Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС

Това би отблъснало чуждестранните инвестиции от България
20 юли 2018 22:40, Екип на Bloomberg
68
Най-голям риск за икономиката ни – отдалечаването от ЕС
Снимка: Pixabay

Политическият риск е най-значимият пред икономиката на България. Перспективата България да се отдалечи от политическото ядро на Европейския съюз (ЕС) е възможна. Това ще отблъсне чуждестранните инвестиции в страната, а тя е пряко зависима от тях. Това каза Никола Янков, Експат Капитал, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„България е отворена икономика и малка държава. Тя зависи силно от потоците чуждестранни капитали. В страната няма вътрешен финансов ресурс за инвестиране. Тези пари трябва да дойдат отвън, но това няма да се случи, ако България остане периферна балканска държава“.

Янков посочи, че присъединяването на България към банковия съюз е поет вече ангажимент от страната и то трябва да се случи. Според него банковият съюз не е проблем и не представлява допълнително регулаторно бреме за българския финансов сектор. Той коментира, че членството на България в банковия съюз ще бъде полезно за банковия сектор, ще е признание за качествен надзор, който ще окаже положително влияние на всички банки и на вложителите в тях.

„Пред България няма поставени условия за присъединяване в банковия съюз. Още с членството на страната в ЕС в договорните отношения е заложено и присъединяването ѝ към еврозоната, което включва и банковия съюз. България в момента просто е поканена да изпълни договорните си задължения“.

Според Янков след присъединяването на България към еврозоната ще последва фундаментална промяна.

„Членството на България в еврозоната ще доведе до подобрение на управлението на българския финансов сектор. Ако европейският надзор върху банковата система в страната не остане само фиктивен, то това означава, че ще започне пресяване на клиентите и компаниите, които нямат бизнес, стъпил на пазарна основа и с добри практики, ще изчезнат от пазара. Това е един добър процес, защото той ще намали системния риск“. 

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Не сме държава, а територия! Закривай!!!
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А спомняте ли си какви красиви градини имахме в градовете и как аранжираха цветята в различни форми и цветове,понякога и с надписи от зеленина?Ееееееех!Бяхме райска градина.Бяхме!
31
1
 
16
 
! Отговори
Петър преди 5 години
То пък едни инвеститори като са се юрнали към България. Що не виждате какво става в съседните държави. И тези,които инвестираха у нас се изнесоха. У нас завод за "светлинки", а при съседите за автомобили.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво пишете за ЕС. Но мълчите за промените в закона, с които тихомълком Валери и сие опростиха 58 млн лв на Гела.58 млн лв кървави пари.
29
3
 
21
 
! Отговори
Име преди 5 години
опашата лъжа е също, че ес било гаранция за спирането на масовите грабежи на национални богатства и ограбването на държавите и принизяването им до нищо незначещи, зависими от господарите на света територии. защото ес, еп и ек не са благотворителни организации, а са структури създадени за да защитават интересите на глобалните концерни, международно-опериращи банки, като голдмън сакс (чието отроче е и марио драги) и са напълно подвластни на нпо.
28
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТПрез 45г национализация постигнахме 3 фалита на държавата в мирно време! Национализацията е безстопанственост! Не случайно най големите далавери са в дружества собственост на държавата или с нейно участие. Примери безкрайни. Държавата вън от бизнеса, само контрол. Странно е че има още индивиди смятащи я за нещо
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като не си в Шенген и висиш по граници с тирове и хора и ти причиняват милиарди загуби как да развиеш икономиката? Не субсидии, а малко коректност към нас трябва.
26
1
 
18
 
! Отговори
Име преди 5 години
експертът на експат капитала на розовобузестия иска да лови балъци на блеснà и ни разправя небивалици популярни в ало-апашкия фолклор. инвеститорът не инвестира от добро, филантропско сърце, а за да изтръгне максимални печалби от определени условия в дадената среда. било това неплащане на данъци, евтина работна ръка или близка диктатура. най-големят страх за такива неолиберал-болшевики е системнят риск. т.е да не затъне системата им на системните им безкрайни кражби на едро.
25
11
 
