Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?

Склонността му еднолично да взема всички решения внася несигурност
Обновена: 22 юли 2018 21:39 | 22 юли 2018 21:15, Камелия Цветанова
317
Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?
Снимка: Reuters, архив

Турската лира се обезценява, цените растат. Икономиката на Турция е пред сериозен срив, предупреждават експерти. Президентът Ердоган обаче иска растеж на всяка цена. И още по-голям контрол, анализира Дойче веле.

Поне "картофената криза" като че ли е преодоляна, цените на картофите започнаха да падат. Доскоро един килограм картофи струваше седем лири - четири пъти повече, отколкото миналата година. Лукът, доматите и други основни хранителни продукти също поскъпнаха.

Още по темата
Днес инфлацията определя делника на много турци, тя се усеща навсякъде: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. "Всичко става все по-скъпо. Вече много неща не мога да си позволя, за почивка изобщо да не говорим", оплаква се клиентка на пазара в истанбулския квартал Шишли. Тук има всичко: артишоци, прясна мента, дини, грозде, смокини - все производство на фермерите в околността. Асортиментът е богат, но цените постоянно се променят.

"Много хранителни продукти междувременно вече струват двойно повече. Правителството е виновно, трябва най-после да вземе мерки",  казва един мъж от съседния щанд.

Лирата се срива, рейтингът пада

Всъщност турската икономика отбеляза ръст от 7,4% - по-висок, отколкото този на китайската икономика. Само че същевременно дефицитът в платежния баланс се повишава, от началото на годината турската лира е загубила над една пета от стойността си спрямо долара и еврото, а инфлацията достигна рекордно ниво, отбелязвайки 15%. Икономическото положение е по-лошо, отколкото от доста години насам. Наскоро рейтинговата агенция "Фич" отново понижи кредитния рейтинг на Турция - от BB+  на BB, т.е. редом с Гватемала и Коста Рика.

Президентът Ердоган не се интересува от оценката на международните рейтингови агенции. След преизбирането му през юни той е по-силен откогато и да било - той е едновременно държавен, партиен и правителствен шеф и обещава на страната си славно бъдеще. "Икономиката ни е на верен път, всеки може да види как инвестираме", цитира наскоро думите му вестник "Хюриет". Турция скоро щяла да е "една от десетте най-големи икономически сили в света", заяви Ердоган след клетвата си като президент на страната.

Ердоган и лихвите

Още по време на предизборната борба той заяви, че паричната политика на Турция ще бъде контролирана занапред още по-строго. Вложителите се страхуват най-вече от това, че турската централна банка ще загуби независимостта си. Миналата седмица Ердоган издаде декрет, който му позволява еднолично да назначава шефа на банката, както и неговия заместник.

"Централната банка отдавна прави само онова, което иска Ердоган, точно както и всички други институции в тази страна. Нищо не се решава без неговото одобрение", изтъква икономистът Атила Йешлада. Ако банката беше все още независима, щеше още преди четири години да вдигне лихвите, за да спре инфлацията, добавя той.

Икономистите смятат, че повишаването на лихвения процент е важна мярка за стабилизиране на валутата - само че според собствената икономическа теория на Ердоган по-високите лихви са "коренът на всяко зло" и застрашават икономическия растеж. Президентът непрестанно настоява водещият лихвен процент да не се повишава.

Зетят ще оправя положението?

Склонността на Ердоган еднолично да взема всички решения внася дълбока несигурност на пазарите. Доверието трябва да възвърне новият финансов министър и държавен ковчежник - 40-годишният Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Той е следвал икономика в Истанбул и в САЩ, бил е енергиен министър в последния кабинет. Въпреки това е относително неопитен политик, комуто Ердоган дава сега ключова позиция. Главен съветник по икономическите въпроси досега беше бившият вицепремиер Мехмет Шимшек. Той минаваше за поддръжник на инвестициите и за човек, който все пак дръзва да се противопостави на Ердоган.

