Хем у нас е най-евтино, хем сме най-бедни в ЕС

30% от доходите на българина отиват за храна
82

България продължава да е страната с едни от най-евтините стоки и услуги в Европейския съюз. В същото време бедността в страната продължава да е водещ фактор.

Много български граждани не могат да си позволят нормален и спокоен начин на живот. Защо и как въпреки всичко българите са най-бедни? Коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на Богомил Николов от Асоциация Активни потребители и Иван Стойков от сайта Моите пари.

"При ниски доходи цените не могат да компенсират. Калкулира се какво можеш да си купиш с единица време/труд, какво можеш да си купиш например със 100 лева. Тогава се вижда, че българите всъщност можем да си купим относително най-малко стоки спрямо другите държави с по-високи доходи", коментира Богомил Николов и потвърди резултатите от изследването на Евростат, че страната ни е най-бедна в ЕС.

В предаването той допълни още, че над 30% от доходите в страната ни отиват за храна. В по-богатите държави от ЕС процентът е под 20. Освен това, българите отделят малко средства за култура и пътувания.

При ниски доходи потребителите търсят евтиното и бягат от качеството.

"Наистина има спад в качеството, компромис в качеството и дори понякога подмяна. Предлагат се откровени ментета, а това е следствие на нашето поведение. Голяма част от хората не четат етикета, не са критични и не внимават в качеството", коментира още Богомил Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези доходи не 30 а 100% са за храна кажете как живеят няколко човека с общ доход з всичките 200 лв или работещ с заплата 400 900 лв само един наем струва 600 700 лв за да оцелееш са ти нужни 1500,ако плащаш наем.А за живот и разходи поне още 300 400 .в европа взимат от 2000 до над 20000 евро
8
1
 
18
 
! Отговори
месара преди 5 години
за кого е евтино? за това че сме бедни го знаем.
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА , ЧЕ У НАС Е ЕВТИНО!!!ЩОМ ВНАСЯТ МАСЛОТО ОТ ЧУЖБИНА И НИ ГО ПРОДАВАТ ПО-ЕВТИНО ОТ ДРУГИТЕ ТУК ЗНАЧИ ТАМ Е ЕВТИНОТО НЕ ТУК!
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ ТЕ ИЗЛЪГА , ЧЕ У НАС Е ЕВТИНО!!!ЩОМ ВНАСЯТ МАСЛОТО ОТ ЧУЖБИНА И НИ ГО ПРОДАВАТ ПО-ЕВТИНО ОТ ДРУГИТЕ ТУК ЗНАЧИ ТАМ Е ЕВТИНОТО НЕ ТУК!
5
28
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Покупателна сбособност се казва, драги. И да, у нас е най-евтино от цял ЕС. Погледни малко PLI индексите на страните в ЕС и виж. Стига с това самозалъгване колко е лошо у нас и колко е хубаво в ЕС. Хубаво е, ако си образован. Ако си бачкатор, нито ще имаш пари за дом, нито за нов автомобил, нито за почивки. Статистика от миналата седмица казва, че в САЩ са нужни 2.5 минимални надници месечно, за да си позволи човек едностаен апартамент ПОД НАЕМ. Не се оплаквайте, а се развивайте.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да въвеждаме рублата!!! Барем се стабилизираме, или кубинското песо.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това изобщо не е вярно дузина яйца в центъра на Берлин струват с 10 евроцента по-малко отколкото на територията.
2
2
 
26
 
! Отговори
Руснака преди 5 години
Защо се правите на мало умни с такива въпросителни заглавия? ккой в ЕС работи за 400 евро на месец ? Кой? Само българина в България...
1
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрете се с тия мантри. У нас не е най-евтино. Ние имаме най-ниската покупвателна способност н ЕС да не говорим в ЕС или в Света. Засега сме на 76-то място в света. Къде го видяхте това евтиното ?