Куба ще създава "процъфтяващ и устойчив" социализъм

Парламентът одобри проект за нова конституция
23 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
22
Куба ще създава "процъфтяващ и устойчив" социализъм
Снимка: БТА

Парламентът на Куба одобри проект за нова конституция, предадоха Ройтерс и ТАСС. Проектът беше приет единодушно от депутатите.

Новата конституция се стреми да запази еднопартийната социалистическа система, но да въведе голяма реорганизация в управлението и да подготви почвата за признаване на частните предприятия и правата на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните.

Правителството също така иска да направи промени в своята планова икономика от съветски тип, за да създаде "процъфтяващ и устойчив" социализъм.

От 13 август до 15 ноември проектоконституцията ще бъде подложена на обществено обсъждане, в което според властите ще участват милиони кубинци. След това тя ще бъде върната за доработване в парламента, а после гражданите ще трябва да се произнесат по нея на референдум, който се очаква да бъде произведен до края на годината.

"По време на общественото обсъждане всеки кубинец ще може свободно да изрази своето мнение, което ще съдейства за доработване на текста на конституцията така, че да отразява настоящето и бъдещето на нашата страна", заяви президентът Мигел Диас-Канел пред парламента.

Той каза, че кубинската икономика е отбелязала по-малък от очаквания растеж през първата половина на 2018 г., а продължаващата криза на ликвидността ще наложи ново затягане на коланите.

По думите му икономиката е нараснала с 1,1 процент през първата половина на годината, в сравнение с 2 процента прогноза на правителството за 2018 г. и 1,6 процент растеж миналата година.

Диас-Канел призова за по-усърдна работа, за да се подобри икономиката и "постепенно да се възстанови финансовата надеждност на страната


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
3M преди 7 месеца
тези ще откриват дървения камък!Браво
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Активист на БКП

20 долара на месец а не на ден !!!
Грешна ти е сметката.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На света няма нищо по отвратително от социализма. Горките кубинци. Гнет и глад.
18
4
 
2
 
! Отговори
Активист на БКП преди 7 месеца
До Куба-тъжно е!

Е ! 20 $ по 25 дни в седмицата = 500 $ ! Супер !!! В България да не е повеч? Хем сме,,демократи,, !!! Значи добре си живеят кубинците при социализма !!!
17
6
 
8
 
! Отговори
Куба-тъжно е! преди 7 месеца
В Куба средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 65 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
16
7
 
3
 
! Отговори
БОБО преди 7 месеца
До Анонимен: АМИ ,КАТО ИМАШ УБИЙЦИ И МАФИОТИ НА ГРАНИЦАТА СИ ,КАКЪВ ПРОСПЕРИТЕТ ТРЯБВА ДА ОЧАКВАШ. СЛЕД ДЕСЕТИНА ГОДИНИ ЩЕ ИМ ГЪЛТАМЕ ПУШЕКА И ЩЕ СИ БЪДЕМ ТВЪРДО НА ПОСЛЕДНО МЯСТО НЕ САМО В ЕВРОПА.
15
8
 
3
 
! Отговори
БОБО преди 7 месеца
До Анонимен: ЗА КИТАЙ СЪЩО ПЛЯМПАХТЕ И СЕ ПЕНИХТЕ , АМА ТЕ СА НА МИЛИОНИ ГОДИНИ ПРЕД НАС .БЛАГОДАРЕНИЕ НА ШИБАНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ,ВЪВЕДЕНА СЛЕД 1989 Г. ОТ СДС И КОМПАНИЯ ,СМЕ НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ. СЕГА , СИНИТЕ КАЛПАЦИ СЕ ОПРАВДАВАТ ЧЕ БИЛИ СЪЗДАДЕНИ ОТ БКП-БСП И ВИДИТЕ ЛИ ,ТЕ БИЛИ РАЗСИПАЛИ И ЛИКВИДИРАЛИ ДЪРЖАВАТА СЛЕД 1989 ГОД. КАЛТАШКА РАБОТА !
14
3
 
5
 
! Отговори
грешките на растежа преди 7 месеца
Куба е една млада нация,която търси своето място в света.Който е бил там,знае какви са проблемите и защо ги имат!Аз лично съм оптимист за бъдещето на тази малка нация,защото един от ръководещите ги приниципи е-Nuestro vino es amargo,pero es nuestro/Jose Marti/-Нашето вино е горчиво,но е наше!Считам,че една нация може да съществува ,само ако има съзнанието за собствен път и да е готова да понесе отговорност!За голямо съжаление,ние сме на другия полюс- нагаждачи,чакаме да падне нещо аванта и т.н
13
1
 
10
 
! Отговори
Нешко Робев преди 7 месеца
Колко народна енергия се похаби от 10 ноември до днес да бъдем убедени ,че в България е демокрация !!! Е,демокрация ли е? Що не скачате когато ви управляват наследниците на Ангел Балевски и компания ,а? Бойко,Лиляна,Валери и Каракачанката ли са демократите,бе?
12
7
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 месеца
Единственото спасение на човечеството е социализЪмът !!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дааааа, като във Венецуела, нали :))))
10
2
 
7
 
! Отговори
Социалист преди 7 месеца
Заминавам за Куба.Само да посъбера пари за билет.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Айде и тези построиха кому ни замът и продължават към со солизам,блазе им!
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И тия ще стават джендери.
7
4
 
15
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Процъфтяващ и устойчив социализъм има само в Китай.Па и той не е баш социализъм.Ако тръгнат по китайския път,може и да стане работата.А може и да не стане,щото не са много работливи кубинците.Тия и в САЩ не се скъсват от работа,а повече залягат над престъпни дейности и латино-чалга.
Все пак,на фона на другите страни в Латинска Америка не изглежда чак толкова зле положението-и другите не са китка.
6
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И в Куба подобно на България с един замах другарите комунисти стават социалисти.
Иначе казано стават нови капиталисти.
5
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е най-доброто!Всичко дргуго е робовладелство над бялата раса,прикрито с измислини идеали и илюзии......
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
60 г. създаваха и строиха комунизъм. Колко ли години ще създават социлизъм?
3
6
 
15
 
! Отговори
УМЕН преди 7 месеца
И мен като Юнкер ме боли ишиасът и отивам да залитам в Куба. И две мулатки да ме подпират да не рухна съвсем.
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Островът на Свободата е създаден за удоволствия плаж, коктейли с ром и момичета. Който иска да работи да ходи в ШАЩ.