Игра със смъртта! Мафиотът, който пишеше срещу мафията

Може ли убиец и дилър да се превърне в криминален журналист?
22 авг 2018 18:40, Джесика Вълчева
15
Игра със смъртта! Мафиотът, който пишеше срещу мафията
Снимка: личен профил на Мартин Коук в Twitter

С мафията шега не бива и това е доказано многократно. В началото на годината словашки журналист е застрелян заради разследване, свързано с италианската мафия, а самият Роберто Савиано има поредица от книги, които разобличават тъмните сделки от дълбините на престъпния живот в Южна Италия, а и не само.

Заради дръзкото си перо журналистът живее под постоянната закрила на властите и е като номад – няма място, което да нарече "вкъщи", защото домът му са хотелските стаи.

Не всички, обаче, имат късмета на Савиано – да продължат да живеят дори с тежката смъртна присъда на мафията, когато дулото на пистолета дебне зад всеки ъгъл и само чака натискането на спусъка, който ще запрати куршума право в главите им. Дулото на пистолета, което превръща човек в Бог, който решава кой да живее и кой да умре. Търпението за Мартин Коук изтече... и куршумът го намери.

Холандия е дом на преуспяваща общност от журналисти и блогъри, които се занимават основно с отразяването на криминалния свят и тъмните сделки в страната. Именно те са и обект на постоянни заплахи от страна на мафията.

Самият Мартин Коук се занимава с продажбата на кокаин още от тийнейджърските си години, когато живее в Амстердам. Наричат го "Пелтека", заради говорните дефекти, които така и не успява да преодолее до смъртта си.  Мъжът е лежал няколко пъти в затвора, два от които за убийство.

Когато е едва на 21 застрелва свой съученик, който започнал да се меси в кокаиновия му бизнес. Няколко месеца по-късно се сбива със свой конкурент и разбива главата му с бар стол. Коук е осъден на 5 години затвор.

По време на престоя си зад решетките момчето се запознава с най-известният престъпник в страната Вилем Холеедер, осъден за отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен. Там двамата често обядват заедно.

Година след излизането на свобода Коук отново е осъден - този път за убийството на любовника на бившата си приятелка. Периодът между двете присъди е достатъчно дълъг, за да му даде възможност да разшири бизнеса си, като организира групи за проституция.

Нещо повече - дори в затвора успява да печели пари, като урежда сесии на съкилийниците си с момичета срещу заплащане. Холандската правосъдна система позволява срещите на лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, с техните интимни партньори. Така проститутките на Коук започват да правят редовни "визитации" в затвора, като се представят за приятелки на затворниците.

Когато е на 47 Коук решава да потърси прошка от обществото и от себе си и затова започва да пише. Темата му – криминалните среди. Блогърът пише за ирландските престъпни босове, наркокартелите в Мароко, заговори за убийства. Неща, в които самият той е участвал и познава като дланта си. Освен това, в затвора успява да изгради стабилни връзки и има свои собствени канали за информиране.

Парадоксално, Мартин Коук започва своя крими блог през февруари 2015 г., който предизвиква силен интерес както и в подземните среди, така и сред обикновените граждани. До 2016 г. сайтът му е посещаван над 4 милиона пъти месечно. Това води и до големи приходи от реклама.

За разлика от популярните медии, които споменават само инициали на хора от криминалния свят, Коук казва всичко – имена, връзки. И това го превръща в цел, която трябва да бъде премахната.

През 2015 г. е направен опит Мартин да бъде застрелян в дома си. Тогава колата му е направена на решето от куршумите. През 2016 г. блогърът открива поставен експлозив в автомобила си. Шест месеца по-късно на охранителни камери Коук е забелязан да напуска хотелска стая в Амстердам с друг човек. На записите се вижда как трети мъж се приближава зад него и вдига пистолет на сантиметри от тила на журналиста. Вместо да го гръмне, обаче, нападателят тръгва да бяга. Вероятната причина е заяждане на оръжието, което просто отказало да гръмне.

Мартин Коук измамил смъртта отново
Блогърът, обаче, обожава вниманието и не спира да си играе с огъня. В телевизионни интервюта той не спира да се подиграва на бившите си "колеги" от криминалния свят, а в това число и Холедеер. Наричал го "ревльо", който не може да издържи на суровия живот в затвора. Заради думите си бил многократно предупреден да внимава. Холедеер все пак бил най-опасният престъпник в Холандия.

