Мощта на ИД: 30 000 действащи членове в Сирия и Ирак

Според ООН, глобалната й мрежа е нарастваща заплаха
14 авг 2018 08:00, Петя Славова
7
Мощта на ИД: 30 000 действащи членове в Сирия и Ирак
Снимка: Reuters

Нов доклад на ООН сочи, че "Ислямска държава" разполага с близо 30 000 членове в Сирия и Ирак, почти поравно разпределени в двете страни, а глобалната й мрежа представлява нарастваща заплаха, също като тази на "Ал Каида", съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата

В изготвения от експерти доклад до Съвета за сигурност на ООН, разпространен вчера, се казва също, че вероятно в Сирия и Ирак ще оцелее една редуцирана "прикрита версия" на ядрото на "Ислямска държава", която има "значителен" брой свързани с нея поддръжници в Афганистан, Либия, Южна Азия и Западна Африка.

Според доклада глобалната мрежа на Ал Каида "продължава да показва издръжливост", като свързаните с нея групировки и съюзници са много по-силни от Ислямска държава, включително в Сомалия, Южна Азия и районът Сахел в Африка.

Макар че много бойци и командири от ИД са били убити в боевете, а много други бойци и поддръжници са напуснали района на конфликта, експертите казват, че голям брой все още се намират в Сирия и Ирак, като някои се бият, а "други се укриват сред подкрепящи ги общности и градски райони".

В доклада се отбелязва, че оценката за настоящия брой джихадисти в Ирак и Сирия е получена от правителства, които не са посочени поименно. Предполагаемият брой между 20 000 и 30 000 включва "значителен компонент от хиляди активни чуждестранни терористи", посочват експертите, зитирани от БТА.

Потокът от чуждестранни бойци към ИД в Сирия и Ирак е спрял, но потокът в обратна посока, макар и по-бавен от очакваното, продължава да е сериозно предизвикателство, според доклада.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
13
 
! Отговори
Реално погледнато преди 6 месеца
Руснаците излекуваха основната зараза от ИД върху Сирия. Остават само пазените от САЩ и подчинените им ... Но скоро ще дойде и техния ред.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Платена Реклама.
Само дето вятъра на промяната много силно задуха от североизток. И тези ударно се завръщат по родните си места. И ще дирят сметка на тези дето ги изпратиха и ги зарязаха.
Кой ли остров ще им отстъпят, както го направиха в средните векове ?
3
0
 
1
 
! Отговори
ДО 2 преди 6 месеца
-съм Belge
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди да прочета новия доклад на ООН , прочетах докладите с новите права за децата на бъдещето , тези са важните доклади влизащите
от септември 2018 от 0 ...четири годишни деца . Защото те са от най -ВАЖНИ ЗА всички земни човешки сбрани В доклади )

СЕКСОАЛНИ ПРАВА :
ДЕКЛАРАЦИЯ МА МФСП
ФЕДЕРАЦИЯ ПО СЕМЕЙНО ПЛАНИРАНЕ )
44 страници
1
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
По скоро трябва да напишете - мощтта на ИД (САЩ)!!! От край време е ясно кой създаде Бин Ладен и ИД!