Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?

Склонността му еднолично да взема всички решения внася несигурност
Обновена: 22 юли 2018 21:39 | 22 юли 2018 21:15, Камелия Цветанова
317
Ердоган водил икономиката на Турция към пропастта?
Снимка: Reuters, архив

Турската лира се обезценява, цените растат. Икономиката на Турция е пред сериозен срив, предупреждават експерти. Президентът Ердоган обаче иска растеж на всяка цена. И още по-голям контрол, анализира Дойче веле.

Поне "картофената криза" като че ли е преодоляна, цените на картофите започнаха да падат. Доскоро един килограм картофи струваше седем лири - четири пъти повече, отколкото миналата година. Лукът, доматите и други основни хранителни продукти също поскъпнаха.

Още по темата
Днес инфлацията определя делника на много турци, тя се усеща навсякъде: на пазара, на бензиностанцията, в наемите. "Всичко става все по-скъпо. Вече много неща не мога да си позволя, за почивка изобщо да не говорим", оплаква се клиентка на пазара в истанбулския квартал Шишли. Тук има всичко: артишоци, прясна мента, дини, грозде, смокини - все производство на фермерите в околността. Асортиментът е богат, но цените постоянно се променят.

"Много хранителни продукти междувременно вече струват двойно повече. Правителството е виновно, трябва най-после да вземе мерки",  казва един мъж от съседния щанд.

Лирата се срива, рейтингът пада

Всъщност турската икономика отбеляза ръст от 7,4% - по-висок, отколкото този на китайската икономика. Само че същевременно дефицитът в платежния баланс се повишава, от началото на годината турската лира е загубила над една пета от стойността си спрямо долара и еврото, а инфлацията достигна рекордно ниво, отбелязвайки 15%. Икономическото положение е по-лошо, отколкото от доста години насам. Наскоро рейтинговата агенция "Фич" отново понижи кредитния рейтинг на Турция - от BB+  на BB, т.е. редом с Гватемала и Коста Рика.

Президентът Ердоган не се интересува от оценката на международните рейтингови агенции. След преизбирането му през юни той е по-силен откогато и да било - той е едновременно държавен, партиен и правителствен шеф и обещава на страната си славно бъдеще. "Икономиката ни е на верен път, всеки може да види как инвестираме", цитира наскоро думите му вестник "Хюриет". Турция скоро щяла да е "една от десетте най-големи икономически сили в света", заяви Ердоган след клетвата си като президент на страната.

Ердоган и лихвите

Още по време на предизборната борба той заяви, че паричната политика на Турция ще бъде контролирана занапред още по-строго. Вложителите се страхуват най-вече от това, че турската централна банка ще загуби независимостта си. Миналата седмица Ердоган издаде декрет, който му позволява еднолично да назначава шефа на банката, както и неговия заместник.

"Централната банка отдавна прави само онова, което иска Ердоган, точно както и всички други институции в тази страна. Нищо не се решава без неговото одобрение", изтъква икономистът Атила Йешлада. Ако банката беше все още независима, щеше още преди четири години да вдигне лихвите, за да спре инфлацията, добавя той.

Икономистите смятат, че повишаването на лихвения процент е важна мярка за стабилизиране на валутата - само че според собствената икономическа теория на Ердоган по-високите лихви са "коренът на всяко зло" и застрашават икономическия растеж. Президентът непрестанно настоява водещият лихвен процент да не се повишава.

Зетят ще оправя положението?

Склонността на Ердоган еднолично да взема всички решения внася дълбока несигурност на пазарите. Доверието трябва да възвърне новият финансов министър и държавен ковчежник - 40-годишният Берат Албайрак, който е зет на Ердоган. Той е следвал икономика в Истанбул и в САЩ, бил е енергиен министър в последния кабинет. Въпреки това е относително неопитен политик, комуто Ердоган дава сега ключова позиция. Главен съветник по икономическите въпроси досега беше бившият вицепремиер Мехмет Шимшек. Той минаваше за поддръжник на инвестициите и за човек, който все пак дръзва да се противопостави на Ердоган.

Абайрак обещава бюджетна дисциплина, структурни реформи, независимост на централната банка и мерки срещу инфлацията. "При нормални обстоятелства бих казал: дайте му време да докаже какво може", казва анализаторът Атила Йешлада и допълва "само че сега обстоятелствата са всичко друго, но не и нормални. Във времена като сегашните имаме нужда от опитни пилоти на кормилото".

Според експерта, през четвъртото тримесечие на 2018 икономиката на Турция ще се свие, безработицата ще нарасне от 10 на 12 процента, лирата ще продължи да се обезценява и много средни предприятия в енергийния сектор, търговията на дребно и строителството ще фалират.