Станало опасно хората да се навъртат около Коук. Животът му бил заложен на карта и всички го знаели. След няколкото опита за покушение срещу него, Мартин развил известен инстинкт за самосъхранение. Спрял да кани всички и навсякъде. Но... нещата били временно явление. Коук бил твърде опиянен от вниманието и си позволявал дръзки изказвания и действия, отправени пряко към престъпните босове. Дори се обадил на един от тях по телефона и го поканил в дома си – дал своя адрес и затворил. Създал си илюзията, че е недосегаем.

Не можеш да мамиш смъртта вечно, обаче...

На 8 декември 2016 г., точно след като към тила му е бил насочен пистолет, Коук отива в един от любимите си секс клубове, малко извън Амстердам. Прекарва там няколко часа и в 11:20 излиза от сградата. Записите от хранителните камери показват автомобил, който го чака на паркинга. Колата присвятка с фарове два пъти и Коук се качва. Дулото на пистолета се крие зад храстите и дебне.Този път пистолетът не заяжда.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ройтерс 12
Аре стига простотии че ставате смешни.
Георги Соев?!
Къв е тоя клоун та знаел КОЙ кара влака?!
Само няколко човека знаели?!
Тоя "информираният" да не е Дон Корлеоне?!
Пишете простотии които ги четат прости хора ......
14
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Позабравената трудова терапия би им се отразила доста добре!
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Законът "Омерта". Който не мълчи ще умре.
Търсел си го е.
12
2
 
19
 
! Отговори
Ройтерс преди 5 месеца
Георги Стоев беше застрелян по повод последното си интервю по масмедиите.Когато каза че не знае ,,Кой'' управлява всичките партии,и групировки.Но знае че това е един и същ човек,управляващ Политика и Мафия заедно.И разстрелите стават когато,стане късо съединение.Когато ,,ъндърграунда'' се докосне до политиката,с получава ,късо' и който е там гори.Стоев каза че това лице се знае само от 2-3 души в България,наричан ,,Човекът'',и каза че ще изкара на светло хората около него.След това интервю..адио
11
1
 
20
 
! Отговори
Ройтерс преди 5 месеца
За никой не е тайна че Мафията се стреми към властта единствено заради субсидиите отпускани от ЕС.В Гърция се случи точно това.Само че гърците са големи политикани и националисти,управлявани от интернационалисти/мафиоти,и сляпо вярваха на всичко казано от грък,па дори и политик.Зад партиите в България стоят ,,шахматисти'' които правят народа да играе като мечка на синджир.Изсмукват всичко отпуснато от ЕС,чрез партиите и подставените си фирми,които са винаги на някой близък роднина.
10
2
 
6
 
! Отговори
acca преди 5 месеца
6 - сигурно си имал предвид южна италия?!
9
1
 
20
 
! Отговори
СТУДЕНИ ДОСИЕТА преди 5 месеца
И Боби Цанков го застреляха в Центъра на София защото започна да става свидетел в съдилищата на БГ , за Еврофондовете и Субсидиите за Зърнопроизводителите в България и Италианската Мафия . .
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Словашкия журналист разкри,че парите които се дават от ЕС уж за страната(Словакия),не отиват за страната а за чуждата мафия,в случая италианската.И след написаната статия го убиха.
Явно затова уж се получават субсидии и др.,а страните като България са в мизерия,те явно не се разпределят по разпределение,а да захранват определени техни хора.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
У нас може да си пишеш за мафията, колкото искаш. Няма кой да ти обърне внимание, защото тук контролът е тотален.
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
малка част от италианците в Северна Италия са европейци, останалите 80% са чисти ***
крадат, лъжат, марзелуват по-зле от българите
5
3
 
14
 
! Отговори
Тео преди 5 месеца
Две убийства, кока, жрици на любовта ... и този дори е излязъл от затвора? Ако беше в България да стои четири-пет години за подобно престъпление - иди ела ... но Холандия ... уж западна(ла) държава, образец ... но за какво?
Каквото си е търсил - намерил си го е - не можеш да лаеш срещу ръката, която те е хранила и да очакваш благодарности. Но на всякъде има една закономерност - такива плазмодии се самоизбиват. Ако тръгна да изброявам нашите хубавци гушнали букета, няма да ми стигне един том!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само че този е доста по -голям *** от Георги Стоев. Г. Стоев е смелчага и изобличител, а този лигльо, ходещ по бардаци и пищеш за медийна известност
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами тя пак цялата работа била за пари... И най-малкото има нещо общо с криминалната журналистика.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е кво правим, мафията навсякъде е по-силна от държавата.
1
1
 
35
 
! Отговори
БРАВО преди 5 месеца
В България по същия начин беше разстрелян публично писателя Георги Стоев .