12 европейски града на битка с Airbnb – кой ще надделее?

Успехът на сайта създава безпокойство в общинските власти
5 юли 2018 17:30, Боряна Павлова
10
12 европейски града на битка с Airbnb – кой ще надделее?
Снимка: архив Reuters

Големите европейски градове като Париж, Амстердам, Берлин или Барселона вземат мерки, за да отговорят подобаващо на удивителния успех на Еърбиенби (AirBnB), която празнува десетата си годишнина през август, предаде Франс прес.

Целта на тези мерки е да се избегне повишението на наемите, да се намали броят на предлаганите жилища от онлайн платформата, пише БТА.

Интернет сайтът Airbed & Breakfast се е появил на 11 август 2008 година, за да "се справи с насищането на пазара с хотели".

Десет години по-късно AirBnB има капитал от 31 милиарда долара, според оценка от пролетта на 2017 година.

AirBnB предлага близо 5 милиона жилища в 81 000 града в около 200 страни и с феноменална скорост се е разраснала от стартъп компания в един от гигантите в споделената икономика, също като Uber.

Компанията е уловила "нарaсналото търсене от туристи и професионалисти на по-просторни жилища в сърцето на големите градове, с право на по-свободен избор", се посочва в проучване на Парижката служба по градоустройство, публикувано през юни.

Разрастването на подобна дейност за онлайн настаняване, без съответните правни и данъчни ограничения, води до финансови загуби за хотелските вериги.

Успехът на AirBnB създава безпокойство и у общинските власти, защото отдаването под наем на тези жилища увеличава цените на наемите. Парижката служба по градоустройство приканва големите европейски градове, а също така и Ню Йорк и Токио да регулират функционирането на тази дейност.

Така Париж, първият пазар на AirBnB в света с 60 000 жилища за наемане, изправи компанията и конкурента й Wimdu пред съда. По-строгите санкции срещу собствениците на жилища, които ги отдават по наем нелегално, и налагането на първите глоби за платформите бяха гласувани от френския парламент през юни.

В Испания градовете показват сериозна изобретателност в битката си с онлайн платформите - ограничение за отдаване под наем само на партерни етажи, изискване за отделен вход на жилищата. Палма де Майорка се подготвя за пълна забрана на тази дейност, след като отчете растеж с 40 процента между 2013 и 2017 година в наемането на жилища чрез онлайн платформа.

В Мадрид, където 9000 апартамента са били наети от туристи, от които 2000 без лиценз, радикалното ляво управление на общината си е поставило за цел до 2018 година да извади "на светло" 95 процента от местните оферти.

Жителите на Барселона се оплакват от шума, който предизвикват туристите, празнуващи по улиците, и в този град няма да бъде издаван лиценз за апартаментите в историческия му център.

Амстердам е подписал "единствено по рода си" споразумение с AirBnB през декември 2017 година, което прави невъзможно отдаването под наем на един апартамент за над 60 дни годишно.

Берлин, който отчита сериозен растеж в цените на недвижимите имоти, е приел през през май 2016 година строга политика: позволява се наемането само на една стая от апартамент, под заплахата от глоба за 100 000 евро. Градът обаче е смекчил това си решение от 1 май.

На 15 юни, властите в 6 големи общини - Лисабон, Мадрид, Барселона, Амстердам и Париж, въпреки отсъстващия Берлин, който е част от това обединение, са се събрали за първи път "за да се отчете степента на този феномен и да сравнят обществената си политика", каза пред Франс прес Ян Броса, съветник по жилищната политика на кмета на Париж Ан Идалго.

Днес в Брюксел ще се срещнат 12 европейски общини, преди да обсъдят въпроса през есента с комисаря за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Бенковска.

Платформите за туристическо настаняване са подали жалби пред Европейската комисия, за да оспорят националните законодателства на Франция, Испания, Белгия и Германия. Комисията не възнамерява за момента да отваря процедура за нарушение срещу някоя от страните.

Въпреки трусовете, AirBnB е допринесла за положителното развитие на туристическия сектор, коментират професионалисти.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сайта е страхотен! Ползвали сме го няколко пъти и винаги сме оставали доволни да си намерим под наем точно където искаме, на прилична цена в сравнение с хотелските.
Така, че предпочитам да затворят хотелите. Те и без това са празни през повечето време.
Ясно е, че тази война е започната от тях.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Освен това, тук става въпрос за битка на старите играчи срещу новите. Тия сайтове позволяват на всеки човек, който е успял да инвестира във второ жилище да печели пари. Има и много хора, които имат наследствени апартаменти в центъра (пр. Мадрид), които се изнасят да живеят на евтин наем в периферията, а апартамента в центъра дават под наем на туристи и са на плюс. Тия "мерки" всъщност удрят всички тези обикновени хора, които инвестират в апартаменти вместо в банки, защото е много по-изгодно.
8
1
 
8
 
! Отговори
@5 преди 8 месеца
Хайде стига с тая Барселона, ако се спре отдаването на апартаменти ще умрете от глад. И тогава да ви видя какво ще правите "местните". Редно е човек като си купи апартамент, да може да си го отдава под наем на който както и когато поиска, стига да не нарушава реда. Пияните англичани са по улиците, не в апартаментите. Полицията да си налага ред, като е толкова зор. Ама не може хем фиеста, хем тишина. Да не говорим, че центърът на Барселона е пълен с мюсюлмани. Та на кои "местни" пречат туристите?
7
1
 
12
 
! Отговори
? преди 8 месеца
нали има свободна пазарна икономика? Какъв е проблема?
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Коепнхаген:
AIRBNB, 3 стай апартаменти 160 лева на вечер, хладилника със сандвичи и вода.
Хотелска стая за трима - 310 лева, включва закуска.
Ай си смъкнат цените малко, а ?
И да не ми се правят на седмица, зщаото на всичките босове, децата им карат Ламборгини и учат я Харвард, ама не със стипендия.
5
5
 
11
 
! Отговори
От Испания преди 8 месеца
До Смешки, не са изобщо смешки и лоби на хотелите, Поживей няколко седмици до апартамент отдаван на пияни англичани отишли да купонясват в Барселона и ще разбереш за какво става въпрос. Нормално е местните да искат спокойствие, когато се прибират в собствения си апартамент.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ми нали свободна пазарна икономика такова, свобода и демокрация...
3
1
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 8 месеца
Прави ми впечатление, че от седмица-две из медиите се въртят много страсти около имотите (недостъпността им за купуване/наемане). Тепърва ще се повишават цените им въпреки прогнозите, защото Земята не е ластик.
2
3
 
19
 
! Отговори
Смешки преди 8 месеца
Корупцията и на Запад се вихри с пълна сила. Хотелите кешират и там на местните политици да продължават да си дерат кожи. За некачрствени хотели -дупки няма санкции но виж жилищата по лупа. Матеиало и там го дерат яко.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой го интересува, в Испания, сайтът на AirBnB (предполагам и на Booking) подава директно информация към данъчните, кой какво и колко е давал под наем. Така че тук изобщо не става въпрос за укриване на дънъци. Става въпрос за това, че падат доходите на хотелите (в Париж хотелите са потресаващо скъпи!) както и че наистина така намаляват апартаментите свободни за дългосрочно отдаване под наем на местни. Но е абсурдно да е твърди, че в Палма де Майорка има някакъв наплив за постоянен наем.