Абайрак обещава бюджетна дисциплина, структурни реформи, независимост на централната банка и мерки срещу инфлацията. "При нормални обстоятелства бих казал: дайте му време да докаже какво може", казва анализаторът Атила Йешлада и допълва "само че сега обстоятелствата са всичко друго, но не и нормални. Във времена като сегашните имаме нужда от опитни пилоти на кормилото".

Според експерта, през четвъртото тримесечие на 2018 икономиката на Турция ще се свие, безработицата ще нарасне от 10 на 12 процента, лирата ще продължи да се обезценява и много средни предприятия в енергийния сектор, търговията на дребно и строителството ще фалират.

"Това няма да остане без последици и за Европа, защото много турски фирми са силно задлъжнели към европейските банки", обобщава експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
6
 
4
 
! Отговори
BOSFOR преди 5 години
До 345DA TI KAJA POD 2000 LIRI NYAMA ZAPLATI....BELANCITE( SYRYCITE) DAJE PO 1500 LİRİ VZIMAT...
231
4
 
11
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе стига сте лъгали бе ! Вчера финансист номер 1 на Турция каза ,че икономиката на страната е стабилна , а вие казвате ,че не е стабилна ! Ето на картошките поевтиняха малко , масово ще ядат картофи и ще " оправят " икономиката ! Дуупе да им е яко така казва свако Цако !
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво
229
4
 
13
 
! Отговори
нн преди 5 години
Турция има голяма територия и много работна ръка. За 100 години от 20 милиона, турците сега са 80 милиона. Ислямската изостаналост на населението води до примитивното нарастване на населението, жената там е третирана неравноправно и е превърната във фабрика за деца. Големият пазар и работната ръка вкара огромни инвестиции от ЕС, САЩ и други. Турция живна и естествено е да се озъби, още повече че тя е и пряк наследник на Османската империя и проявява имперски амбиции. Има още много да става.
228
2
 
12
 
! Отговори
345 преди 5 години
Помня когато въведоха новата лира преди 10-на години беше колкото лева, сега 1 лира е 35 ст., а картофите 7х35=2,45 лв. килото. Интересно ми е колко лири средно взимат турците извън Истанбул ?
227
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците не позволяват никой да им се бърка, за разлика от някои други. Неслучайно са единствените непокорявани от никого до сега, пак за разлика от някои други.
226
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо Турция върви напред и се развива, а България затъва все повече?
225
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм Ердоган водил турската икономика към пропаст. Ние тогава какво да кажем и каква икономика имаме , като сме и вече доста години в пропаста и няма излизане , а да има но само за някои те са си и отгоре.
224
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за Полша и Унгария такива статии пишеха велето пък икономиките им в космоса, а нашите послушковци най- мизерни в ЕС. И Ханке го каза- суверенитетът е важен и трябва да се взимат и решения в полза на българите от време на време. Като е диктатор Ердоган защо ЕС допусна газта да минава през Турция и тя да е дистрибутор за Южна Европа?
223
14
 
15
 
! Отговори
Гого преди 5 години
С две думи каквото направи за турците Кемал, чалмата ердоганчо го развали, че и още по-назад върна държавата - към феодализма, където всъщност и е мястото... като цяло турция може да е някакъв фактор само до Босфора, от там в посока Европа не и отива да бъде, защото и понамирисват шалварите. Но са удобни на янките и затова още съществуват като държава
222
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 25 юли Ердоган заминава за Южна Африка на срещата на върха на БРИКС където членуват най големите страни в света като,Китай, Русия Бразилия и д-р.
221
18
 
