Хем у нас е най-евтино, хем сме най-бедни в ЕС

30% от доходите на българина отиват за храна
82

България продължава да е страната с едни от най-евтините стоки и услуги в Европейския съюз. В същото време бедността в страната продължава да е водещ фактор.

Много български граждани не могат да си позволят нормален и спокоен начин на живот. Защо и как въпреки всичко българите са най-бедни? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Богомил Николов от Асоциация Активни потребители и Иван Стойков от сайта Моите пари.

"При ниски доходи цените не могат да компенсират. Калкулира се какво можеш да си купиш с единица време/труд, какво можеш да си купиш например със 100 лева. Тогава се вижда, че българите всъщност можем да си купим относително най-малко стоки спрямо другите държави с по-високи доходи", коментира Богомил Николов и потвърди резултатите от изследването на Евростат, че страната ни е най-бедна в ЕС.

В предаването той допълни още, че над 30% от доходите в страната ни отиват за храна. В по-богатите държави от ЕС процентът е под 20. Освен това, българите отделят малко средства за култура и пътувания.

При ниски доходи потребителите търсят евтиното и бягат от качеството.

"Наистина има спад в качеството, компромис в качеството и дори понякога подмяна. Предлагат се откровени ментета, а това е следствие на нашето поведение. Голяма част от хората не четат етикета, не са критични и не внимават в качеството", коментира още Богомил Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
9
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 5 години
Ако преди четвърт век бяха *** "в името на народа"ДрагалЪвския айдук и още 500-600 гада от айдушкатабригада ,сега нямаше да сме на този хал.Сегашните айдуци щяха да са по-смирени и по-малко алчни и щяха да имат едно на ум.
48
0
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
Българите са най бедни щото мафията герб залага на чорбаджизма а на на корпоративния и семейния бизнес. При корпорациите чорбаджиите са някъде си. Там водещото не е да бачкаш много за без пари. Има други критерии. Това лесно се администрира например с 1000лв. минимална заплата. Тогава чорбаджистите душмани нямат шанс и ще стане като в Европа. Никой няма да притежава човешко същество. Но това е против интересите на грбаджииските душмани
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко мислите че са най-скъпите 🍅 домати в България днес 31.08.2018г.чери домати Арецо 15.16 лв. за кг.Колко пък да е евтино?Може и по-скъпи да има.
46
0
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
нз военните как са се уредили но за 10лв са на неограничен на мах ( а1) , аз на вива съм с 16гб за 24лв.
45
1
 
5
 
! Отговори
ss преди 5 години
таз новина е като оная дето нашите куки вземали повече от куките в цяла европа ... :)
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алооо, клоуна с многото гигабайти дето се качва на Черни връх... Такъв мобилен план в България НЯМА! Има само един скрит на А1, който е 18 кинта за 18 GB, но той не е за всички клиенти. И покритието пак е лeш.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако беше така, нали всеки щеше да си върже по един мобилен телефон вместо модем и никой няма да плаща за стационарен интернет.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реклама не ща да правя, но нета им е добър :))Дали съм голям на приказки или не, все ми е тая...
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе шмaтка, ти имаш неограничен, но пък месечно даваш два пъти повече пари отколкото той дава за 3 месеца. Още ли си много самохвалко?
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пак да повторя, няма ограничения в трафика... правя по 7-8Gb на макс скорост на месец."Ами тогава ПАК да те питат коя е компанията. Нещо не искаш да си кажеш. То така и аз правя по 1 TB на ден, ама тайна е, няма да ти кажа от коя компания. На приказки само сме големи.
39
0
 
8
 
! Отговори
Н преди 5 години
Ако имаш пари евтино
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия ми мирише на гьотверенска ....абе българската работа амчъказлииска работа.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПак да повторя, няма ограничения в трафика... правя по 7-8Gb на макс скорост на месец. В града е Ок, на Черни връх го няма, но все тая. Там не ми и трябва
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой каза, че е най евтино....
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако насложим доходите към покупателната способност (цените), обедняването е двойно!
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Неограничен 4G, лимит няма."И на коя компания? Сега кажи Виваком и ще се изсмея с глас, защото вече ти беше казано, че лимит НЯМА, обаче ИМА мегабайти на максимална скорост, които като ги изхарчиш, интернетът ти става фyшня и не върши за нищо, защото е отчайващо бавен. А отделно, че не навсякъде имаш 4G в България. Само в големите градове е по-наситено покритието. А ако си на друг оператор (не на Виваком), значи хептен нямаш покритие и си стоиш само вкъщи. По-хубаво си пусни стационарен...
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНеограничен 4G, лимит няма. Бърз е колкото кабелния в къщи. Не съм пускал WIFI вече от година. Това което пишеш се отнася за нещо друго :)))
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който не вярва за мобилния оператор, за който споменах, да потърси в интернет ценовите оферти за планове на компанията Jio. Сайтът е jio. соm
31
2
 
27
 
! Отговори
Gogo преди 5 години
България е една от най долнопробните и гадни за живеене страни мизериа и глад беден народ
30
1
 
31
 
! Отговори
Хм... преди 5 години
Точно така, чиста манипулация е тази статия! Истината е, че в чужбина храната е много по-евтина, а заплатите ги знаете какви са. В Англия 4 литра мляко струват 1,50 паунда, а 4 литра олио може да се намери на промоция за 4 паунда! Къде в България ще си купите 4 литра мляко за 1,50 лева, или 4 литра олио за 4 лева, а? На невежите пояснявам, че е грешнно да изчислявате веднага паундите по банковия курс в България. Говорим за цени в отделните страни. Анадънмо?!