"Това няма да остане без последици и за Европа, защото много турски фирми са силно задлъжнели към европейските банки", обобщава експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По процент на банковата лихва 17.5 %,Турция е сред Аржентина,Венецуела,Бангладеш,Хаити и Суринам.Честито на печелившите!.А дали в Бангладеш имат такава гледка към златният рог каквато аз в момента наблюдавам? Между впрочем ти какво виждаш от панелката в Обеля?
131
3
 
10
 
! Отговори
Султана преди 5 години
Още прабаба ми е казвала "парата трябва да се държи в родата".За това назначих Зет за финансов министър на Турция!
130
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял Свят се смее на тези със ЗЕТЯ..И аз се смея на зетя Къшнър.
129
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лягайте си завалийки, утре в боколандия ви чака труден трудов ден за да изкарате насъщния.
128
7
 
5
 
! Отговори
True преди 5 години
Цял Свят се смее на тези със ЗЕТЯ.
127
3
 
11
 
! Отговори
ЗИМБАБВОТУРКИЯ преди 5 години
ТРЯБВА ДА ИМА ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ В ТУРКИЯ ЗА ДА МОЖЕ ПОНЕ СЪС 100 ЛИРИ ДА СЕ КУПИ ЕДНО КОКОШЕ ЯЙЦЕ НО РАЗМЕР М :D-----------НАПИШЕТЕ В ГООГЛЕТО: ЗИМБАБВЕ ВАЛУТА ДА ВИДИТЕ КАК СЪС БАНКНОТА ОТ 100 ТРИЛИОНА ДОЛАРА СЕ КУПУВАТ 3 КОКОШИ ЯЙЦА :D
126
6
 
11
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Със 150 лева живеят копачите на тютюн-турските джагали.Защото са големи икономисти и разбират от всичко,ама не си отиват в Туркюрдландия.
125
1
 
10
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
Искам да емигрирам в Странджа,много красиви козички разправят имало там
124
3
 
7
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
ЗЕТЯ ЩЕ НИ ОПРАВИ ИКОНОМИКАТА!САМО ЗЕТЯ И НИКОЙ ДРУГ!
123
11
 
12
 
! Отговори
Османлията преди 5 години
*** я ни обясни сега как от Брюксел не ти дадоха да имаш Южен Поток? Винаги сте били васали на някого така и ще бъдете в бъдеще!
122
9
 
9
 
! Отговори
ZURNA преди 5 години
IZBIRAS IMAM PREZIDENT POLUCHAVAS BONUS ZET MINISTIR NA IKONOMIKATA,EY GOLEMI GALOSI SA TIYA TURTSI, A IZSELNITSITE O BG SA NAY GOLEMITE DVULICHNITSI I AVANTADJII.SKORO HODIH V TR YADAT MAKARONI S HLAB DOBRE CHE IM ZAKARAH MALKO SUDJUK,KAYMA I RAKIYA I IM SVETNAHA OCHITE.
121
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До139Ама нали ти ги поръча, за теб са.
120
5
 
8
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Ако им спрем тока за седмица сега,лятото...турските икономически бабаити ще се издушат от миризми на кьопоолу,имамбаялда и овча лой без климатици.
119
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога да живея и в България, респективно навсякъде в ЕС, но живея в Турция. Вие се замислете защо.Сигурен съм, че ако и вие можехте свободно да живеете в Турция голяма част от вас щяха да го направят.
118
6
 
11
 
! Отговори
Оф преди 5 години
Ами нищо,отивайте да пишете във вестниците на Суринам и Хаити колко сте велики из Диарбекира.Тук не вървите...
117
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България СИ Е ИЗГРАДИЛА АТОМНА ЦЕНТРАЛА БЛАГОДАРЕНИЯ И НА КОЯТО В ТУРЦИЯ ИМА ТОК.Това което вие го градите ние трябва да го РЕКОНСТРУИРАМЕ И ДА НАДГРАЖДАМЕ защото пътища са градени не отпреди 20 а отпреди 40,50,60 години.Потокът ви синия и турския са си САМО ЗА ВАС,НИЩО НЕ ПЕЧЕЛИТЕ ОТ ТЯХ.Износ на Турция за 2017 162милиарда долара България 32милиарда долара,непрекъснато се хвалите че сте много АМА ВИЖ САМО 5 И ПОЛОВИНА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ИЗНОС А ЕДИНАДЕСЕТ И ПОЛОВИНА ПЪТИ ПО-МНОГОБРОЙНИ.ХЛЪЦ!!
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно! Обaмa увеличи дългът на Сащ два пъти. От 10 трилиона, след два мандата го направи 20 трилиона. И никой не се сети, че Обама води щатите към пропаст!!!! А той не само доведе щатите до пропаст, а и ги бутна вътре - огромната криза. Е айде сега някой да каже, че няма двойни стандарти!!!! М?
115
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 130ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТУРСКАТА ЛИРА ДА СЕ Е ОБЕЗЦЕНИЛА С 30% СПРЯМО ДОЛАРА И ТО ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА 2018 ДО КРАЯ НА МЕСЕЦ ЮЛИ 2018....точно 33%!хубаво число! )
114
9
 
14
 
! Отговори
Е преди 5 години
АБЕ КАКВИ АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ СТЕ НАПРАВИЛИ В ТУРЦИЯ?ОЩЕ КУПУВАТЕ ТОК ОТ БЪЛГАРИЯ.50 ГОДИНИ ВЕЧЕ!КАКВО ЛЪЖЕТЕ КАТО ТУРСКИ ДЖААГАЛИ!
113
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те не нямат държава, родени са в християнска България, но те я нямат за тяхна родина,.Около 3 млн българи са така