ООН: Над 1 млн. уйгури са задържани в лагери в Китай

Други 2 млн. души са изпратени в превъзпитателни лагери
11 авг 2018 09:46, Анисия Иванова
40
ООН: Над 1 млн. уйгури са задържани в лагери в Китай
Архив: Reuters

Смята се, че над един милион души са задържани в "центрове за борба с екстремизма" в Западен Китай, заяви Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.

Комисията изрази сериозно безпокойство по сигналите за задържане на етнически уйгури и членове на други мюсюлмански малцинства, които "в името на борбата с религиозния екстремизъм и поддържането на социалната стабилност са превърнали Синцзян-Уйгурския автономен район в нещо приличащо на огромен концлагер, обвит в тайнственост", заяви заместник-председателката на комисията Гей Макдугал в Женева.

"Други 2 милиона души са принудително изпратени в т.нар. превъзпитателни лагери за политическа и културна индоктринация", каза тя на заседание, посветено на положението в Китай.

Повечето от задържаните нямат повдигнати обвинения, нито са били изправяни пред съд, отбеляза тя.
Макдугал не посочи източниците си, но споменатите от нея бройки отговарят на тези в доклад на Мрежата на китайските правозащитници, който е предоставен на комисията на ООН. Други организации обаче дават далеч по-ниски числа, отбелязва ДПА.

Според Хюман райтс уоч в китайските центрове за политическо превъзпитание има "най-малко десетки хиляди" души, а според Амнести интернешънъл в Китай са задържани "най-малко десетки хиляди, а според някои източници стотици хиляди" уйгури. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: КитайООНлагериуйгури
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Това е един ефикасен начин за справяне с екстемизма! Поздравявам Китай за адекватната политика за справяне с терористите!
35
1
 
10
 
! Отговори
Рашо преди 5 години
Лагери в Китай, дай боже догодина и в Европа. Щото муслето е като прасето, пусни го в двора, ще ти изяде кучето, пусни го в кухнята, ще ти се изсере на масата, не дай си боже да го пуснеш в детската стая, ще ви зачерни всичките.
34
0
 
1
 
! Отговори
да преди 5 години
До ivailoЩе изпратят, ама и те ще се озоват в лагери.
33
2
 
0
 
! Отговори
Неграмотници преди 5 години
До Анонимен 33Koлко си неграмотен, имаш най-малко 43 грешки в четири изречения.
32
0
 
6
 
! Отговори
2 мил - украинеца преди 5 години
да незабравяме че режисьорът -терорист, уринецът Сено е осъден на 20 годин ледена терапия и че от 60 дена гладува, карайки на оскъдни дажби от 1/2 хляб намазан с 1см мас, поради което никой украинец нито в Кинеф не се е присъединил към хлебо-фатната "голодовка", както и да скърбят че след 20 х 350 дена при подобна голодовка цела Украина ще се присъедини къ братския Крим и цузамен-тугедъ-вместье с 79957Матушка Русия
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно кои са им подпалили 4ивиите и какво са си мислили 4е ще постигнат в Комунисти4ески Китаи. Незнаят ли 4е там управляват Комунисти на които иокото им нама да мигне и ще ги избият като ку4ета. В Китаи такива не виреят изкореняват ги още в зародиш.
30
4
 
2
 
! Отговори
Тълкувател преди 5 години
В проспериращ, капиталистически Китай под мъдрото ръководство на китайската компартия, таквоз нещо не може да бъде!Не вервам, фейк новина ще да е.
29
2
 
16
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
ЕС още ли не са изпратили 1 милион адвокати да защитят " бедните уйгури " ? :D:D
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бежанецът, изнасилил брутално тинейджърка на английско гробище, нагъл в съда: А защо не? Суданецът получи 16 години затвор Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/bezhanetst-iznasilil-brutalno-tineydzhrka-na-angliysko-grobishche-nagl-v-sda-a-zashcho-ne_news619347.html
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Азиастките народи са създавали цивилизации с цената на милиарди човешки животи, но истината е, че държавите им са оцелели и процъфтяват, дори с цената на човешки жертви и твърди мерки.Китай и Индия имат вече хилядолетна история, първата корейска държава е създадена преди повече от 2000 години, япоснката също!Докато Европа се гърчи под гейо-демократично-глобалисткото робство, Азия цъфти и връзва. Боли ме фара за уйгурите, ние да му мислим с наште наследници на Азис и Глория...
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имат още място, да им пратим от нашите?
25
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уйгурите са китайски мюсюлмани, които искаха да се отделят териториално от Китай.Те в кой свят живеят?Не знаят ли какво ще им се случи?Значи си заслужават съдбата.А всъщност си имаха автономия и Китай не им се месеше, но уйгурите се поведоха по ислямистките призиви за халифат и сега е ядат дърво.Китай не дава права на китайците, камо ли на уйгурите.
24
5
 
25
 
! Отговори
1488 преди 5 години
Браво на Китай, джихадистите уйгури нямат място сред китайската раса!!
23
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай един живот не е нищо. Живял съм там, даже нямът Бърза Помощ като при нас.
22
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЛОВИНАТА ТЕРИТОРИЯ НА КИТАЙ Е АВТОНОМНИ РЕГИОНИ КАТО ТИБЕТ КОЙТО Е САМО ЕДНА ОТ ПОРОБЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ!ПУТИНИСТЧЕТАТА КАТО ИСКАТ ОТДЕЛЯНЕТО НА КАТАЛУНИЯ ЩО НЕ ИСКАТ И ОТДЕЛЯНЕТО НА ТИБЕТ И ДРУГИТЕ ПОРОБЕНИ !!! ЧИСТО ЗЛО СТЕ ПУТИНИСТИТЕ И СИ ГО ЗНАЕТЕ!
21
2
 
20
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Що е фес е за кафез. Сложете им санкции да ви е а май ката юдйска. Само за русия нали *** вън от европа
20
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сичкото мюсли е за въдворяване в урановите мини, браво на китайчетата. И най-тъпият китаец има IQ , което е 1000 пъти повече от това на Меркел и мерендастите от Брюксел.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гей Макдугъл? Ясна е работата.
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕРИТОРИЯТА НА КИТАЙ Е СЪСТАВЕНА ОТ ПОРОБЕНИ НАРОДИ
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1 милион тук, 2 милиона там, а уйгурите в Китай са около10 милиона. Всичките ли уйгури са на превъзпитание?