Балканите ги е страх от бежанци, но бежанците не искат Балканите

В Сърбия се плашат, че ще бъдат превзети, макар малцина да остават там
Обновена: 12 авг 2018 07:47 | 11 авг 2018 21:19, Вера К. Александрова
88
Балканите ги е страх от бежанци, но бежанците не искат Балканите
Европа като торта, заобиколена от телена мрежа. Снимка: Дойче веле

На улица "Гаврило Принцип" в Белград майка казва на дъщеря си: "Ние раждаме по две деца, а те - по двайсет и две. Само почакай, скоро ще ни превземат." Докато изрича тези думи, жената гледа към две бараки, които от 2016 г. са част от бежански център, организиран от частни инициативи и неправителствени организации.

На фасадата е нарисувана торта с европейски звездички, заградена от бодлива тел. На това място са подслонени предимно мигранти от Близкия и Среден изток, тук те получават храна, информация и малко спокойствие. В центъра живее и Амира М. – кюрдка от Ирак, която е в Сърбия от 5 месеца. Жената се опитва да стигне до Западна Европа заедно с мъжа си Сарбас и четирите им деца.

Родното място на съпруга  ѝ се намира между Киркук и Ербил, където дълго време се водеха ожесточени боеве: "Първо ни подгониха бойците от "Ислямска държава". Поискаха ни пари, но ние нямахме нищо друго освен къщата, в която живеехме. Тогава ни заплашиха, че ще ни убият." Братът на Сарбас, който живее в Западна Европа, помогнал на семейството да откупи живота си. После започнали бомбардировките на американците. За да се спаси от бомбите, семейството побягнало към Западна Европа. Прекосили Турция и България, но не успели да напуснат Сърбия, разказва "Дойче Веле".

Още по темата

На развален английски те разказват, че седем пъти стигали до Хърватия и всеки път хърватската полиция ги връщала обратно в Сърбия.

Единият път полицаите ни взеха SIM-картите. Обикновено ни ескортират до границата, а оттам вървим пеш," споделя жената. "Нямахме късмет", добавя съпругът ѝ Сарбас. Дали е плащал на каналджии? "Аз съм беден човек и нямам пари за подобно нещо. Ако някой се съгласи да ни превози без пари – добре, иначе вървим пеш." Дияна Корач-Мандич от "Хуманитарния център" е координатор на бежанските проекти на организацията в Сърбия. Според нея, броят на мигрантите в страната към днешна дата не е никак голям, особено в сравнение с цифрите отпреди две години.

Никой не иска да остава на Балканите

Повечето от тях са се отправили към страните от Западна Европа. "Идват в Белград и се регистрират като бежанци. Това е първата стъпка към подаване на молба за убежище. Ако не се регистрират, попадат в правен вакуум."

Данни на Агенцията на ООН за бежанците потвърждават думите на Корач-Мандич: през юни 2018 г. в Сърбия са регистрирани 739 нови бежанци. Едва 22 от тях са подали молба за убежище. Останалите чакат да им се открие възможност да продължат пътя си към Западна Европа, защото никой не желае да стои в чакалнята на Европейския съюз."Бежанците, които не подадат молба за убежище, получават в нашия център храна и покрив над главите. Държавата плаща здравните им осигуровки, но по-голямата част от разходите се поемат от ЕС. По закон, тези хора са гости, които чакат вратите на ЕС да се открехнат достатъчно, така че да могат да преминат," казва Даниела Корач-Мандич.

Амира и Сарбас също искат да продължат към Западна Европа. Семейството се е отправило към Германия, където живеят техни роднини. Какви са впечатленията им от балканските страни, през които са преминали?"Със сърбите не сме имали проблеми, а хората в Босна бяха особено сърдечни и готови да се притекат на помощ – независимо каква вяра изповядват. Може би, защото знаят колко лоша е войната. В Хърватия им направило впечатление, че полицаите са особено недружелюбни.

Иракското семейство е сред късметлиите. В доклада ("Help on the Route") на няколко сръбски и македонски неправителствени организации за 2017г. се твърди, че България е страната, която е третира бежанците най-зле. От доклада става ясно още, че насилието е все по-честа практика на полицаите в Унгария, Хърватия и Румъния. Има дори смъртни случаи. Последният е от град Рума, на около 50 км. северозападно от Белград, където неизвестен извършител застреля двама мигранти.

На хартия всичко е наред

В Сърбия има общо 13 приемни центъра за бежанци. Всички те са под надзора на държавната администрация. "На хартия всичко е наред. Но в действителност често се сблъскваме с арогантни и некомпетентни чиновници," разказва Таня Б., ръководителка на проект в бежанския център.

"Донякъде е успокоение, че държавата е бавна, корумпирана и арогантна и към самите сърби. В това отношение бежанците са равнопоставени със сръбските граждани", отбелязва мрачно тя.

