Щангистът Дамян Дамянов издъхна на 39 години

Той е бил приет в кома в шуменската болница преди дни
Обновена: 30 юли 2018 06:16 | 29 юли 2018 21:35, Веселина Йорданова
68
Щангистът Дамян Дамянов издъхна на 39 години
Снимка: БФ Щанги

На 39 години в шуменската болница е починал известният ни щангист Дамян Дамянов, съобщиха негови приятели. Той бе състезател в свръхтежка категория, като има сребърни медали от световни първенства и европейска титла, припомня "24 часа".

В четвъртък той е бил приет в кома в болницата на родния си град Шумен. Усилията на лекарите не са го спасили и той издъхнал. Съмненията са за тежко заболяване на черния дроб и панкреаса.

Дамянов е европейски шампион за юноши в категория до 110 кг. От 1996 г. - световен шампион за младежи в ЮАР през 1997-а и втори на световното за младежи при най-тежките през следващата година.

На световното първенство във Варшава през 2002 година Дамянов печели три сребърни отличия при най-тежките, изпреварва го само колосът на щангата – иранецът Хюсеин Резазаде. Година по-късно шуменецът е трети на европейското в Лутраки (Гърция).

Дамянов стана герой на световното във Ванкувър, когато успя да спечели достатъчно точки, за да изпратим пълен отбор в Атина.

През 2004 година федерацията спря правата му пожизнено за нарушение на антидопинговите правила и реда в националния отбор.

Дамян Дамянов бе съотборник на Милен Добрев и Величко Чолаков, които също починаха наскоро преди да навършат 40 години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Дамян Дамяновщангист
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До Анонимен 55А спомняш ли си, че Арнолд сменя черен дроб (2009-та мисля)? Зависи как се тренира фитнес, някой зобят, други не, зависи от целите и какво си готов да пожертваш.Дълбоко се съмнявам, че шампион се става без химия, просто някой ги хващат , други не, а на трети им прощават дори, когато ги хванат. Затова професионалният спорт убива!Спортът е здраве, когато е умерен, за удоволствие.Бог да го прости момчето и съболезнования за близките. Жалко е, че си е отишъл толкова млад.
63
0
 
2
 
! Отговори
Господари на Ефира преди 5 години
До Митев-По принцип си прав ама учен не става от всеки а и все пак сме хора не е хубаво да измираме виж например на година ако не греша умират по около 900 човека от автомобилни произшествия което никак не е добре.Знаеш ли колко шофьори карат без книжки наскоро даваха някакъв таксиджия карал 20 години без книжка и никога не се е явявал на курсове за шофьор държавата е такава.И тези с допинга в всяка една аптека да не говорим за фитнес залите можеш да си намериш допинг..ако имаше закон...
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Кой живее по-дълго, заекът или костенурката?"Костенурката, ама то нейното живот ли е...
61
1
 
9
 
! Отговори
67 преди 5 години
А уж спортуването било полезно, а що млад народ измря ей така за нищо, все тренирани спортисти.Кой живее по-дълго, заекът или костенурката?
60
0
 
15
 
! Отговори
? преди 5 години
До НОМЕР2Абаджиев по това време отдавна го нямаше в щангите. Това е работа на самодейци, за които спортът е само медали и отличия, без да се спазват никакви правила.
59
12
 
2
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 5 години
Методиката на химика Абаджиев! Дрога, дрога и пак дрога! Колко знайни и незнайни щангисти умряха!?
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една хубава руска поговорка по този повод: Сила есть ума не надо
57
8
 
17
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Господари на Ефира И защо да го съжалявам?! Той е вземал стероиди и други подобни и сам си е разрушил здравето.И то съзнателно. Продал е здравето си за пари и за слава. Съжалявам, но самоубийци не съжалявам.Ако имаше малко акъл щеше да стане инженер, лекар или нещо друго, а не щангист. Това не е професия.
56
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да го прости човека, но най-големия ЗАВИНАГИ си остава НАИМ СЮЛЕЙМАНОГЛУ !
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се знае от какво е умрял.Щом е засегнат панкреаса най-вероятно става въпрос за панкреатит-възпаление на панкреаса.При остри случаи има 30 процента смъртност.Получава се,когато камъни от жлъчката запушат канала и соковете от панкреаса не могат да се оттичат.Може да се случи на всеки и няма нищо общо с анаболи.Аз съм го преживял и едва оцелях-свалих 40 кг.И сега цял живот ще пазя строга диета.
54
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей колко познавачи на фитнеса има тук. Вдигането на щанги като спорт няма нещо общо с културизма или фитнеса. Съвсем различни натоварвания , съвсем различна методика. Фитнеса не е професионален спорт. В професионалния спорт има химия за която тези във фитнеса не са и чували. Абаджиев ясно ги товареше като животни и безмозъчно. Арнолд изпи цялатата менделеева таблица и си е жив и супер на 71, а това момче го няма на 39.
53
3
 
15
 
! Отговори
соц версус кап преди 5 години
При Абаджията изкарваха до над 50!соц версус кап допингетни матреЯли
52
1
 
35
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 години
Абсолютно излишно натоварване на организма. Ако е трябвало ГОСПОД щял да сложи на човек поне по 100 кг. за цял живот !
51
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Химия на анаболните стероиди.......ясна работа..............няколко години слава и после умираш!!
50
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчета, фитнес да, но стероиди НЕ! Дори и малко - НЕ! Даже и за месец - НЕ! Каквото и да ви говорят, недейте! Ония са търговци и не им пука дали сте живи!
49
22
 
38
 
! Отговори
Планинар преди 5 години
Да станеш щангист трябва да си много тъпо парче.
48
5
 
43
 
! Отговори
Куха лейка преди 5 години
Болни амбиций на треньори, родители и деца.!? Братовчет ми си тръгна от тази земя на 21 г. От рак на белия дроб.... Не съм го видял да пуши, или да пие повече от бира за месец...но тренираше лека атлетика в град Сандански.... Който се хвали с въздуха си????
47
4
 
60
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Увреден черен дроб значи много стероиди, за жалост :(
46
12
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
Мутрите не са в провал са, нещо си се объркал.
45
5
 
25
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ако беше вземал допинг щеше още да е жив. но понеже той никога, ама никога, ама съвсем никога не е вземал доппинг, и ето на - капична се.