21
 
! Отговори
999 преди 5 години
ЕРДОГАН ТОВА, ЕРДОГАН ОНОВА !ЕРДОГАН ВЕЧЕ 17 ГОДИНИ УПРАВЛЯВА ТУРЦИЯ !ЕРДОГАН СЧУПИ РЕКОРДА НА КЕМАЛ !ЕРДОГАН Е ПЪРВИЯ ИЗБРАН ОТ НАРОДА ПРЕЗИДЕНТ !ЕРДОГАН Е ПАК ПЪРВИЯ УПРАВЛЯВАЩ ПРЕЗИДЕНТ В НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ !ЕРДОГАН Е ТОЗИ,КОЙТО ДЕМОКРАТИЗИРА ТУРЦИЯ - ТИПИЧНО КАКТО В БЪЛГАРИЯзакона за вероизповеданията !ЕРДОГАН Е ТОЗИ,КОЙТО В НЕГРАМОТНАТА СВЕТСКА ТУРЦИЯ - НАПРАВИ ОСНОВНОТО,ВПОСЛЕДСТВИЕ 12 КЛАС ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!ЕРДОГАН НАПРАВИ НАЙ-ГОЛЯМАТА СОЦИАЛНА РЕФОРМА!
220
17
 
17
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Вари я - печи я, турция си е дълбок ориент и ако ще до албания да стигне пак ще си останат едни прости и неграмотни ***, освен за *** и за платена войска на щатите за друго не стават
219
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 227Не знам вас кой ви е учил да четете но фактите са на лице - като % от населението България има втората или третата по големина полиция в Европа. Тия 95% са пълна глупост щото останалите 5% са 350 000 души...... само в София има поне 100 000 държавни служители
218
8
 
19
 
! Отговори
999 преди 5 години
ТОЛКОВА УМОПОМРАЧЕН НАРОД БЪЛГАРИСКИЯ - НЯМА !НЕ МОЖЕ ДА ИМА !ЯСНО Е ЧЕ ВСИЧКИ ЖИВЕЯТ В ЕДИН ИЗМИСЛЕН СВЯТ - ЗАЩОТО РЕАЛНОСТТА Е ТВЪРДЕ ТЕЖКА И НЕПОСИЛНА ЗА ТЯХ !ЗА ТЕЗИ КОИТО ГОВОРЯТ ЗА МИЗЕРИЯ В ТУРЦИЯ - ВИЕ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ВАШИТЕ РОМСКИ ГЕТА В ГОЛЕМИТЕ ВИ ГРАДОВЕ ?ЗА ТЕЗИ КОИТО КАЗВАТ ЧЕ В ТУРЦИЯ НЯМАЛО ИНФРАСКТРУКТУРА - В БЪЛГАРИЯ,ДЕТО ПЛАЩАШ ВИНЕТКА - КАКВО ИМА ?ЗА ТЕЗИ 95% БЪЛГАРИ РАБОТЕЩИ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР - НА КОЛКО ОТ ВАС ОСИГУРОВКИТЕ ВИ СЕ ПЛАТИХА ?
217
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното - икономиката на Турция води Ердоган към пропастта.
216
14
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Диктаторите свършват по един и същи начин - фалит и на въжето. Това ги очаква и Путин и Ердоган!
215
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие с една чума (която преди идваше от Турция а сега не се знае от къде) не можете да се справите, полицията на границите масово взима просия, а сте тръгнали да тъгвбате за други. Просто не може да се видите на какъв хал сте. Много ми е мъчно.
214
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имаме най-големия държавен апарат в % от населението сравнено с цяла ЕвропаНа Позитано 20 не ви ли учат да четете ;)Я провери, ако можеш де, как е в Гърция и Испания, а ?Изобщо не ни е толкова голяма администрацията колкото на други страни, Но има още какво да се намалява и кастри от излишни чиновници.Що не се махнеш в Русия или Северна Корея че да си щастлив ;)
213
9
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
Бе не е лошо, че ердоганя води икономиката на турция към пропаст, *** дайте давидим ние българите как може да се възползваме от това! Освен това требе да се стегне и оградата с Турция! Щото когато тое се скапе а той ще се скапе, то тогава ще изака такива гуйна, че ум ше ни заиде! Та засилени мерки по границата, възползване от всяка възможност за печалба на техен гръб и тогава ше се молим да е по-дълго жив и здрав, че да ги вкарва все повече и повече в батака! Те си го избраха, май!