ЕС даде ултиматум на Airbnb: Или слагате пълни цени, или...

Брюксел плаши да накаже сайта, но всяка страна сама ще реши
17 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
49
ЕС даде ултиматум на Airbnb: Или слагате пълни цени, или...
Снимка: pixabay.com

Европейската комисия даде срок до края на август на сайта за резервация на квартири Airbnb да започне да показва пълната цена на нощувките, които предлага.

Комисията иска на сайта да се показва крайната цена, заедно с таксите за обслужване и почистване, както и да посочва дали предлаганата квартира се дава от частно лице или от компания, която се занимава с недвижима собственост, тъй като правилата за защита на потребителите са различни в двата случая.

Освен това Комисията иска компанията да промени договора с клиентите си, тъй като смята, че той ги ощетява. В частност Брюксел настоява да се променят условията при прекратяване и правото на обезщетение.

Търсенето на правата пред съд трябва да става в страната, в която живее жалбоподателят, а не където е почивал. Клиентите трябва да имат право да подадат иск срещу домакина при претърпени вреди. Airbnb трябва да се откаже от сегашната си политика да променя едностранно общите условия, без предварително и ясно да информира потребителите за това и без да им даде възможност да анулират договора, а прекратяването на договор от страна на Airbnb, освен че трябва да обясни причините, трябва да даде на потребителя правото на адекватно обезщетение или на обжалване, настоява Комисията. В противен случай Брюксел заплашва да наложи санкции на платформата за ваканционни услуги.

"Популярността не може да е оправдание за неспазването на правилата на ЕС за защита на потребителите. Потребителите трябва да могат да разбират лесно за какво заплащат и колко се очаква да заплатят за услугите, както и да се ползват от справедливи правила, например във връзка с анулирането на настаняване от страна на собственика", коментира комисарят за потребителите Вера Йоурова.

В момента по информация на Уикипедия Airbnb събира между 0 и 20% такса от гостите и 3% от домакина на квартирата.

На практика обаче властите в отделните държави ще решат как и дали да накажат Airbnb, тъй като Еврокомисията няма правомощия да действа централно, призна Йоурова. Брюксел обаче може да преследва държавите, които не спазват европейското законодателство, като допускат участници на пазара да заобикалят общите правила.

Ултиматумът към Аirbnb идва след като миналия месец мрежата за сътрудничество в областта на защитата на потребителите извърши оценка на бизнес практиките на Airbnb и откри множество несъответствия с действащото европейско право. Airbnb е американска компания, но всички фирми, които предлагат услуги в Съюза, са длъжни да го правят според европейското законодателство.

Без да притежава собствена недвижимост, Airbnb предлага онлайн посредничество между собственици на къщи, вили, апартаменти, хотели и др и хора, които търсят къде да отседнат по време на почивка или пътуване. Компанията листва над 5 милиона жилища в 191 държави и реализира около 300 милиона резервации годишно.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колко взимат за Брюксел средно като за ЕС,при положение,че всички от тия които обслужва сайта-платформа могат да си имат собствени сайтове,сайта-платформа нямат голяма възможност за събиране таквиз разнопосочни такси от гости от 0 до 20 процента,може да се провери и да излезе,че са ДДС по места и местни данъци,такси и допълнителни някакви дребни за бързи услуги за дежурни,някъде ги има на гише други са на повикване за битови услуги,все пак който е държателя на сайта е отговорен за организацията.
45
3
 
4
 
! Отговори
До GHT преди 7 месеца
Като каза психолог - аз вече съм регистриран, в смисъл водя се на УЧЕТ с лека форма на ... параноична шизофрения. Така че ако наистина някой открие квартира в нашия панелен вход, отдавана с Еърбнб, познайте какъв ще бъде рейтинга (или там броя гласували положително) за нея. И колко хора ще идват... Ще правя много проблеми и никой не може да ме пипне.
44
3
 
4
 
! Отговори
GHT преди 7 месеца
До Злото до GHT

Сериозно, имаш големи проблеми в личния живот. Човек, на който всичко му е ОК, не злобее. Живее си живота и оставя другите да си живеят техния. Потърси помощ. Психолог или нещо от тази сфера.
43
3
 
1
 
! Отговори
Злото до GHT преди 7 месеца
За протокола - не съм го писал аз ... въпреки че злокобно потривам ръце че съм бил прав. Както и злокобно потривам ръце и при новина в ефира за фалирала туроператорска фирма, или провалена почивка, особено по празници - ми къде сте ръгнали бе - така или инак ще бъдете прецакани - с малко или много - никога няма да сте доволни - ама зор да хвърлите 1-2 К бинки
42
2
 
9
 
! Отговори
GHT преди 7 месеца
Тази фирмичка защо взима комисионна 10% от цената на резервацията? Само веднъж ги ползвах и повече няма да повторя. Излязоха ми много скъпо - 10% комисионна + 100 евро за телефон, понеже ме прехвърляха сума ти време между отделите и в изчакване на някакви щатски телефони. Накрая така и не се свързах, нощувах на земята и без хавлии (с кухненска хартия се бърсах). За тези 10% комисионна не ми осигуриха спешното съдействие, за което уж ги взимали, е и ме набутаха с още пари за телефон. Измамници.
41
3
 
