1 август: Изчерпваме ресурсите на Земята за 2018 г.

След това човечеството ще живее "на кредит" няколко месеца
30 юли 2018 22:36, Елка Василева
36
1 август: Изчерпваме ресурсите на Земята за 2018 г.
Снимка: архив, Reuters

Още тази сряда, 1 август, човечеството ще е изчерпало всички ресурси, които природата може да възобнови за една година и ще живее "на кредит" в продължение на няколко месеца, сочи проучване на неправителствената организация Global Footprint Network, цитирано от Франс прес. Авторите изтъкват, че тази дата настъпва все по-рано.

"1 август ще бъде денят, когато ще сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, отколкото Земята може да предостави за една година, за да се прехранваме, да имаме подслон и да се придвижваме, като въглеродните емисии ще са повече, отколкото могат да абсорбират океаните и горите", обясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е партньор на Global Footprint Network.

"За да осигуряваме нуждите си, днес ни е необходим еквивалентът на 1,7 от Земята", посочва организацията в комюнике.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август.

Изчерпването на ресурсите се е ускорило в резултат на свръхпотреблението и разхищенията, уточни Валери Грамон. Тя припомни, че около една трета от храните по света се изхвърлят.

Положението е много различно в отделните страни. Малки страни като Катар и Люксембург имат много голям екологичен отпечатък, подчерта Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, ако цял свят живееше като тях, денят на изчерпване на ресурсите щеше да настъпва още около 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември, пише БТА.

На сайта https://www.overshootday.org/solutions/ са представени различни решения за преобръщане на тенденцията - преразглеждане на концепцията за градовете, борба с разхищението на храни и свръхпотребление на месо, както и ограничаване на демографското разрастване. А на сайта http://www.footprintcalculator.org всеки може да изчисли екологичния си отпечатък. 


36
Още по темата: ресурсиЗемяизчерпване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
Всички тези рекламни брошури дето Била, Лидл, Баумакс и другите ни пускат по кутиите са от българските изсечени гори. И в повечето случаи директно отиват на боклука. Аз обаче ги събирам и връщам на вторични суровини. 70 кг хартия спасяват едно дърво. Това е малкото което можем да направим за нашите гори.
29
0
 
5
 
! Отговори
Кон преди 5 месеца
Верни ли са им изчисленията или са измислица като за пред журналисти?
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
индииците се множат като бактерии и са едни от най-мръсните нации в света. за 15тина година стигнаха почти милярд?
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
така като гледам скоро време ще се поразредим...
26
1
 
0
 
! Отговори
Ха ха! преди 5 месеца
Ресурсите са Руски Монопол - Ииииихууууу...
25
6
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 5 месеца
Глупости кой ги изчисли колко са тея ресурси и какво е харченето им при положение че харченето не е константа.
24
1
 
10
 
! Отговори
Късно е вече преди 5 месеца
Ако зависеше масово от нормалните хора, не слагам в това число тези с първичните интереси, защитавани от такива като БХК, то тогава щяхме да имаме някакъв шанс, но за съжаление зависи от най-големите замърсители - корпорации и правителства и за това надежда всяка тука оставете... Кой живял, живял, земята се ожени...
23
0
 
18
 
! Отговори
Fck преди 5 месеца
Рано или късно земята ще се очисти. Тва е все едно да пиеш да ,пиеш нон стоп бири ,водки и.т.н после да се чудиш бах мааму що съм с цироза. Тук е същото само рушим екосистемата с отрови и сечем гори после чакай земята и климата да са добре. Пожари,наводнения и земетресения ,вулкани и Урагани ще има и ще стават все по-свирепи. Както и човека освирепя срещу земята. Виждате само кво лято е Август е на прага тревата зелена....
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Помните ли как почва филмът "ад" с том хенкс? - какво бихте избрали - да изчезне 1/2 от населеноето на земята сега или живота на земята след едно много близко бъдеще?
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОЙ ЩЕ КРАДЕ НА КРЕДИТ
20
0
 
12
 
! Отговори
Кажете на Баце преди 5 месеца
да спре да гепи след като са свършили ресурсите
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
1975 г. населението на Земята беше под 4млрд. Сега доближава 8млрд.Ако в къщи сте
сготвили храна за 4 души и неочаквано ви дойдат гости още 4 души ще направите какво?
Ще делите на половина. Това е което се случва на нашето Земно кълбо.
18
5
 
12
 
! Отговори
men преди 5 месеца
слушайте ал гор и учЕните които обикалят по цялата планета с частните си самолети и пропагандират как вие требва по малко да консумирате. и им вервайте както вервате на ага бащицата и неговия яйцеглав либовник.
17
1
 
32
 
! Отговори
Демограф преди 5 месеца
"ограничаване на демографското разрастване" --- тъй де, кажи го на Африка и на почти цяла Азия. Помощите с храни и лекарства трябва да са само срещу стерилизация на получаващите ги..
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пазете си ресурсите, защото са кът в глобален мащаб. И ако ви пробутват още хора под формата на мигранти, мислете и за това откъде ще намерите ресурсите, за да живеят и те с вас, защото са кът.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да ви кажа:Винаги е имало райони по Земята където хората са бедни,други ,богати.
Нямаше интернет да знаем всичко по света.Земята е щедра, има капацитет за всички нас,дори и двойно,проблемът е в разпределението.Богатите стават по-богати, бедните стават пои-бедни.Радостното е ,че всички заедно вървим гъм гибел.Thank you!
14
1
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
ми да му мисли Лили Иванове
13
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има дървета и гори-има живот.Няма дървета и гори-виждате какво става.Толкова е просто,ама ни го представят като е гати сложния ребус.Точно сме като щрауси,заровили си главите в пясък.Само и само да оправдаеме крадците изрязващи горите, носим от 9 кладенеца вода за да докажем че не е това проблема.Не е,ама е,очевадно е за всеки който има малко мозък в главата.Без горите няма почви,няма валежи,не се задържа вода в почвата.Без гори няма кислород,*** силен вятър,температурите се покачват.Какво още?
12
0
 
23
 
! Отговори
терминатори сме.. преди 5 месеца
Как изчисляват какво е изчерпено и как би го възтановила природата не се споменава. Как се възтановява например изгорен петрол или пластмаса? Как се самовъзтановява рудник за сяра или такъв с въглища? Човекът от време оно е унищожавал колкото сили има всичко около себе си, а сега чрез машини и нефт-може повече. Това се прави на всякакво ниво от строеж на къща, до глобален мащаб и ще го прави докато не свърши всичко. Който не вярва, да иде в Бразилия или в северна Индия-нама едно дърво за сянка
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те белите мечки и без това вече изнемогват от жега и едвам кретат, та хайде да им се порадваме за последно, като ги избием съвсем. А колкото до усвояването на СО2, нали Фандъчката казваше да купим от общия бюджет печки на пелети за швeдите, щото са много екологични. Е да, ама пелетите все още масово се правят от дървета. И ето колко е екологично изсичането на горите - половин година няма кой да ни усвоява въглеродните емисии.