Глобална цензура! Facebook свали големия Рубенс, показвал голотии

Рекламите в социалната мрежа - без гърди и бедра дори с образователна цел
25 юли 2018 07:11, Екип на Dnes.bg
62

12

Facebook и белгийските музеи влязоха в разгорещен спор за творчеството на художника Питър-Пол Рубенс, след като социалната мрежа премахна изображения на негови творби, защото показвали голотии.

“Свалянето от кръста” и “Триумфът на Венера”, намиращи се в белгийския град Антверпен, са последните картини, предизвикали пуритански настроените администратори на Facebook.

Представянето на бароковия художник е част от рекламна туристическа кампания, целяща да привлече туристи в музеите на северната белгийска провинция Фландрия.

“Свалянето от кръста” показва Христос само със закрити с парче плат слабини, а римската богиня Венера, която е част от много сюжети на художника, най-често е изобразявана напълно гола.

Рубенс е фламандски художник от края на 16 и началото на 17 в, творил основно в Антверпен и представящ главно религиозни и митологически сюжети, много от тях рисувани за олтари и църковни стенописи. Част от тях представят голи или полуголи мъжки и женски фигури.

В отказа да публикува рекламите, социалната мрежа заявява, че правилата й не позволяват показването на голотии, “дори те да не са от сексуално естество”, с изключение на статуии, поствани с образователна цел.

Разбирането на Facebook за благоприличие обаче не съвпада с промоционалната кампания на Туристическия борд на Фландрия до 2020 г., която засяга на фламандските художници Рубенс, Брюгел и Антони ван Дайк. Северната белгийска провинция разчита на майсторите на четката, за да привлича по 3 млн туристи в своите градове Антверпен, Гент, Брюксел и Брюж, излагащи част от шедьовритте на Рубенс и неговият най-известен ученик Ван Дайк.

За да подиграе цензорите си туристическият борд засне видеоклип, в който охранители, облечени в униформи със знаците на Facebook, гонят посетителите на музеи от залите с картини на Рубенс, ако те признаят, че имат профил в социалната мрежа. Туристите са шокирани и не могат да повярват, че това се случва.

В отворено писмо до Марк Цукърбърг 14 белгийски музея, включително Кралския музей за изобразително изкуство в Брюксел и музеите в Антверпен, Брюж, както и координатора за изкуството в църквите, настояват за “освобождаването” на Рубенс.

“Макар че тайно ви се присмиваме, вашата културна цензура прави живота ни труден. Ние, просто искаме да използваме вашата платформа, за да промотираме фламандските майстори и Фландрия като идеалното място за запознаване на тяхното творчество. Защото любителите на изкуството ползват Фейсбук и защото вие давате възможност да стигнем до различни държави”, пише в обръщението, подписано от професори и музейни куратори и директори.

Според тях, ако Рубенс би имал възможностда си отвори страница във Facebook, тя би била много популярна.
Изкуствоведите канят Цукърбърк да обсъдят въпроса на кафе или на белгийска бира.

Facebook са готови да обсъдят проблема, се казва в съобщение на компанията. От там съобщават, че публикуването на картини с голи фигури на Рубенс не е проблем, но не й платените реклами. За тях правилата са по-строги и не допускат показването на части от тялото, свързвани със секса, като гърди и бедра, дори с образователна или артистична цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: FacebookкартиниРубенс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
edin преди 5 години
Третата вълна феминизъм в комбинация с неомарксиска *** идеология ще затрие западната цивилизация. Надявам се тези ракови идеи никога да не намерят почва у нас. За тази цензура трябва да благодарим на новите (лесбо)феминистки.
43
0
 
3
 
! Отговори
Бесен преди 5 години
Цял екип, в който нито едно *** не знае името на великия художник! ЗАСРАМЕТЕ СЕ! ПЕТЕР ПАУЛ РУБЕНС! Отидете да преподавате английски, като го знаете толкоз!Може би ЦукърбърК да ви разбере английския...Брьогел станал Брюгел, ван Дайк - Антони! Наистина ли сте толкова неграмотни, наистина ли не сте отваряли книжка, не сте ходили в музеи! Всички? Че то това е връзката ни със Запада! Срам ме е за вас - нито един не стига прага на познанието!
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно вашият сайт ли ще говори за цензура ?
41
1
 
4
 
! Отговори
=== преди 5 години
Точно през коридора та в банята ми е за фейсбук мейсбук.......:)))))))
40
0
 
17
 
! Отговори
политкоректен преди 5 години
Ако Рубенс беше рисувал ***,проблем нямаше да има!Друго си е да се прехласваш пред една кончита вурст!
39
0
 
20
 
! Отговори
666 преди 5 години
Ами не влизайте във фейса - направете му бойкот няколко месеца и еврейчето ще клекне и ще олаби цензурата, която в случая е наистина отвратителна.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекламки с бурки може сигурно.. художниците така трябва да рисуват, забулена в черно ханъма в тъмна стая. Ще се получи чудно..
37
0
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Рубенс свалят, а на Мис Тогвова голия *** не го свалят. Двоен стандарт, much?
36
0
 
24
 
! Отговори
Кръвожаден веган преди 5 години
Удивително! Картини, които са създадени и на които са се възхищавали през времето на Инквизицията са забранени за показване през 2018 година!Дори системният администратор- сеньор Торквемада щеше да каже, че това е прекалено.Още по-голямо щеше да бъде изумлението му, когато научеше, че забраната идва от един еврейн и най-вероятно щеше да препоръча доказано ефективното "пречистване с огън".цъкърбърг, пак се оля!
35
0
 
17
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Както са тръгнали нещата, скоро всички ползвателки на лицевата книга, ще трябва да публикуват свои снимки, на които са забулени. Че да не си помисли някой мюмюн от Бангладеш, че ко канят на секс и да хукне към Европа.
34
0
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Facebook E СПОНСОРИРАНА ОТ ЦРУ, И Е АНТИ-СОЦИАЛНА МРЕЖА КОЯТО СЪЗДАВА ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ ВЪРХУ ВИРТУАЛНА ПЛАТФОРМА. В ТАЯ МРЕЖА СА НА "ВЛАСТ" ДЕМАГОГИЯТА, ЛИЦЕМЕРИЕТО, И ФАЛШИВИТЕ ЦЕННОСТИ....
33
0
 
24
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Социалните мрежи станаха шериатна полиция явно ,голотии от ренесанса станаха проблем ,мале ,мале ,а хилядите педофили ,транс *** ,ислямисти и всякаква *** ,която развращава интернет пространството си седи непокътната ;) !!!!
32
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бравос! Аман от мазни тлъсти трътки.
31
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A ZASHTO TREBVA DA SE POKAZVAT GOLI,TOLKOVA LI NEMAT PARI DA SI KUPAT DREI.
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако са разни джендерии, прайдове и грозотии няма проблем ама за Рубенс...
29
1
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 5 години
До inedНяма какво да се лъжем. Ти нормален ли си?
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те по улиците ходят разсъблечени и по предизвикателни от ***, във фейсбук ще цензурират нещо непреходно!!?? Ще ни копаят и нас като динозаврите според мен. Не съм набожен, но в притчата за ябълката, змията, Адам и *** има много поука. Стига някой да я осмисли. Умът даде хегемонията на хомосапиенса, умът ще го затрие когато се отдалечи от реалността.
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тези "произведения" са вулгарни, така е, ама точно пък Facebook инсив, да се правят на заинтересовани...
26
0
 
18
 
! Отговори
1 преди 5 години
Е те това ще оправи морала!
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно вашият сайт ли ще говори за цензура ?