Отживелица ли е ядреното разоръжаване? Преди 50 г. беше друго...

Все повече страни се опитват да си набавят смъртоносното оръжие
Обновена: 3 юли 2018 06:51 | 2 юли 2018 21:45, Елка Василева
40
Отживелица ли е ядреното разоръжаване? Преди 50 г. беше друго...
Снимка: архив, Reuters

Последните 20 американски атомни бомби от времето на Студената война все още са на германска земя. Исторически анахронизъм? Едва ли. Все повече страни се опитват да си набавят смъртоносното оръжие, пише Дойче веле.

Малкото градче Бюхел, което се намира между Кобленц и Трир, едва ли е известно на мнозина в Германия. Именно то обаче крие един исторически анахронизъм. Там са складирани последните атомни бомби, останали в Германия след края на Студената война. Става дума за около 20 авиационни бомби тип B 61. Точният им брой се пази в тайна.

Сигурно е обаче, че всяка една от тях има много по-голяма разрушителна мощ от атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки. Атомните бомби са собственост на американската армия, но в случай на военна криза ще бъдат изстреляни от германски бомбардировачи „Торнадо". Пилотите от тактическата военновъздушна ескадрила в Бюхел от десетилетия насам извършват пробни полети, симулиращи хвърляне на атомна бомба.

И други страни-членки на НАТО като Белгия, Холандия, Италия и Турция държат на своя територия американски ядрени оръжия. А концепцията за ядрено сплашване междувременно отново излезе на мода. Още през 2012 година НАТО потвърди, че въпросната стратегия представлява „основен елемент на колективната отбрана“.

А първоначалната цел бе ядрено разоръжаване

Преди 50 години надеждите бяха съвсем различни. Договорът за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО) бе подписан на 1 юли 1968 година от САЩ, Великобритания и Съветския съюз. Те са задължиха да предотвратят по-нататъшното разпространение на ядрените оръжия, декларираха също и това, че се стремят към пълно ядрено разоръжаване. През 1975 година Германия също се присъедини към договора, който междувременно е подписан от над 190 държави. Дълго време този договор се смяташе за крайъгълен камък в световните усилия за ядрено разоръжаване, а днес е по-скоро книжен тигър.

Стокхолмският институт за изследване на мира СИПРИ предполага, че по света все още има близо 15.000 ядрени оръжия. По данни на СИПРИ САЩ притежават 6.800, а Русия 7.000 ядрени бойни глави. Експертът по разоръжаването и политолог от университета в Антверпен Том Зауер констатира, че Договорът за неразпространение на ядрените оръжия изживява „тотална криза“. Той припомня провала на последната конференция за проверка на изпълнението по ДНЯО през 2015 година и предполага, че същата съдба ще сполети и следващата конференция, предвидена за 2020 година.

„Всичко ще си остане по старому, ако страните по договора не изпълнят своите задължения за масивно ограничаване на ядрените оръжия и постепенното свеждане на техния брой до нула – нещо, което те обещаха през 1968 година, но в действителност не изпълниха", казва Зауер.

Нещо повече: Понастоящем ядрените държави модернизират своите ядрени арсенали и въвеждат нови технологии – например специални насочващи системи. Експертите, включително и 17 носители на Нобелова награда за мир, смятат, че рискът от ядрена война в момента е значително по-голям, отколкото през последните десетилетия.

Важен символ

Германски активисти на движението за мир редовно протестират в Бюхел срещу атомните бомби, които впрочем предстои да бъдат модернизирани. Председателят на берлинската Академия по проблемите на политиката за сигурност Карл-Хайнц Камп твърди, че бомбите в Бюхел се намират там „предимно по символични причини“.

Особено източноевропейците в НАТО отдавали голямо значение на символите, олицетворяващи американските ядрени обещания. След падането на Желязната завеса НАТО обеща на Русия да не разполага повече ядрени оръжия на територията на новоприетите източноевропейски страни. Затова и атомните бомби си останаха в Централна и Южна Европа, казва Карл-Хайнц Камп.

Но кого ли биха могли да сплашат тези оръжия? На германските самолети „Торнадо", които би трябвало в случай на нужда да пренесат въпросните ядрени бомби, навярно би им свършило горивото още над Украйна. Федералното правителство обаче толерира наличието на атомни бомби на германска територия, въпреки че в коалиционния договор си е поставило за цел да се бори за свят без ядрено оръжие.

Девет ядрени държави

Сред страните-членки на НАТО собствени ядрени оръжия притежават само САЩ, Франция и Великобритания. Останалите ядрени сили в света са Русия, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Нито една от тези държави няма намерение да се разделя с ядрените си оръжия – за тях те са незаменимо средство, с което искат да прокарват собствените си интереси в сферата на сигурността. Ядреният експерт Карл-Хайнц Камп смята визията на Барак Обама за свят без ядрени оръжия, за нереалистична.

„Ядреният дух вече е изпуснат от бутилката“, казва той и поставя под въпрос тезата, че един свят без ядрени оръжия действително би могъл да бъде по-безопасен от днешния. Политологът Том Зауер е обезпокоен от факта, че преговорите за разоръжаване между САЩ и Русия са замразени, както и от това, че има други страни, които се стремят към придобиването на атомно оръжие - най-вече Иран и Саудитска Арабия.

