Съд в Бразилия блокира мераците на Лула да Силва

Бившият президент е в затвора, заради корупция
Обновена: 1 сеп 2018 09:37 | 1 сеп 2018 09:00, Петя Славова
10
Съд в Бразилия блокира мераците на Лула да Силва
Снимка: БТА

Висшият електорален съд на Бразилия забрани на намиращия се в затвора бивш президент Луиз Инасио Лула да Силва да се кандидатира на президентските избори на 7 октомври поради присъдата му за корупция.

На заседание на съда, което продължи до ранните часове на деня, съдиите решиха с шест гласа срещу един, че бившият президент няма право да се кандидатира, предаде Асошиейтед прес. Неговата Партия на трудещите се заяви, че ще обжалва решението във Върховния съд, но практически няма шанс да успее. Очакваното решение на избирателния съд остави надпреварата без ясен фаворит.

Още по темата

Лула да Силва остава най-популярният бразилски политик, ползващ се с подкрепата 39 процента от избирателите според социологическите проучвания, с голяма преднина пред съперниците си. Най-близкият от тях, кандидатът на крайната десница Жаир Болсонаро, разполага с 19 процента.

Въпреки че бившият президент излежава 12-годишна присъда по обвинения в корупция, неговата Партия на трудещите го регистрира като кандидат, като заяви, че той е невинен. Лула да Силва няма право да се кандидатира за публичен пост по силата на закона "Чиста държава", който забранява участието на кандидати, ако техните присъди са потвърдени от апелативна инстанция, предаде БТА.

Съдията от Върховния съд Луиз Роберто Барозу, който даде първия глас против кандидатурата на бившия пхрезидент, заяви, че Партията на трудещите се трябва да смени своя кандидат в срок от 10 дни. Очаква се нейният кандидат за вицепрезидент Фернандо Адад да оглави листата.

Съдът освен това постанови, че Лула да Силва няма право да се явява в предизборните телевизионни и радиореклами, докато листата не бъде променена официално. Предишния ден съдът отхвърли молбата на опоненти на бившия президент името му да бъде изключено от изследванията на общественото мнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЙ ЗАТОВА ЛИ ЦВЕТАНОВ СЪЩО РАЗДАВАШЕ ПЕРАЛНИ И ХЛАДИЛНИЦИ?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 4НА ПЪРВО МЯСТО КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 5 години
"Когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо;Когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние;Когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас;Когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че общество ви е обречено"
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съд и ефективна присъда (сто чернокожи) за ***! Съд и ефективна присъда за всички комунисти ограбили и загробили България! Наслушахме се на техните долни, мазни, опашати лъжи! До един на трибунала да отговарят за престъпленията си!
2
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги социалиста си служи с политически идеи. И нищо практично. Така и да Силва. Зада спечели първите избори. Раздаде около 300 000 перални безплатно на бедните. Сега бедните са още по бедни перални няма, както и не им се работи. И никои за не го подкрепя.
1
11
 
2
 
! Отговори
Междувременно преди 5 години
1$ = 4 000 000 000 боливараДа живей дрогаря Мадуро!