Ниски застрахователни премии подлъгват българите!?

Иво Мирчев и Петър Илиев с коментар пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 20 авг 2018 12:16 | 20 авг 2018 12:15, Анисия Иванова
37

Премиерът Бойко Борисов ще поиска промяна в европейското законодателство след случая с фалиралата застрахователна компания "Олимпик". По думите му данъкоплатците в лицето на държавата ще трябва да платят на купилите си по-евтини застраховки.

Казусът с фалиралата компания и последиците за българските граждани коментираха в ефира на Bulgaria ON AIR икономистът Иво Мирчев и журналистът Петър Илиев.

"И преди и сега не е имало възможност за влияние, това е клон на кипърско дружество и се надзирава от кипърския надзор. Проблемът е в ниските застрахователни премии, подлъгали толкова българи. Правило е, че евтината застраховка води до недостиг на резерви, които гарантират платежоспособността на компанията", заяви  Илиев в "България сутрин".

По думите на икономиста във "функциите на българската КФН е да види, че има проблем и да подаде сигнал до Кипърския надзор".

"Трябва да се промени директивата. Ако българската комисия подаде сигнал за ниските премии, тя трябва да подаде сигнал, че на всички са ниски", контрира го Илиев.

Според Иво Мирчев никой застраховател на българския застрахователен пазар не навлиза, без да има силни позиции или да са направени предварителни уговорки с останалите играчи на пазара.

Още по темата

"Проблемът е, че КФН като регулатор и изобщо българските институции не си вършат работата. Навлизането на българския застрахователен пазар е трудно и става с разрешението на останалите играчи", категоричен бе той.

"Кипърският регулатор не си е свършил работата. Не може нито един регулатор да каже: "Цените са ви ниски", допълни Илиев.

Междувременно пред сградата на КФН се събраха протестиращи, за да изразят недоволството си и с надежда да получат парите от застраховката си.

Сред тях бе и Георги Тодоров: "Събираме се, за да изкажем възмущението си заради това, че КФН не е извършила функцията си да надзирава, заради което понесохме загуби", заяви той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Друг протестиращ бе дошъл от Перник, за да изкаже недоволството си от управляващите:"Не претендираме за връщане на сумата, която сме дали, а за удължаване на полицата".

От КФН информираха, че вече 66 хил. автомобила са с нови полици "Гражданска отговорност".

Снимки: Dnes.bg, Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
8
 
! Отговори
врата в полето преди 5 години
Добре де - за ГО някакси разбирам: задължителна е ,ниска цена, блабрабла..... Обаче тез юнаци от Пирогов и от пловдивските болници-те какъв го дирят точно в """Олимпик"""......???!!!!!!!
10
1
 
24
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Дрън дрън та пляс. Подлъгвали, КФН нали е затова, нали има гаранционен фонд. За пореден път Българската държава показа, че изобщо не я интересува интересите на нейните граждани. Важното е там да се прибират парите, да се пускат проектчета и всичко да си върви по вода за нашите хора. Всички останали по пързалката...
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберските ***, колкото и да им е неприятно, ще трябва да разберат, че герб ще връща всичко откраднато до стотинка!
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абр и комунистите крадяха ама сравнено с ГЕРБ да си направо аматьори
7
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто юридически всеки,който е закупил полица от ЗК,допусната да работи официално на територията на РБ,се явява добросъвестен купувач и изпълнител на вменено му силата на Закон задължение,за извършване на определена дейност!От там нататък,Държавата и подчинените и институции да оправят проблема,дъ намират виновника и да го наказват!А в тази ситуация се оказва,че хем сме бити,хем сме прекарани и няма на кого да се оплачеш!
6
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как данъкоплатците да плащат за нещо, което се изплаща от фондове, набрани от самите застрахователни компании. Ако тези фондове са изпразнени както подозирам, то цялата герберска пасмина да връща парите! Много подозрително стананповишаването на ГО с 50% точнонпо времето на делицензирането на Олимпик. Всичко е обвързано. Бат Бойко е гепил парата от фондовете!
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** народ лесно се управлява.
4
2
 
20
 
! Отговори
UfO преди 5 години
А държавата продължава да ни лъже най - безцеремонно за всичко останало...
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пореден път КФН проспива брутални кражби. То така беше и с КТБ. До кога разни неграмотници няма да носят и финансова отговорност?! Тези от КФН трябва да залагат цялото си имущество!
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ забогатяха с още 20 милиарда и вече никой не може да ги бутане от властта. И купили са цялата държава.Така че ще управляват още дълго. Цветан Потуран ще продължи да нсгъвс агнета, а Банкянския Шишко да расте на корем и дебелее на сметка.
1
3
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Стига глупости, клона на Олимпик е регистриран по нашето законодателство и дейността му трябва да се следи от КФН. Ясно е, че Баце ще докара от девет кладенеца вода, но няма да уволни унуката на генерала от ДС Ралица Агайн.