Надеждите му са свързани с факта, че през 2017 година ООН се обяви за пълната забрана на ядрените оръжия. В полза на това решение гласуваха 123 от общо 193 страни. Когато 50 държави ратифицират въпросния договор, той ще стане обвързващ. „Тогава всичките тези страни ще смятат ядрените оръжия за нелегални. Вятърът промени посоката си и ядрените сили ще са принудени да минат в отстъпление“, казва експертът.
 


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
До Анонимен 28
Гренландия е датска колкото Австралия и Канада са Великобритански...
Като Гренландия е датска защо е напуснала ЕС а Дания е в ЕС?
34
0
 
0
 
! Отговори
МДА преди 8 месеца
Пак "взето назаем" от DW ;)
33
0
 
1
 
! Отговори
До Енгелс преди 8 месеца
Естествено че няма гаранция. И в сегашното положение, със дузина държави притежаващи ядрени оръжия също няма гаранция - тази игра при всяко положение ще свърши с лош край за всички ни. Но нещата стоят малко по-различно съобразявайки се със всички държави които притежават ядрени оръжия, и друго с малцина които диктуват правилата. Няма да има изнудване, извиване на ръце и други подобни ситуации, знаейки, че трябва да се съобразяваш със сила способна да навреди колкото всеки друг.
32
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
До Анонимен 28: Каква Дания я обяви за най-голямата по територия Европейска държава?
Европейската част на Русия 3 960 000 кв. километра, а Дания, дори и да се смята Гренландия с нея (не е сигурно дали може да се счита за европейска територия) няма и 3 милиона кв. километра.
Не че има връзка с темата.
А по темата - Израел никога официално не са признали, че имат ядрено оръжие. Но всички знаят че имат.
31
1
 
2
 
! Отговори
Енгелс преди 8 месеца
До Анонимен 31
Ако всяка държава притежава ядрено оръжие, няма гаранция че някой луд държавен глава с комплекси за малоценност, на държава която едва сме чували, няма да реши да го използва. Намам предвид Ким - той е в пълен разсъдък и много добре знае какво прави.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За да се спрат войните, включително и потенциалните световни, всяка държава трябва да притежава ядрено оръжие. Така ще има гаранция за суверенитет, и държавите при всяко изостряне на каквато и да било ситуация, ще бъдат принудени да седнат на масата за преговори, а не да почват с война, защото това ще означава гарантирано взаимно унищожение, а на всички им се живее. Ето ви, една бърза рецепта за вечен световен мир.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ядрени оръжия гаранция за мир. Звучи жестоко. Пътят към ада е посланик с добри намерения. Технически мощен, духовно слаб е човешкия род.
28
3
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 8 месеца
Ядрените оръжия са гаранция за сигурност! Без ядрени оръжия би имало много конвенционални войни.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 20
Малко си зле с географията. Дания е най-голямата европейска държава по територия! Гренландия е датска.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ТHE Патриот

Да ама ще трябва да изкарат Русия от него първо.
25
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 22

Колко сте глупави не е истина просто... Кой реши да преговаря по-точно? Май шишко клекна накрая а? Нали щеше да унищожава САЩ ко стана?
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Оф едните били имали 1000 другите били имали 2000 ... и? Хайде използвайте ги като стем ного отворени.
23
1
 
10
 
! Отговори
безпартиен преди 8 месеца
За въоръжаване -заеми!За разоръжаване-заеми!Общото и в двата случая е,че се вземат от банки.Частни!Плащат единствено народите!
22
9
 
18
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 8 месеца
НАТО и ФАЩ в плитък гроб :)
21
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Само дето БВПто им е 7-8 пъти по-ниско от на някой страни... Колко е минималната месечна заплата в Русия ? 149 евро ? Къде са им руските сптки ? Защо, когаотмвляза на гости на заможни руснаци, всичко е японско или корейско ? Защо не е Руско ? Защо всеки иска да кара немска или японска кола ?
Те са, като The Mountain от GoT, ама ако има тип II диабет и дългогодишна анемия. Голяма мечка, лоша з малките, ама много слаба. Дано се излекува и д заживеят добре хората там.
20
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Край

Северна Корея има и затова преговарят с нея
19
6
 
23
 
! Отговори
Бонобо преди 8 месеца
Да бе, държиш четири аса и едно в ръкава и си покерно джудже! Тези полуумни, които обявяват Русия за икономическо джудже, са толкова зле с горния крайник, че за тях марковият автомобил и последният модел айфон са върхът на цивилизацията! Люксембург с потресаващите си технологии и производства колко по-велика икономика има от Русия с нейния интелектуален и производствен потенциал, бе празноглавци?
Китай изпрати луноход, а Япония вчера гръмко пръдна и ракетата й се взриви над площадката. Смях!
18
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Към Не била Русия икономическо джудже
Русия има 6 пъти повече БВП от .... Дания. Дания е с размерите на Македония. Преди 5 години бешею още по-жлако, зщаото Русия имаше едва 4 пъти повече.
Не знам, какво разбираш под джуджета и исполин, ама май ти се разминава юемнието с масовото такова.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преувеличават много.За момента развитието на атомните оръжия е замръзнало за последно на ниво някъде около 70-те на миналият век.Четвърто поколение.Тогава са разработвали дизайни на толкова мощни оръжия,че в един момент са осъзнали че ще достигнат способности на разрушение неподлежащи на контрол.Например да унищожат цял континент с един два заряда.Това ще довете до катаклизъм от планетарен мащаб.За това са спрели да развиват това безперспективно действие.Сега просто подържат бройки.
16
0
 
5
 
! Отговори
Край преди 8 месеца
Отдавна не бях гледал такъв мач.