Дъжд, студ и влага... Пречат на комарите да ни заразяват

Опасностите от нилска треска това лято са по-ниски
31 юли 2018 09:45,
0


Западнонилската треска изисква по-сухо и топло време, а предвид метеорологичната прогноза доц. д-р Атанас Мангъров не очаква заразата да достигне и нашата страна.

Според завеждащия детското отделение в Инфекциозната болница в София дъждовното лято у нас пречи на разпространението на заразата, която през годините е достигала дори Румъния и Украйна.

"В 80% от случаите протича безсимптомно. Човек не разбира, че го кара. В 20% от случаите е с температура, отпадналост, болки в мускулите", обясни доц. Мангъров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта още, че в по-малко от процент от случаите западнонилската треска може да засегне централната нервна система и да има фатален край.

Доц. Мангъров допълни още, че комарите са основен преносител на заразата, но към момента няма данни хора у нас, които да страдат от този вид треска.

Завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница обаче допълни, че към този момент у нас имаме 275 случая на лаймска болест, за която има по-добри условия.

"Когато човек го ухапе кърлеж, би трябвало да изчака един месец, да се изследва и ако има данни да е заразен, да се лекува", каза доц. Атанас Мангъров пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че между 25 и 30% от кърлежите са заразени с микроба, който причинява лаймската болест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари