Опасна химия: Кой е приятел и кой враг в НАТО?

Никой няма да знае отговора, когато Тръмп дойде на вечерята
Обновена: 23 юли 2018 15:15 | 11 юли 2018 22:10, Елка Василева
18
Опасна химия: Кой е приятел и кой враг в НАТО?
Снимка: Reuters

Когато Доналд Тръмп се включи в срещата на върха на НАТО, международната политика със сигурност ще стане изключително личен въпрос, отново.

Откакто се нанесе в Белия дом преди почти 18 месеца, американският президент се държи толкова оскърбително с някои от най-верните съюзници на Америка, колкото сърдечен е с традиционни неприятели като Северна Корея и Русия, пише Асошиейтед прес.

Непредсказуемият афинитет на Тръмп към лидерите на 28-те останали страни членки на НАТО има потенциал да направи още по-неясни очертанията, когато става въпрос за това кой е приятел и кой – враг.

Паметна картинка от срещата на върха на военния алианс през 2017 г. е как Тръмп избутва премиера на новоприетата тогава Черна Гора Душко Маркович, за да застане най-отпред в груповата снимка. Милиардерът продължи да хока публично лидерите на партньорските страни в НАТО заради разходите за отбрана.

Миналогодишната визита в Брюксел ще се запомни също със знаменитото дружеско ръкуване между Тръмп и френския президент Еманюел Макрон. Двамата лидери, които се срещнаха за пръв път, си стиснаха ръцете толкова силно, че кокалчетата им започнаха да побеляват.

Още по темата

През изтеклата оттогава година имаше и други ситуации, при които се стигаше до "побеляване на кокалчетата" около пораждащи разногласия въпроси. Тръмп продължава да е гневен, че съюзниците не увеличават националните си военни бюджети. Европейците се ужасяват от решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий за част от света, за която се предполага, че е партньор на САЩ.

Динамиката в отношенията между Тръмп и правителствените ръководители със собствени пристрастия може да породи опасна химия по време на двудневния форум.

Ангела Меркел

Меркел и Тръмп са нагледен пример за пълен контраст. Германският канцлер е толкова внимателна в политиката и публичните си изявления, колкото безочлив и непредвидим е американският лидер. Ако Меркел иска да остави водещата позиция на Германия в Европа да говори вместо нея, то Тръмп желае да наложи водещата позиция на Америка в световен мащаб - и освен това ще обърне внимание на всичко, което се говори.

Меркел има трудни отношения с Тръмп още от първите дни на предизборната му кампания, когато той заяви, че канцлерът "съсипва Германия", след като сп. "Тайм" я избра за личност на годината за 2015 г. вместо него. При първата им среща, състояла се през март 2017 г. във Вашингтон, имаше момент, в който Тръмп изглежда пренебрегна подадената от Меркел ръка за здрависване - много коментирана впоследствие ситуация. При следващата й визита във Вашингтон тази година Тръмп я целуна публично два пъти по бузите. Изразените от двамата позиции по различни въпроси - от търговията и военните разходи до климатичните промени и миграцията - си останаха много различни.

Готвейки се за днешната среща на върха, Меркел излиза от битка вътре в правителството си заради миграцията. Предстои да установим дали белезите от нея ще бъдат видими на международната сцена.

Тръмп вече отправи остри нападки към Германия по време на подготовката на срещата, изпращайки туит, в който заяви: САЩ харчат за НАТО повече от всяка друга Страна". После той конкретизира коя е страната: Те трябва да правят много повече. Германия е с 1 процент, САЩ - с 4 процента".

Тереза Мей

Британската министър-председателка Тереза Мей може да е в още по-слаба в политическо отношение позиция, когато се срещне с Тръмп. Седмицата й започна с оставките на главния преговарящ по Brexit-а и на външния си министър, които те подадоха поради несъгласие с плановете й за отношенията на Великобритания с Европейския съюз след излизането на страната от съюза.

