Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!

15% от девойките биват омъжени, преди да навършат 18 г.
6 сеп 2018 16:49, Елка Василева
262
Имами в Турция скандализираха: Момичетата могат да се женят на 9!
Снимка: архив, Reuters

Ислямски учени твърдят, че половата зрялост при момчетата се достига на 12 години, а при момичетата - на 9 години. От тази възраст те можели да се женят и без разрешение. В Турция наскоро нашумя един скандален случай.

Фотографът Онур Албайрак снима сватби от 17 години насам, пише „Шпигел“ и представя героя на историята като симпатичен и уравновесен човек, който вдъхва доверие. Случката, в която е замесен, е следната. Албайрак трябвало да снима сватбено тържество в природния парк "Тургут Йозал", разположен недалеч от анадолския град Малатия.

Още в началото на снимките обаче фотографът забелязва, че невестата гледа тъжно и цялата трепери от страх. Въпросът на колко е години явно я хвърля в смут. Онур Албайрак се обръща към жениха и му казва: "Не снимам малолетни булки, това е мой принцип. Потърсете си друг фотограф". След повторния му твърд отказ женихът агресивно се нахвърля срещу него. Онур Албайрак оставя настрана фотоапарата и му разбива носа, скицира случилото се "Шпигел" според публикации в турските медии.

В Република Турция, която по конституция е светска държава, 15 на сто от момичетата биват омъжени, преди да навършат 18 години, а 1% - и без да са навършили 15 години, отбелязва по-нататък изданието, цитирано от Дойче веле. И пояснява, че става дума за религиозни бракове, защото гражданските бракове в Турция са възможни едва след навършване на 18-та година.

Проблемът е, че духовните лица, които сключват браковете, съвсем не са някакви тайно действащи фанатици, а имами, чиято дейност се финансира и контролира от държавата. Турската дирекция по вероизповеданията - "Дианет" - разполага с над 100 хиляди служители и бюджет от един милиард евро.

В официално издадения в началото на годината религиозен наръчник изрично се посочва, че, според ислямските учени най-ниската възрастова граница на полова зрялост при момчетата е 12 години, а при момичетата - 9 години. От тази възраст нататък момчетата и момичетата носели пълна отговорност в юридически, религиозен и сексуален смисъл – с други думи, те могат да се женят и без съгласието на родителите.

Кучетата си лаят, керванът си върви

Тези тълкувания предизвикаха вълна от протести в Турция, така че в крайна сметка се наложи авторите на наръчника да го свалят от интернет. Но кучетата си лаят, а керванът си върви… За децата, които биват омъжвани или женени още съвсем невръстни, всичко това остана без последствия. В Турция детските бракове си остават възможни. След като фотографът Онур Албайрак намери смелост публично да застане срещу тази порочна практика, в очите на мнозина той се превърна в герой, посочва "Шпигел".

Всъщност, героичната намеса на фотографа така и не успя да предотврати сватбата на 15-годишното момиче. Сватбената двойка просто останала без снимки от парка „Тургут Йозал". "Пак така бих постъпил, ако трябва. Да се сключват бракове с  деца означава да се издевателства над малолетни", пише във Facebook два дни след случая Онур Албайрак, цитиран от "Шпигел". След произшествието в парка обаче негови приятели дни наред охранявали ателието му, за да го защитят от евентуални нападения.

Във Facebook фотографът беше отправил и призиви към турските шивачи да не шият сватбени костюми за малолетни, а турските фризьори - да не правят сватбените прически на малолетни булки. "Фактът, че си затваряме очите, е най-големият ни враг и той е толкова голям, че трудно ще го преборим", пише Онур Албайрак.

Междувременно обаче той е замлъкнал. Изтрил е всички постинги по случая от профила си във Facebook. И не дава интервюта - твърди, че вече нямал нищо общо със случая. "Знае се, че е разпитван от полицията. И по всичко личи, че някой е отвърнал на удара", заключава сп. Шпигел".
 


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и ако видим на колко се женят и раждат по махалите в Бг? Да не излезе по трагично. щото и тука българската държава си прави пас.
7
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На 18 вече кадъните са разработени отсякъде отидете в Турция на море и ще видите какво става, очаква ви бурен нощен секс със красиви турски принцеси само срещу 5 лири, което прави някъде около 20 евростотинки.
6
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Жената заробена още от рождението си. Една религия която отново започнаха да натрапват насилствено и която е рай за мъже отново слага юлара на жените и ги превръща в дойни крави. Не знам, дали на жените в Турция и изобщо в целия ислямски свят не им харесва подобно положение? Започвам вече сериозно да се питам. Турците не протестират, не се бунтуват, просто слушкат онези с ***.Не мога да си обясня поведението на тези хора, които все пак са вкусили свобода да се примиряват с тая ситуация.
5
7
 
39
 
! Отговори
анон преди 5 месеца
комшите - марш обратно в 18ти век...
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Онур АлБайрак ето таквиз немци работят в Шпигел и Дойче Зеле хубава работа ама турска/ромска.
3
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно педофилска история.....
2
5
 
54
 
! Отговори
РЕПУБЛИКАНЕЦ преди 5 месеца
Е, ама пророка им Мохамед пък се е оженил за 6 годишна.... Турците с цели 3 години са вдигнали летвата за женитба.....
1
4
 
57
 
! Отговори
Бабун Пръдлигащар преди 5 месеца
Нима, че нали си имат истанбулската канвенция как е възможно това?