Пазар на труда: Претенциозни работодатели или недостиг на кадри?

Експерти съветват: Компаниите да променят начина си на подбор
21 юли 2018 21:04, Анисия Иванова
558

Бележим рекорден недостиг на кадри у нас. Според проучване на една от най-големите фирми за подбор на персонал, близо 70% от фирмите изпитват трудности да запълнят свободните си позиции.

Най-трудни за намиране през 2018 година в България се оказват квалифицираните работници, инженерите и шофьорите, следвани от служителите в хотелиерството и ресторантьорството, здравните специалисти и работещите в ИТ сектора, съобщава Bulgaria ON AIR.

Да намериш перфектното работно място, може да се окаже не лека задача.

Сара започва работа като консултант в голяма компания, благодарение на препоръки. Тя препоръчва на търсещите работа да проучват добре бъдещия си работодател, тъй като в повечето случаи кандидатите остават разочаровани, защото гледат само името на компанията, без да знаят вътре какви са условията.

Според работодатели причината са както ниските нива на безработица, така и демографската ситуация в страната. Често се разчита на помощ от настоящи служители.

Като основна причина за липсата на кадри работодателите посочват недостига на таланти в България. А понякога самите фирми имат твърде много изисквания към кандидатите.

Експертите са категорични – компаниите трябва да променят начина си на подбор, защото времето в което живеем го изисква. Самите работодатели трябва да бъдат по-отворени, по приемащи кандидатури на хората от различни сектори или да са готови да ги обучат на работното място

Трудности при намирането на кадри изпитват и други балкански страни сред които Румъния, Турция и Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


558
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
3
 
6
 
! Отговори
До 453 преди 5 години
Направо кажи,че 1000 чакат тоя номер с 10 те чакат от 100 години го знаем ами назначи си гений да ти работи а аз ще си намеря висока заплата
422
4
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам работодателите да станат добри, бизнеса да се основава не на принципа за печалбата, а на принципите на добротата и човещината. Така всички работодатели като станат добри и човечни всички работници на всички нива ще работят на човешки заплати. Ето колко просто било, ама кой да се сети...
421
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко идва от управлението на страната! Слаба съдебна система (разбирай корупция на почти всички нива) Слаба външна политика ( рзбирай няма пазари и скъпа енергия) Какво остана? Ефтина работа ръка. Само дето и тя се усети и хвана шушлявата.
420
6
 
10
 
! Отговори
До Възмутена преди 5 години
Уважението не трябва ли да е взаимно.Значи аз трябва да уважавам всички работници ,а те зад гърба ми да ме псуват ,да мързелуват и само да си гледат часовниците дали вече не е време за обяд или да си ходим.Всеки ,който съм го взел във фирмата има своето значение и предназначение.И според позицията която заема и работата ,която върши получава съответното възнаграждение.Чистачката -600 лв , бай Иван майстора стругар -3000 примерно.Чистачка мога да намеря веднага ,но бай Ивановци вече няма
419
1
 
12
 
! Отговори
Хе преди 5 години
Преди кризата ,че и след нея ,моя шеф посочваше вратата с ръка и казваше:-На който не му харесва ,вратата е ей там".Сега като няма работници,минава и прегръща всеки един и му се усмихва.
418
18
 
3
 
! Отговори
Работидател преди 5 години
До До 444Неграмотници не назначавам и не търся работници, а избирам - работниците чакат за да започнат работа, за едно работно място чакат поне 10 души и на крака ми идват, все някой става. А ти си търси работодател бyдала да ти плаща по висока заплата.
417
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте къде са гърците и ръмънците къде сме ние
416
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте гърците и румънците там няма човек дет да взима по-малко от 800 1000 евро
415
1
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам да реформираме съдебната система и всичко ще се оправи!
414
15
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Фирмата е частна собсвеност. Печалбата е частна собственост, на шефа, не на работникам работникът работи по договор. Частната собсвеност е свещена. Никой не може да принуждава работодателя какво да прави с частната си собсвеност и как да разпределя печалбата. Ако на работника не му харесва заплатата да прекъсне договора си и да сключи с друг работодател дововор за по-висока заплата.
413
1
 
8
 
! Отговори
До 444 преди 5 години
Ти може и да не му дадеш но той ще си намери за повече а ти си търси *** да ти работи за тия пари но и такъв няма да намериш
412
2
 
10
 
! Отговори
До прогр. Данък преди 5 години
На твоята логика швейцарците скоро няма да стигнем. Не така. Първо се реформира съдебната система и после почват строги наказания. След това държавата ще започне да функционира. В Китай например за подкуп следва разстрел. На политици и богаташи включително. Цял свят дни наред гледа и как китайци бесят престъпници по кранове. За отрицателно време Китай ни заминаха по заплати, а бяха много по зле от нас. Ама тук ЕС масовите убийци им дава макс 20 години затвор, а у нас и по-малко.
411
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едвали някой ще каже на робовладелец да го вземе на работа дори и да няма умения а в много от случайте работните има много повече умения от робовладелеца но нека да продължават да си вярват,че ще им работим така докато фалират
410
13
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименНикой с образование и езици няма да ви работи за 400 500 лв след като може да вземе 2000 3000 евро и повечеАми да проси на улицата. Аз на образован библиотекар филолог повече от 500 няма да му дам, изобщо такива не ми трябват, дори и академик да е.
409
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой с образование и езици няма да ви работи за 400 500 лв след като може да вземе 2000 3000 евро и повече
408
8
 
4
 
! Отговори
До Дашния работодате преди 5 години
Хехехе.Мислиш ли ,че не съм го правил.После плачат на портала и се молят пак да ги взема.Така ,че не ми давай акъл кое как да правя.Пак ти казвам -хора ,които са неграмотни ,които нямат никакви умения ,пари при мен няма да видят.На който му трябват такива кадри да си ги взема.
407
8
 
5
 
! Отговори
Беден работник преди 5 години
Предлагам да се въведе прогресивен данък както на запад при капитализма и либерализма и от тези които взимат големи заплати да им се взима половината и чрез социални механизми държавата да го преразпределя на тези с ниски заплати.
406
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се оцелее и за да се живее що годе 1500 2000 особено ако човека има образование.Но тукашните бизнесмени искат за 400 500 лв да им се работи като за 5 човека поне да даваха по 1500 2000
405
1
 
7
 
! Отговори
Предложние преди 5 години
Предлагам държавата да въведе закони за структурата на работната заплата, условия на труд и др. и да принуди със сила работодателите да дават високи заплати, а работодателите да не реагират като почват да лобират и да подкупват полицити, а да гледат умно и да дават големи заплати.
404
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До либералДържавата се меси, ама бизнеса да не мислиш, че стои и гледа - лобира, подкупва политици. На запад постоянно отпадат все повече социални придобивки. Кой ще се остави да му подяждат печалбата. Бизнеса има власт, има пари, политиците са на заплати. Затова е въведен прогресивния данък, да се взима от работниците с високи заплати и да се дава на тези с ниските, а не да се нарушават интересите на бизнеса.