1
 
! Отговори
До 123 от зло-то преди 7 месеца
Еми ето - за това говоря - че Еърбнб то не е всичко само цветно и розово. Нали си представяш ако дойдат такива "гости" в мизерните ни панелки, айде аз мога да се отбранявам. Но ако таргета в панелката ще е мизерници и някакви арабели, представяш ли си бабите и децата как ще се страхуват да живеят в съседство. Трябва да има някакъв регламент наистина.
40
1
 
5
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
До Злокобния трол
Пак да ти кажа в панелкат аможе само такива д адойдат. Аз познавам хора които си дават апартаментите през тази плаптформа и ти гарантирам, че цената е достъчна да откаже мизерниците. С хубавите апартаменти е така. И пак с апо етини от прилична стая в хотел.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Работата ми е свързана с пътуване по света. На тези които пътуват за развлечение се показва това което искат да видят. Реалноста е малко по различна. Сблъсквайки се с нея осъзнаваш че България не чак толкова лошо място. Жалко че можеше да е и по добро
38
1
 
3
 
! Отговори
Уибеуало преди 7 месеца
А бе. Нали конкуренция такова, свободен пазар, равни възможности, нали бееме уибеуали такова...
37
2
 
0
 
! Отговори
Зло до добро преди 7 месеца
И възможности нямам и желание (май повече нямам желание). Но не искам на никой да преча нито да ви карам да се чувствате зле. Изказах мнение, че не си представям (от моята камбанария) за добра алтернатива начина на пребиваване с Еърбнб. Може би греша. Вие говорите от опит, добрината струи от вас значи сте и щастливи. Ще се гърмя .. някак.
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имам няколко апартамента и си вадя хубави парички от Airbnb. Ако не ви харесва ... Ами не ме ме интересува.
Вадя по 3000 лева на месец от апартамент, така че всичко е тип-топ.
35
3
 
2
 
! Отговори
Трола до 31 преди 7 месеца
Хм, значи не съм си го мислил само аз :). Имали и други злобари като мен. Сигурен съм че е болестно състояние, като всяко приятно нещо - не бива да се прекалява. Познавам хора, които изпаднаха в страшни дългове, с кредити продължават да пътуват, а дори поръчители им плащат предишни заеми - страхотия. Не могат се запрат :)
34
1
 
4
 
! Отговори
Доброто преди 7 месеца
Злобно ....
Светът е голям, но малко места си заслужават, да се посетят. Разбира се, гроздето е кисело и трябва да намериш причини, да накараш нас, младите, богати, успешни и хубави хора, да се чувстваме зле, едва ли не, като няркмани, зщаото ти нямаш желание и/или възможности. Зло ... Гръмни се бе !
33
5
 
2
 
! Отговори
Злокобния трол преди 7 месеца
Добре де, живея в град, който не знам дали изобщо има такива апартаменти, които се отдават в Еърбнб. Но пък се замислих, има ли някой от вас, който би бил съгласен, всеки ден из входа му да се разкарват съмнителни типове (чернокожи или наркота), със съмнително поведение. Ако имах семейство, бих бил доста притеснен от подобно жилище във входа ми. Не говоря дори и за допълнителния шум и замърсяване - само за наличието на такова жилище във входа.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
31 От 15 годишен съм се пуснала и е страхотно. Не знам с какво може да ми навреди ?
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пътуването по света е полезно нещо, но трябва да се внимава, защото може да се превърне в болестно състояние, в някаква мания и тогава вече започва да вреди. Особено на семейните хора.
30
1
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 7 месеца
Е не разбирам, струва ми се ,че ако е нормална екскурзия би било по сигурно, но щом казвате. Ще взема и аз да ползвам вече Еърбнб, докато не са го резнали ЕС. След 15 години, може пак да отида някъде :). Стискайте палци, сега влизам да разгледам екзотични дестинации.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 123

шубето е голям страх

шансът за греда е един и същ независимо дали си с туроператор или направо резервираш.
Туроператора просто ти взима едни пари за да не се занимаваш. Те самите правят резервациите по интернет на същия принцип.
Застраховките и гаранциите им са пълен ....
28
0
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 7 месеца
Ползвах сайта няколко пъти, нямам забележки, всичко си пише. Не бях таксуван и с допълнителни пари. Напълно коректни
27
5
 
1
 
! Отговори
До 123 преди 7 месеца
Да, нямам жена и деца - добър психолог си наистина, само от написаното позна ... Много съжалявам за което но ... може би ми е от начина на мислене. Отивам си в панелката да се самосъжалявам. Ще се боря с питекантропския си затворнически интелект. А ти като Магелан и Колумб преоткривай новите светове и дерзай. На теб разчитаме да се развива интелектуално света. Запали колата и се разхождай безцелно със семейството си. Лек път!