Отношенията на Мей с Тръмп започнаха доста добре. Малко след встъпването му в длъжност тя бе първият чуждестранен лидер, пристигнал на официална визита. Двамата бяха забелязани да се държат за кратко за ръце, докато минаваха под колонадата на Белия дом. Т. нар. "специални отношения" между Великобритания и САЩ изглеждаха сигурни.

След това обаче Тръмп пръв разкритикува британския подход за борба с тероризма след поредица атаки, разстройвайки както Мей, така и кмета на Лондон с туитове, които се оказаха отрезвяващи. Миналия месец Май нарече решението на Тръмп да наложи наказателни мита за внасяните от ЕС стомана и алуминий "несправедливи и дълбоко разочароващи".

Еманюел Макрон

След ръкостискането в Брюксел отношенията Тръмп-Макрон набраха скорост. Двамата заявиха, че поддържат връзка по телефона и си размениха целувки, когато се срещнаха отново през април.

Макрон, който със своите 40 години е толкова млад, че би могъл да бъде син на Тръмп, беше първият чуждестранен ръководител, пристигнал на бляскава държавна визита във Вашингтон. С жест, който беше разнищен в търсене на значението му, Тръмп изтупа с ръка раменете на изрядния костюм на френския президент, издебнат от фотографите.

"Ние имаме много специални отношения. Всъщност ще махна тази прашинка пърхот. Трябва да го направим съвършен - Той е съвършен", избърбори Тръмп, докато Макрон се усмихваше, изглеждайки невъзмутим при този акт на . . . близост? Превъзходство? Покровителство? Неуважение?

От политическа гледна точка отношенията явно са несъвършени.

Тръмп поля със студен душ демонстрираната привързаност, като се оттегли от Парижкото климатично споразумение и ядреното споразумение с Иран - две подписани през 2015 г. от правителството на Обама инициативи, които Макрон силно подкрепя.

Решението на Тръмп да наложи мита върху стоманата доведоха до още по-голямо отдалечаване. Макрон го нарече "незаконно" и "грешка". Към юни Макрон вече се опитваше да поеме водачеството на европейска команда срещу Тръмп, отхвърляйки "хегемонията" на Америка.

Джъстин Трюдо

Раните още няма да са заздравели, когато двамата се срещнат днес, едва месец след като канадският премиер организира срещата на върха на групата на седемте големи икономики, в края на която Тръмп нарече северноамериканския си съсед "непочтен" и "слаб".

Тръмп вся смут на срещата на Г-7 в Канада, след като първо одобри общо изявление за търговията, а след това се отказа от него. Президентът на САЩ се оплака, че е бил изненадан от неочакваните критики на Трюдо срещу заплахите за американски мита. Като много други преди него, Трюдо научи за гнева на Тръмп направо от писанията на президента в Тwitter.

Двамата Доналдовци

Отношенията между Вашингтон и Европейския съюз се сринаха до толкова ниска точка, че тази година няма да има същинска среща на върха между тях.

При все това Тръмп и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще бъдат в една и съща зала доста често на форума на НАТО тази седмица.

Бившият полски премиер даде да се разбере преди президентските избори в САЩ през 2016 г., че смята "един Доналд за повече от достатъчен!". Той казва, че времето само е потвърдило правотата му.

Туск описа оскърбителния стил на Тръмп като предизвикателство за Европа, равносилно на разрастващата се икономическа мощ на Китай или войнствеността на Русия.

В понеделник той се обърна пряко към Тръмп с думите: "Драги президенте Тръмп, Америка няма, а няма и да има по-добър съюзник от Европа", след което добави: "Ценете съюзниците си, в края на краищата те не са толкова много".

Тази пролет Туск каза, че "някой би могъл да си помисли дори, че "при такива приятели, врагове не са нужни", след като Тръмп първо заплаши да наложи мита върху европейската стомана и алуминий, а после се отметна от споразумение, което цели да попречи на Иран да разработва ядрени оръжия.