Броят на регистрираните бежанци в Сърбия не е голям - едва 3,500 - но бедността е онова, което кара местните хора да се чувстват застрашени. Социалната завист и омраза не се манифестират открито, но кипят под повърхността. Един анонимен коментар на уебсайта на бежанския лагер в Миксалище открито изговаря нещо, което никой иначе не се осмелява да каже: "Съзнават ли, че храните зверове?"88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама въобще не се трогнах.
Тези хора си разбиха държавите и никой не им е виновен.
Във всички държави на конфликта има зони където е спокойно,но те не искат да работят.
Войната е от 11 г.,но те въпреки това бълват деца абсолютно безотговорно.
Как да ги съжаляваш.Тези хора какви умения имат за да допринесат към обществото
към ,което са се насочили?
67
0
 
5
 
! Отговори
Стою преди 7 месеца
Заглавието - музика за моите уши.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Просто е обяснението. Германия им дава щедра издръжка и затова всички казват, че са ги били и ограбили в България, че да не ги върнат там. Щом немците спрат издръжката и издръжка има в Швеция искам да видя в какво ще бъдат обвинени немците- а има богат избор от исторически обвинения... Но това, че имаш бол пари не ти позволява да се държиш назидателно с Балканите и да принуждаваш по този унизителен начин мигрантите да лъжат и съчиняват безогледно за да останат в мечтаната Германия.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аман от КЮРДИ. През 90-те работих с такива. Мошеници са и се занимават с куп противозаконни дейности. Едни такива турски кюрди, откриваха землячески клуб на "Симеон", а на втория етаж - публичен дом. На всичкото отгоре се опитваха да ме убедят колко е добре да си мюсулманин.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
...Балканите ги е страх от бежанци, но бежанците не искат Балканите...

Тогава, бежанците защо минават през Балканите, а не минат по друг път към Западна Европа?
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е кой ще избяга от една ***, да се натресе в друга? Дори и чал-мите не са толкова прости.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 56

Би ли млъкнал. откъде реши, че ти си грамотен и много му разбираш. Сигурно и ти повтаряш нечии чужди приказки, които ти изнасят, ама си седнал тук да поучаваш неграмотните ***. Не, благодаря, от такъв жалък д...о като теб акъл не ща.
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като не искат Балканите,да заминават директно за западна европа при голямата лапачка!

Ама след това шмъркелица и подлогите и да не ни навират "справедливо разпределени квоти"!Да си ги държат там - нас и без това и без "бежанци" ни ошошкаха,повече от страните в които е имало войни,при това там поне не си хвърлят индустриалните и хранителни отпадъци,докато нас направо ни заливат и ни тровят сякаш са БОВ!!!
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Идват бежанците да ни вземат билетчетата от лотарията!!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ние се крием ,но никой не търси :)))))
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 65
Демокрацията в днешния й вид е позор .
--

мда, защото вече чрез нея не може да управляваш масите , каишката - "лихва", отдавна е скъсана, а осъзнатият роб - не е никакъв роб, а в същото време може да тръгне да си иска това, което си му "спестил" до сега, открадвайки го за себе си

Ще се очистите когато ви очистят
--
когато 1-ия етаж бъде бетониран и "изчезне" като етаж, 2-ия етаж - автоматично става 1-и! мислел ли си над това, или със къс хоризонт? ... "докато остане само един!"
57
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Балканите само транзитен коридор за "бежанците" към Германия.Меркел ги покани,мястото им е в там.В България нямат никаква работа,не ги желаем.Да поемат към залеза.
56
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лъжците от дойче веле са богове
за неграмотните булгари .
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нямаш интелектуален капацитет ,
бълнуваш комунистически гниди ,
най-вероятно скоро ще лежиш
в някоя канавка .
54
1
 
3
 
! Отговори
ОТЛИЧНО ! преди 7 месеца
Значи са се разбрали !
53
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бъдещето е на комунизма .
Демокрацията в днешния
й вид е позор . Ще се очистите
когато ви очистят .
52
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 61
Първата вълна мигранти от Африка беше докарана в Америка насила преди повече от 200 години, защото поради някаква странна причина тогавашните не-гри не харесваха условията в САЩ. Нека днес създадем за мигрантите същите условия, като в САЩ преди 200 години, и мигрантската вълна ще спре сама.
--

масонска доктрина за обезличаване на народите и личността!
да не знаеш кой си, от къде си, какво си ?
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ура-а! Много се радвам,че не ги искат. Голямо успокоение за мен.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 61
Нека днес създадем за мигрантите същите условия, като в САЩ преди 200 години, и мигрантската вълна ще спре сама.
--

няма кой бял вече "да върти калъча", да върти мелничката, а?

няма ли кой бял вече, да иска "да *** повече от вчера", давайки "обещания" пред арменският поп, а?

пука ли се по шевовете пирамидката, а?

има ли нужда от подсилване на основите и с черен дялан камък, без което подсилване пирамидката просто ще рухне, а? законите на механиката работят навсякъде!
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Първата вълна мигранти от Африка беше докарана в Америка насила преди повече от 200 години, защото поради някаква странна причина тогавашните не-гри не харесваха условията в САЩ. Нека днес създадем за мигрантите същите условия, като в САЩ преди 200 години, и мигрантската вълна ще спре сама.