Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
1
 
11
 
! Отговори
До работник преди 5 години
Прав си. Правено е. И друго е правено. Книгата с черното счетоводство в ръцете на данъчните. И като почнат едни стотици хиляди левове глоби. Има шефа печалба... Ко? Не!
442
1
 
19
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 5 години
КАДРИ СЕ ПРИВЛИЧАТ С ПАРИ ......А, НЕ С ПРИКАЗКИ И ОБЕЩАНИЯ НА МАСА...!ЗА ХЛЕБ И ДУПЕ --НЕМА КОЙ ДА ВИ РАБОТИ!
441
6
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам фирмите да се работнизират - да станат собсвеност на работниците и работниците сами да си определят заплаите!
440
2
 
8
 
! Отговори
Иде глобална криза.. преди 5 години
Очаквам Дау джонс да падне под 15000, а СиП 500 - под 1400, т.е. спада ще е минимум 40% на всичко
439
19
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименПод работодател имам в предвид собсвеника на фирмата. Печалбата е собсвеност на фирмата, а фирмата е частна собсвеност на собсвеника, работодателя, той се разпоражда с печалбата и оборота, не работника. Собсвеника решава колко да е за печалба, колко да си сложи в джоба като дивидент или под друга законна форма и колко да е за заплати. Работникът няма думата. Само пазара на труда може да регулира заплатата.
438
2
 
4
 
! Отговори
До Възмутената преди 5 години
Колежке ,четете добре какво съм Ви написал-3000 лв примерно :).В нашия район ,инженер с такива умения не работи за по-малко от 2 500 лв.Сменете си местоживеенето вместо да говорите за чужбина
437
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обората на година им е милиони а дават по 500 600 това няма как да стане ако скоро неувеличат заплатите млади служите няма да си намерят а и опитните ще напуснат
436
2
 
15
 
! Отговори
Рабоник преди 5 години
Предлагам ако работодателят е тарикат целия персонал да напуснем за един ден и той да фалира а ние да отидем да работим другаде с големи заплати!
435
2
 
13
 
! Отговори
Предполагам преди 5 години
Да се бесят престъпниците като в Китай, защото с честен труд милионери и милиардери стават единици и то това е в световен мащаб. За целта май все пак трябва да си реформираме съдебната система. Всеки, който не може да докаже как е забогатял... Разбира се, на някои работодатели това няма да се хареса. И на едни други също няма да се хареса.
434
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работодател, бъркаш и сшоро ще си фалирал! Парите на фирмата са си пари на фирмата! Работодател, който си мисли, че парите на фирмата са негови е умрял от всякъде.
433
19
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До До работодателПечалбата е собсвеност на работодателя, работникът е получил парите си по договора и няма отношение към печалбата. Ако не му харесва договора и заплащането винаги може да го прекъсне. Вола като изоре нивата на кой принадлежи реколтата? Да не би стопанина да дели с вола и магарето - дава им се колкото да ядат и да може да орат и да носят, и нямат избор, няма договор. А ти имаш избор, може да си прекъснеш договора ако не ти харесват условията на труд и заплащане.
432
1
 
13
 
! Отговори
До 462 преди 5 години
Според теб май само бизнесмените можете да четете и всички други без значение с каква степен са и колко са учили да не вземат и 1000 .Щом не можеш да осигуриш заплата закрий си бизнеса.
431
2
 
12
 
! Отговори
Иде глобална криза.. преди 5 години
...и като цяло тенденцията глобално не е добра!фондовите пазари са пак на максимума, след кратък спад ("бичи капан") и предстои сгромолясване ... златото вече тръгна, към канавката, както се и очакваше ... скоро всичко ще се посипе много силно!
430
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е нормално да учиш цял живот и накрая да ти предложат 500 600 лв заплати ако имаш средно и нагоре образование иначе всички да стават тираджий ако образованието е без значение
429
7
 
5
 
! Отговори
До 462 преди 5 години
Да бе да-фирмата ми да не печата пари или да произвежда наркотици.От къде ще дойдат тия хиляди дето ги приказваш.Знаеш ли колко са осигуровките и данъците на тия 1500 лв дето искаш някой среднист дето не може да чете да получава
428
4
 
11
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да обявим работодателите които дават ниски заплати за престъпници и да ги бесим по крановете както в Китай. За тази цел цел обаче първо трябва да реформираме съдебната система.
427
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки среднист трябва да почва от 1500 лв и нагоре според качество 2000 и тнт без значение чистачка ли е пилот на самолет ли е
426
2
 
18
 
! Отговори
До работодател преди 5 години
Кой ти е изкарал печалбата? Не се лъжи, че без персонала става този номер. Ти не работиш сам, като те чета. Всяка държава, дори България, се меси в печалбата чрез законите. Меси се и в заплатите. Слез на земята и не се залъгвай, че печалбата е само твоя. Утре ще натиснат от ЕС, ще вдигнат МРЗ и МОД, няма и да те попитат какво си мислиш, че контролираш.По добре си пази работниците, оправи им заплата, защото знам за тарикати като теб, които целият им персонал ги напусна в един ден и фалираха.
425
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бе, съдебната система е виновна, или някоя друга система, требе да си реформираме системите.
424
3
 
11
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Чорбаджиите искат всичко и не дават почти нищо. Ами да се гръмнат и да идат следващите. И държавата е куца ама и с двата крака.