На срещата на НАТО, където лидерите ще обсъждат как да противодействат на руска агресия, личната среща на Тръмп с руския президент Владимир Путин дни по-късно ще е големият проблем, за който всички знаят, но няма да искат да говорят.
"Когато се срещнете с президента Путин в Хелзинки, е важно да знаете кой е стратегическият ви партньор и кой - стратегическият ви проблем", каза Туск.

Душко Марович

Колкото до черногорския премиер Маркович, повече няма да има бутане за място на предния ред. Тази година Черна гора ще бъде представлявана в НАТО от президента Мило Джуканович. Като бивш баскетболист Джуканович определено е по-висок от Доналд Тръмп.
 

/БТА/
 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
елка василева преди 8 месеца
До Европейският съюз

евросъюза се е осрал без надежда за почистване,още няма такава наука която да изчисли това
15
0
 
2
 
! Отговори
ерпе-.. преди 8 месеца
Врагове сте самите вие, на картинката срещу човечеството
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
защо нищо не си писала за срещата на Тръмп с Ердоган,по телевизиите ги показват в дружески разговор почти са заедно в срещата но твоите очи май са затворени
13
0
 
1
 
! Отговори
широко затворени очи преди 8 месеца
Тия непрекъснати полемики относно НАТО,приятелите ,враговете,опасностите трябва вече да ни отворят очите за какво става дума.НАТО всъщност-това е САЩ /с малки добавки Турция и Англия/.НАТО защитава преди всичко интересите на САЩ и англосаксонският свят.Останалите световни организации -ООН,Световна банка,МВФ и т.н. са добавка към НАТО.Наскоро изтече една информация как Столтенберг инструктира посланиците на натовските държави как да гласуват в ООН!Трябва да признаем на САЩ-хитро е измислено!
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 8

Всеки организъм рано или късно умира.
11
0
 
7
 
! Отговори
АК-47 номер преди 8 месеца
Сами си създават врагове,като в приказките.Не пораснали момчета и момичета
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
NADQVAI SE TOVA DA NE TIE TYPOTO KOLONIALNO BG
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Времето на празните приказки свърши. Ако смятат че не е прав да му се опълчат с икономически седства. Да но не могат . Затова и се мусят като ощипани моми. Няколко месеца и всички ще клекнат дори и Китай. Американската икономика е толкова гъвкава и ефективна по една проста причина. Тук празните приказки не работят , само аргументи в зелено.
8
22
 
5
 
! Отговори
Европейският съюз преди 8 месеца
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
7
3
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
Тръмп е внимателен с тези, които могат да му се противопоставят - Русия, Китай, Северна Корея, и безпардонен с тези, които може да командва, като европейските си съюзници от ЕС и НАТО. Това е краткото обяснение на неговия феномен.
Ако европейците искат Тръмп да се отнася с тах като с равни, трябва да престанат да разчитат на САЩ. Но дотам има дълъг път: собствена армия и равностойна икономика. Германия е лидерът, който може да ги поведе в тази посока.
6
2
 
15
 
! Отговори
Верно преди 8 месеца
До Анонимен
Точно за това става дума-тия еврогейзери бяха фенове на Обама и трябва да бъдат поставени на мястото си!Времената на Сорос отминаха,лицемерието приключи-нещата се назовават с истинските им имена!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Тръмп не му пука той знае, че еврохомокексуалисите се кланяха на Обама и са със свалени гащи сега ще ги оноди и после да се оплачат на Кевин Спейси.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Със приятели като ЕС на Тръмп не му трябват врагове, Тръмп и Путин трябва да сключат нов военен съюз и да пратят НАТО в историята
3
3
 
5
 
! Отговори
на срещата на НАТО, преди 8 месеца
където лидерите ще....
За кои точно лидери става дума?
Може би трябва да се използва ед. число, т.е лидер?
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 1-н дол дренки
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едно е ясно. Бойко е приятел на всички и всичко... освен на България и българите!