40
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е НАЦИОНАЛИЗИРАНЕ НА ОТРАСЛИТЕ, ПРОГОНВАНЕ НА ОКУПАТОРИТЕ КРЪВОПИЙЦИ, БИЛИ ТЕ ЧУЖДИ ИЛИ НАШИ. ТОЗИ НАРОД ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ, НЕ ЗА ЧОРБАДЖИИТЕ ИЗЗЕДНИЦИ, УБИЙЦИ
24
9
 
42
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СА ПОРОБИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ! НЯМА ЧУЖДА ИНВЕСТИЦИЯ КОЯТО ДА НЕ Е ОГРАБИЛА СТРАНАТА НИ И ИЗПИЛА КРЪВЧИЦАТА НА БЪЛГАРИНА
23
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви инвестиции, какви 5 лева??? Сериозните инвеститори отдавна БЯГАТ от България, отвратени от тромавата рушветчийска администрация, подкупната съдебна система, некадърната полиция и властващите мошеници с бели якички...
22
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма икономика. България е депо за черноработници и пpocтитутки на ЕС, задния двор. България живее на системи от европарите. България е 100% зависима от ЕС и Брюксел, България не е независима държава. Отдалечаване от ЕС не е риск. Отдалечаване от ЕС е гибел.
21
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Бе ти побъркан ли си къв си . Какви данъци да ни плаща Газпром и за какво.Що па цяла Европа се натиска за лошата и скъпа руска газ , а не купува демократичната и евтина американска.То бива прогнили мозъци ама , чак пък толкова глупости да се ръсят.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Е те това точно ти трябва, за да ти дойде акъла в главата! А колкото до инвестициите...............ЧЕ КЪДЕ СА ТЕ СЕГА?????
19
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукойл последните 5 г - 47 милиарда приходи, 0 лева данъци. 2017 само 48 млн взети от държават заради загубите си. Официално го има. Какво да коментирам повече. Пък раята реве че била бедна. Румънците що не реват? Ми Естонците? Защо за тях ЕС е рай? Който може да мисли му е ясно.
18
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17 30 г те управляват на Тошо кадрите. Ако не знаеш кога си влезнал в ЕС е твой проблем. Помним Луканов, Виденов, приватизацията...всичко беше доста преди даже да кандидатстваме за ЕС. Та айде спри с тъпизмите. Всичко се фалира и източи от БКП и кадрите на ДС. Те и сега управляват. А Рашка те цоца като за последно. 4 милиарда ни е оскубал Газпром и се съгласиха с рекета. И пак Европа трябва ни оправя. А заблудените плюят
17
31
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги с Европа, инак ще ядеме руския ботуш под ченето!
16
32
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязвам че много *** народ е българинът. Казват ви истината. Руснака ви краде редовно. Хората ви дават пари да почнете някакво производство щото до 2007 г всичко се разтури и фалира. А някви неадекватни говорят тъпизми. Лукойл и Газпром са бича на българската икономика. И данъци не плащат. Як рекет за милиарди.
15
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължават да баламосват стадото с миражът "чуждестранни инвестиции"!Така беше при избухването на ДЕМОНОкрадцията,при набутването в НАТО и ЕС,сега се дрънкоти за реките от евро,които ще залеят Територията,при набутване на стадото е еврозоната...!Реки,реки от инвестиции,а стадото вечно държи последно място по всякакви показатели,освен по един - масово оглупяване,изпростяване и водене за носа!!Вече 30 години и краят не се вижда - той ще дойде с края на стадото!То това си търси и търси!!!
14
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Kaкви свежи чуждестранни инвестиций бълнува този , то и тези който са си вложили вече капиталите бягат панически от българия.