Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния

Те скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!"
2 сеп 2018 08:06, Елка Василева
227
Хиляди в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния
Снимка: архив, Reuters

Няколко хиляди души се събраха в молдовската столица Кишинев, за да призоват за обединяване на страната с Румъния. Те носеха молдовски и румънски знамена, които са почти еднакви, и скандираха: "Единство!", "Бесарабия е румънска земя!", използвайки старото име на Молдова, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите приветстваха с аплодисменти няколкото десетки румънци, които се включиха в митинга, след като извървяха 1300 километра, участвайки в акция, наречена Похода на столетието (или Похода на обединението), тръгнал от Румъния на 1 юли.

Тази седмица в продължение на няколко дни на участниците в похода не бе позволено да влязат в Молдова, защото граничарите каза, че те са заплаха за обществения ред, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Калеко то станало обед!Я, сега като си каза мъката, прибери се в кухничката си, нарежи си едни турски доматки с пестициди, налей си една ракийка от картофен спирт,а после си пръжни една кучешка наденичка с неясно съдържание, можеш да счупиш отгоре две яйца с фипромил и си налей еда евтинка биричка с изкуствен хмел.Все евроценности, ще ти дойдат добра.
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Демонстрантите приветстваха с аплодисменти няколкото десетки румънци, които се включиха в митинга"Е много бе, няколко десетки! Браво!
126
5
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Много добре,манифестации,лозунги,румънски патриотизъм,но де факто-разделяне на страната!по -по-точно -разпарчелосване!Толкова много станаха държавите пред разпад,че неминуемо ще има нова конференция на Великите сили от типа на Ялтенската!Това в което съм сигурен е,че няма да чертаят върху цигарени кутии!Всичко останало е възможно!
125
4
 
8
 
! Отговори
Къде са? преди 5 години
А къде са хилядите, зад знамето, не се виждат от знамето сигурно? Или на хилядите в Кишинев за обединяване на Молдова и Румъния изведнъж им паднали батериите на смартфоните (Путин е провел хибридна хакерска атака) и никой не е могъл да направи снимка на хилядите, да пуснат една снимка за кумова срама.
124
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелке Крадликова БТА знаят ли че си слагаш името по техния Текст който си откраднала
123
5
 
6
 
! Отговори
Бесарабските българи преди 5 години
Бесарабия е Румънска земя ..............как така сега ......................а Бесарабските българи трябва реално да са румънци...............дз не излезе накрая Българи с румънски корени
122
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпрос на време е да се обединят, а Путтин може само да гледа как протежетата му ще вият на умряло
121
4
 
15
 
! Отговори
До Павлик Морозки преди 5 години
В Россия най много са българите бежанци от Волжка България.Първият руски цар Иван 4 Грозни е с българо-римски произход- майка му София Палеологина е потомка на Асеневци и Палеологини.София е дъщеря на Катерина Асенина Закария и Тома Палеолог-брат на императора на Византия.И Тома Асен-Палеолог и София Асенина-Палеологина са потомци на Адроник Асен,който е син на Иван Асен 3.
120
17
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Това е положението другаре и товарищи, първо са разпадна Великия *** союз, после го последва сателитната Югославия, после от рушкото влияние се откъснаха Грузия и Украйна, сега идва ред на Молдова, Беларус, Армения и так далее ... Накрая тези дето копаят гроба на ЕС сами ще полегнат в него ... Дано повлекат със себе си и нашенските ***, че да се поизчисти света от шкар.та си ... !!!
119
8
 
8
 
! Отговори
Расате преди 5 години
Може да се обединят, но в старите граници на Молдова- т.е. без Гагаузия,Тераклия и Приднестровието ,както части от източна и южна Молдова взети от Одеска област , които са присъединени към Молдова след Втората Световна Война.Както Украйна, така и Молдова увеличава земите си двойно след Втората Световна Война за сметка на Русия.
118
0
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Така се влиза най-бързо в ЕС :).
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лилипутин до117 118Ха-ха-ха-ха-ха................а ти пък не само да четеш и пишеш, ти даже и да се ИЗРАЗЯВАШ НЕ МОЖЕШ! Защото не можеш и да мислиш! А колкото до това "сам"...............САМ човек може да ходи САМО до едно заведение, обозначено с две нули! Или пък по "вашенски" сега....с разни човечета с НЕИЗВЕСТЕН ПОЛ........хи-хи-хи-хи...............Та вие сте за там!!!!! И не се бъркай, моля ти се, сред умните хора с разни там "умни" коментари, не ти отива на акълчето!
116
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже виждам, че отдолу сте заспорили... След кратко разследване (не беше особено трудно), получих информацията, че тоя сайт е с шефове евреи. Смешен американец и няколко подмазвачи българи под него. Получават пари и от двата лагера.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нгарците могат да си поискат една част от Западна Румъния с център Тимишоара и Вийводина (Северна Сърбия)!!!- Поне засега не могат две натовски страни да искат нещо една от друга. Войводина е етнически прочистена от сръбските шовинисти, както Западните покрайнини, до голяма степен. А Румъния е срриозна индустриална държава - произвеждат ВСИЧКО.
114
1
 
4
 
! Отговори
ддт преди 5 години
Аз предлагам да се обединим с Волжка България.Путин няма да е съгласен,защото Кабаева е волжка българка,но по-добре да му я оставим,за да запазим добросъседски отношения.
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко по бързо се съберат по добре.
112
8
 
10
 
! Отговори
СатаНАТ преди 5 години
Преди 2 години и половина клоунът Рогозин ходи да ги плаши в пряк текст с бомби и зелени човечета. Оттогава самолетът му заобикаля Румъния и Молдова - понеже е персона нон грата, не го пускат и във въздушното пространство. Но най-куриозното е, че веднъж върнаха във Варшава цял самолет хора, понеже с винята се беше скрил между пътниците в граждански самолет. Толкова за великата ***.
111
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кое е общото между Реймънд и Путин?Единият всички го обичат, другият всички го мразят.
110
9
 
12
 
! Отговори
Павлик Морозов преди 5 години
Руснаците са татари. монголи, угри, финни, финно-угори = карашици немедлени.ИСТИНСКАТА РУСИЯ--Е ОРИГИНАЛА ОТ 9-ТИ ВЕК = КИЕВСКА РУСИЯ !!А ДНЕШНАТА РОССИЯ Е ОТКРАДНАЛА ИМЕТО И, А ТЯ ВСЪЩНОСТ Е УКРАЙНА ( УКРАЙНАТА НА ИСТИНСКАТА ОРИГИНАЛНА КИЕВСКА РУСИЯ )...ДА СИ ОБЪРНАТ ИМЕНАТА ВЕДНАГА : РОССИЯ = УКРАЙНА.....А УКРАЙНА = КИЕВСКА РУСИЯ !
109
0
 
2
 
! Отговори
лилипутин до117 преди 5 години
Ама ти май не можем да четеш,а само да пишеш (като Т.Ж.).Никой няма да я редуцира ,сама ще се редуцира.