Атакува ни западнонилска треска. Що за болест е тя?

3-ма починали в Сърбия, 10 болни в Гърция, в Румъния - 3-ма
30 юли 2018 08:40,
11
Атакува ни западнонилска треска. Що за болест е тя?
Снимка: Reuters

От 3 страни близо до България има огнища на заболели от западнонилска треска хора.

Установени са и случаи сред коне, което е косвен риск, тъй като се заразяват комари, които ги хапят, и след това вирусът може да стигне пак чрез ухапване до човека.

Заболяването навлезе в Европа през последните години със затоплянето на климата. То разширява подходящите условия за живот на комарите преносители.

Една от най-добрите стратегии за елиминиране на болестите, пренасяни от кръвосмучещите насекоми, е да се намали популацията на комарите, които ги разпространяват, но тя е и най-трудно изпълнимата.

Трудно е и човек напълно да предотврати 100% риска да бъде ухапан от комар. Вероятността се намалява при използване на репеленти, мрежи на прозорците и избягване на места, където има много насекоми. В редки ситуации заразяването може да стане при трансплантация, кръвопреливане, раждане.

Рисковият сезон за инфекцията е лятото. Само за последната седмица в Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията са докладвани 37 случая на болни хора от държави членки – 20 в Италия, 10 в Гърция, 4 в Унгария и 3 в Румъния. Отделно Сърбия официално дава данни за 12 болни, включително 3-ма починали, пише "24 часа".

Между 70-80% от хората, заразени с вируса, не развиват симптоми. Останалите имат треска с главоболие, болки в тялото, скованост и болки в ставите, повръщане, диария или обриви.

При тежкото протичане на инфекцията треската е придружена със скованост на врата, обърканост, припадъци. Най-уязвими са хората с понижен имунитет.

Смята се, че в резултат на енцефалити и менингити от вируса фатално завършват около 1% от случаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нареждане до комарите август месец всички по курортите там са дебелогъзите богаташи
8
1
 
3
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
С тировете комарите за няколко дни идват от Африка в Европа. Не е нужно да живеят тук .
7
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ТЕ ПАЦИЕНТИТЕ СА ПО ДОБРЕ ИНФОРМИРАНИ ОТ ЛИЧНИТЕ ДОКТОРИ. ТРЯБВА ДА ИМ НАСОЧИШ ВНИМАНИЕТО И ДА ИМ ОБЯСНИШ ТЕЗИ СИМПТОМИ ЗА КОЕ ЗАБОЛЯВАНЕ СА ХАРАКТЕРИ ТА БЕЛКИ ЗАХАПЯТ. В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МОЖЕ И ДА СЕ СПОМИНЕШ . И СЕ ОПРАВДАВАТ, ЧЕ ПАЦИЕНТИТЕ МНОГО ТЕЛЕВИЗИЯ ГЛЕДАТ. АМИ КАТО НЕ СТАВАТ ДОКТОРИТЕ ПАЦИЕНТА ТЪРСИ В ИНТЕРНЕТ И ТАКА ДОБИВА ПРЕДСТАВА КАКВО МУ СЕ СЛУЧВА.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАРЕЖДАНЕ ДО КОМАРИТЕВСИЧКИ КЪМ СОФИЯ, ТАМ СА ОХРАНЕНИТЕ И ИМА МНОГО ЗА ХАПАНЕ.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО МЕСАРЯТеб май те е хванала , цяла нощ не си спал да пишеш трескаво.
4
5
 
7
 
! Отговори
ЕИМ преди 5 години
Подготвят ни за някоs ваксинка май така от далече? Първо статийка, после тук там някой случай и като превъртим, пускат ваксините на пазара. Така се прави бърза печалбичка на гърба на хипохондричните читатели.
3
2
 
19
 
! Отговори
no name преди 5 години
"треска с главоболие, болки в тялото, скованост и болки в ставите, повръщане, диария" - е това са симптоми на обикновен летен грип. Като отида при личната лекарка ще ми даде нурофен и стоперан и ще ме прати да си почивам. Ако й кажа да ми пусне изследване за западнонилска треска ще ми каже, че много филми гледам. Кой знае колко случая са отчетени като обикновен летен вирус, а всъщност са нещо по-сериозно. Все повече африкански болести ще се срещат и при нас. Неизбежно е, а ние нямаме имунитет...
2
3
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Щом па почнаха да ни плащат,некъде у София се крадне яко...
1
3
 
13
 
! Отговори
Дали преди 5 години
само промените в климата са виновни, а?