По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?

Бюджетът нищо не губи, защото още нищо не е взел, коментира Красен Станчев
4 юли 2018 10:41,
78

По-висок акциз за тютюневите изделия предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Това ще доведе до съществено поскъпване на нагреваемите цигари у нас само осем месеца след появата на българския пазар на технологията за бездимно пушене.

Акцизът на нагреваемите цигари в момента е близо два пъти по-нисък. Според икономисти вдигането на акциза ще доведе до повишение на контрабандата.

Още по темата

По думи на поддръжниците на повишението, бюджетът губи 20 млн. лева ежегодно от сегашните ниски акцизи.

В студиото на Bulgaria ON AIR темата коментираха икономистът Красен Станчев, пулмологът д-р София Ангелова и депутатът от НФСБ Йордан Апостолов.

"Това са нови устройства, за които науката все още няма данни и не знаем каква е степента на увреждане. Моето становище е, че безвредно пушене няма. Но когато седите до човек, който пуши, вие усещате аромат на изгоряло - в края на цигарата този натъпкан тютюн е изгорял. Когато нещо гори, се отделят токсични вещества. Наблюдавам в моя кабинет, че когато се повиши акцизът и цените на цигарите, хората се отказват", каза д-р Ангелова в "България сутрин".

Йордан Апостолов подкрепи специалистката, като показа писмо от СЗО, получено в Министерство на здравеопазването, в което цитира пасаж, потвърждаващ, че всички форми на употреба на тютюн, са вредни. Апостолов каза още, че регионалният офис на СЗО подкрепя всички действия на правителството.

"Бюджетът губи около 2,50 лв. от всяка кутия. Това е многомилиарден бизнес, по данни на СЗО вносителите и производителите на тези продукти правят рекламна кампания, убеждаваща хората, че изделията са безвредни, а това не е така", предупреди Апостолов и зададе риторичен въпрос към вносителите, които биха могли да запазят цената на нагреваемите цигари за сметка на печалбата си.

"Тази година акцизите са по-високи с 12%. Ние сравняваме два продукта, единия от които е по-вреден от другия. Онова, което е вредно за здравето и морала, би трябвало да се облага с акциз. Винаги е съществувала една и съща практика на облагане. Очевидно е, че този който предоставя на пазара това, което се гори, печели. Бюджетът нищо не губи, защото още нищо не е взел. Когато поискате да си купите такива цигари ще отидете до Сърбия", изложи аргументите си икономистът Красен Станчев.

"Този законопроект е безсмислен. Този приход в бюджета който искате да получите, няма да стане. 30 млн. правителството ги харчи за 3 часа. Или на 2000 човека заплатите", продължи Станчев.

Д-р Ангелова поясни, че в Рамковата конвенция за контрол на тютюна е записано, че 1% от средствата трябва да отива за превенция.

"Ние призовахме пушачите да дойдат на профилактични прегледи, подкрепени от г-жа Фандъкова. Ако 1% от акциза бъде по предназначение, ще бъде по-полезно за пушачите", посъветва Ангелова.

Красен Станчев бе категоричен, че няма начин да се накара някого да потребява нещо, когато то става по-скъпо. "Действието е дебелашко - спира се по-здрава практика на пушене в интерес на "Булгартабак", завърши той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам бандерола на цигарите да се зачита за "здравни" Може ли да муцаш 4лв на кутия и да нямаш пари за инвалиди и болници ???
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойкот на Булгартабак, Лафка...
27
9
 
4
 
! Отговори
Komentator преди 5 години
Замисляли ли сте се, че голяма част от коментарите тук са писани или от ПР или от служители на Филип Морис. Как изведнъж всички са чели изследванията за по-безопасни бездимни цигари и как изведнъж някаква уж иновативна технология възбуди ежедневна промивка на мозъците с безмислени статии- платени ПР на компанията!!! Аз колкото и да търся изследвания за Iqos все излизат статии, че е токсичен, забранен в Америка и падащи цени на акциите на Филип Морис
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя ви се докога ще ги търпите
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ са комунистически слуги на мутромафията,точно като БСП.
24
2
 
16
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Пак вървим в погрешна посока, светът е тръгнал напред , ние - цепим някъде странично... Защо да се наказва нещо с по-висок акциз, след като е доказано по-щадящо както за пушачите , така и за околните - това - същата работа като с колите - старите дръгели с нисък данък , а новите с евро 6 - висок данък, ами - нашенска логика
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го търсите със свещичка Костов... Пада ви се сега да сте роби на Пеевски и Доган.
22
1
 
4
 
! Отговори
Ганчо преди 5 години
От 30 дни Босия стачкува така наречената гладна стачка срещу менте книжките! И вие недейте да пушите, то ес откажете цигарите и ще видите как всичко ще си дойде на място и с здравето и с парите!
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората е Лондон питаха Бойко дали вижда в огледалото Пеевски. А той отговори еднозначно с реакциите си! Мафиот банкянски! Твойта песен е изпята! Махай се мутрак!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ток, парно, бензин, топла вода, акцизи... А ДОХОДИТЕ КОГА КОМУНИСТИ БЕЗРАМНИ ГЕРБ? КОГА?! НЕ ВИ ЛИ Е СЕАМ?! ОСКУБАХТЕ НАРОДА ДО ГОЛО, ПО - БЕДНИ СМЕ ОТ АФРИКАНЦИТЕ. ВАШИЯТ ГОСПОДАР ПЕЕВСКИ/ДОГАН СТАНА МИЛИАРДЕР.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Законът "Пеевски" за медиите мина на първо четене, ГЕРБ, ДПС и ОП са "за"Сега РАЗБРАХТЕ ли с КОЙ управлява Боко-тиквата.Де-***-Се!!!!Набийте си го в *** зелки!!!
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо ще стимулира контрабандата. От Румъния и от Гърция можем да си внасяме съвсем нормално защото са в EU. От Сърбия си е проблемно.И е напълно нормално акциза на тези цигари да е по-нисък, защото според всички изследвания са по-малко вредни. Естествено не са безвредни, но е нормално да се стимулират продуктите които се по-малко вредни.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛУГИ НА ПЕЕВСКИ!
16
1
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Православен Мълчи, колега, не ги подсещай !!!!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"По-висок акциз и по-скъпи бездимни цигари. Кой ще спечели от това?"ПЕЕВСКИ!!!ДОГАН!!!БИБЛИОТЕКАРИТЕ!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Зад всяко действие, независимо какво, на хората, за което си задавате въпроса ЗАЩО го правят, има само 3 причини.Пари, Жени или Бог. Тук определено е първото.
13
6
 
5
 
! Отговори
Забавен преди 5 години
Ще спечели народът, който ще се откаже да пуши. Филип Морис е под огромен натиск, тъй като в световен мащаб консумацията на стандартни цигари намалява с по-бързи темпове от очакваното, а новата им уж бездимна технология Iqos не успява да компенсира. Продуктът не е полезен, а по малко вреден. По-високият акциз, ще спомогне за новата визия на Филип Морис за свят без дим.
12
0
 
17
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 5 години
Ще спечели моята любима-Бойка от с.Банкя...
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека поскъпнат Боко да се готви за протести за по-високи заплати и пенсии под прозорците си щом е учил пазарна икономика на поляната с топка в едната ръка и филия с ма3 в другата.
10
1
 
5
 
! Отговори
abv преди 5 години
ами интересното е, че Булгартабак нищо няма да спечели, защото марките му вече от 1 година са собственост на БАТ и те си ги продават.... може да има други заинтересовани