Майката на Бин Ладен: Хората в университета го промениха

Описа бившия лидер на "Ал Кайда" като добро дете, което я обичало
3 авг 2018 22:45, Елка Василева
39
Майката на Бин Ладен: Хората в университета го промениха
Снимка: "Гардиън"

Майката на Осама бин Ладен говори за първи път след смъртта на сина си, който беше ликвидиран от американски специални части през май 2011 г. Алия Ганем даде пространно интервю за британското издание "Гардиън".

Тя описа бившия лидер на "Ал Кайда" като добро дете, което много обичало майка си.

Ганем разказа, че Осама е бил много срамежливо момче, което се е превърнало в силна и набожна личност в началото на 20-те си години. Умно дете, което по някакъв начин се е отклонило от пътя си след постъпването в Университета "Крал Абдул Азис" в Джеда, където Осама е следвал "Икономика".

"Хората в университета го промениха. Той се превърна в различна личност", смята майката и добави, че докато е следвал в университета, Осама се е срещнал с хора, които са му промили мозъка и са го променили.

"Те се сдобиваха с пари за каузата им. Винаги му казвах да стои настрана от тях и той никога не сподели пред мен какво прави, защото много ме обичаше", продължи тя.

"Гардиън" пише, че докато е бил в университета, Осама се е срещнал с Абдула Азам, член на "Мюсюлмански братя", който по-късно избягал от Саудитска Арабия и се превърнал в духовен наставник на Осама.

Алия добави, че животът й е станал много тежък, защото първородното й дете винаги е било далеч от нея.

За последно семейството се срещнало с Осама в Афганистан през 1999 г. Тогава той е бил посетен от семейството си два пъти, докато е пребивавал в база до Кандахар.

Беше близо до летище, което е било в ръцете на руснаците, каза майката на бившия лидер на "Ал Кайда".

Но доведеният брат на Осама - Ахмад, заяви, че тяхната майка е отричала тъмната страна на сина си.

"Вместо това тя обвиняваше тези около него. Тя само знаеше страната на доброто момче, тази страна, която ние всички виждахме. Тя никога не разбра джихадистката му страна", каза Ахмад пред британското издание.

Той призна, че всички роднини на Осама са се чувствали посрамени от действията му и са били наясно, че джихадистът ще отговаря за действията си.

Ахмад сподели още, че цялото семейство е трябвало да се върне в Саудитска Арабия, където е било разпитано от властите и за известен период не е можело да напуска страната. Сега роднините на Бин Ладен могат да се движат относително свободно. Семейството е едно от най-богатите фамилии в монархията, пише "Монитор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Авушка
16
0
 
21
 
! Отговори
До15 преди 5 години
Ще рече, че по онова време когато си бил дете американската М16 не ставаше за нищо и никой не искаше да си дава парите за автомати които засичат в 40% от случаите, а да не говорим ако се намокриха.
15
9
 
63
 
! Отговори
Цялата истина преди 5 години
Защо не казвате цялата истина? Семейството на Бен Ладен е едно от най-заможните в С. Арабия. Баща му е огромен строителен предприемач, строил голямата джамия там - това е поръчка каквато получават гербаджиите у нас за саниране, само че милиарди пъти по-голям мащаб. Също така семейството на Бен ЛАден има общ бизнес със .... семейство Буш в САЩ.През 80-те години Бен Ладен получава пари от Буш-дърти за борба срещу СССР в Афганистан.Главен спонср на семейство Ладен е ЦРУ - това е истиата.
14
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещнала го в руска база.Откак се помня като дете по всички репортажи за размирици и войни в Африка и Азия все виждах "Калашников".А много новини съм изгледал.На 60 съм.Какво ли ще рече това?
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То затова алахогъзното килимно пого ви е развило достатъчно интелекта. Тия от средновековните шитхоли не трябва да се допускат до цивилизацията.
12
24
 
26
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
Всъщност медалът винаги има две страни! За САЩ Осама беше терорист, за арабите обаче беше герой! Същото е положението и с много други личности! Например Левски и Ботев за нас са герои, за Османската империя обаче са били разбойници и терористи! Или пък Георги Димитров, Вапцаров и останалите, за комунистическият режим са били герои, за истинските българи обаче са просто шепа предатели и терористи продали България на врага!
11
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста често ми е жал, че като влезна в такъв български сайт, не мога да видя море от интелигентно написани коментари. Може и да не са на моето мнение, но поне да са написани интелигентно, да показват някакво мислене. Пък то...Повечето хора постоянно повтарят само едни и същи думи, в един и същи смисъл. То не бяха cороси, то не бяха гербepасти, то не бяха ***, обиждат се взаимно на "***". Не, че ги няма и троловете де. И все повърхностни и контри, злобни. А иначе общата култура никаква.
10
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах ахТакъф хубаф момше беше ама ...Ф ошилище злъгаха да прай золум Направо несъм ошакфал такъф нещо
9
6
 
39
 
! Отговори
Агент фоли преди 5 години
Сем. Осама и сем. Буш са били бизнес партньори.
8
12
 
11
 
! Отговори
! преди 5 години
"Беше близо до летище, което е било в ръцете на руснаците". Както каза г-жа Кондулиза Райс през 1996 г: "Осама Бън Ладен е наи големият борез за демокрация успял да прогони съветските войски от Афганистан". За нас Осама Бин Ладен ще остане в сърцата на истинските либерали и демократи в света с успеха си срещу рашите. Осама винаги ще си остане наш истински герои.
7
2
 
23
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Децата на богати родители понякога са така, имат си всичко, но тръгват по собствен път на развитие, след година вече никой не знае какво става с тях..
6
8
 
47
 
! Отговори
ined преди 5 години
Осамчо бил много добро дете и младеж, докато не го вербували ЦРУ и не го обучили за терорист
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатството не е всичко, а и акъл трябва.
4
17
 
8
 
! Отговори
Просто мисля преди 5 години
Пшатена статия. Осама беше ликвидиран много преди 2011г
3
5
 
16
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Елкe, ние, добре познаващите твоите политически предпочитания и за миг не бихме се усъмнили, че проливаш тайно по някоя сълза за ислямския терорист Бен Ладен.
2
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искам да кажа лошо за жената, но не ми изглежда симпатична изобщо. Може преди да е била хубава, като знам колко са богати няма начин да не са я избрали както трябва и разменили за 10 камили.
1
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези са бигато семейство и бабата изглежда по този начин? Някой бил ли е по техните земи, тоа за хубаво ли се счита там? Прилича на наднормен зле гримкран мъж.