбор. Когато Хърватия се класира за Световното първенство по футбол в Бразилия, Йосип Симунич крещеше към феновете "За родината!", а те му отговаряха в хор "Винаги готови!". Впоследствие той беше изваден от отбора за Световното първенство в Бразилия. Това обаче не промени нищо.

Жалко, защото хърватският национален отбор играе много добър футбол и човек би се радвал на негов успех на Световното първенство в Русия.

Аз лично се питам следното: "Скъпи балкански приятели, наистина ли сме толкова националистически настроени и толкова жалки? И наистина ли трябва да го показваме непрекъсното на целия свят?", завършва Лазаревич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Испанците си играят тики-така, руснаците гледат.
50
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците ако вкарат гол сърп и чyк ли ще показват с ръце?
49
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не могат да пипнат топката, смееех
48
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНастина невероятно красив автогол!Дано върви по вода, все така.
47
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С много красив автогол Испания вече води на Русия.
46
3
 
37
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 5 години
Ха-ха-ха, минавал със много пъти със самолет над САЩ и Канада - там има толкова свободна и незаселена земя, която може да поеме населението на Китай и Индия заедно.Англосаксите си играят с останалите в последните 4 века. Мислите ли, че е случайно даването на Западните Покрайнини на Сърбия - така, че са разделяли едно село на две части - децата са ходили на гости в къщата на родителите си "в другата държава".Така два братски народа ще се мразят винаги, а аглосаксите гледат сеира.
45
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Балсамираната мумия на най-известния cифилистик на света къде почива в мавзолей в момента?В някоя "джендърска" и "розова" столица ли, или...?
44
1
 
39
 
! Отговори
копи/пейст преди 5 години
Дн-ес.бг като няма друго какво да поства копира пак стари крадени Текстове , ако не е от Дойче веле то ще е от 24 часа или труд или от сайта на БТА
43
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нацистите не са крали кокошки и изнасилвали жени, за разлика от болшевиките.Разбира се, че във всяка държава, където е минала ''розовата армия'' (*** сър) ги мразят.
42
3
 
35
 
! Отговори
Другата гледна точка преди 5 години
До АнонименСлободан Милошевич и кървавата му банда нацисти ли бяха, комунисти, или 2 в 1?
41
1
 
36
 
! Отговори
Saki преди 5 години
За един албанец ,сърбин ,грък или българин родината винаги ще е по скъпа за тях от приемната държава. Дори и да са се родили в приемната държава. Това е хубаво нещо ,но на западняците не им е много приятно.
40
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долината на Прешево, Буяновац и Медведжа викаше за Швейцария!
39
5
 
39
 
! Отговори
арабски джeндър преди 5 години
Дойче веле е любимата ми медия, понеже тя е прoарабски и пpoджендърски настроена
38
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен нацистите нищо лошо не са ми направили. За разлика от комунистите.
37
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Родопите няма албанци.Какви албанци ви гонят?Има си турци, но те така си се чувстват, комунистите и насила имената им смениха и пак нищо, селянина от Правец умря, а турците продължават да си са турци.
36
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори руло тоалетна хартия има по-голям авторитет от дойче веле.
35
9
 
35
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
До Бате ГойкоЕто за това трябва да се накажат тези "патриоти" - за уронване престижа на Швейцария пред цял свят.-Ти па кога се цани за адвокат на Швайцарска, ибахта впиддала :)))))Големи сърбомани се извъдихте.Човекът изобразява летящ швейцарски кръст, толкоз!
34
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едностранчива статия. Защо няма статия за запалянковците на Русия, които на тениски и шапки носят комунистически символи (пентаграми и надписи (СССР))?Нима комунизмът не е избил много повече хора от нацизма? Нима не е престъпна идеологията му?И руснаците не са балканци. Всяка агитка в Европа (включително и руските) на отделните клубни отбори използва нацистки символи и знаци. Нима в Западна Европа няма нацисти в агитките?
33
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО СРБИJA !!!Утре като в Кърджали, Родопите и Разград почнат и те да се "чувстват албанци", ще ви видя тогава, български пъпeши!
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как посмяха, някакви си "косовари" (от Б-отбора на Живота, второ качество хора) да подуят от бой "великият" српски НАЦотбор??Как смеят??ДА, ама НЕ!