Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц

Не можем да ги обявим за враг, но какво искат те?
Обновена: 6 сеп 2018 13:53 | 6 сеп 2018 13:45,
200
Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц
Снимкa: Reuters, архив

В ЕС популисти, ксенофоби, расисти стават все по-гръмогласни. Искат да нападат и чакат нещо друго, голямо.

Велика Русия. Велика България. Но ние не можем да ги обявим за враг, казва Александър Кьосев в интервю за "Deutsche Welle".

Сблъсъците в Кемниц след убийството на един 35-годишен мъж привлякоха интереса на световните медии. Кои са прави? Протестиращите срещу миграцията, част от тях - неонацисти, или онези, които защитават отвореното, либерално и хуманно общество?

Александър Кьосев: По този въпрос се водят битки. В България те са символни, а ето на, в Кемниц те вече не са само символни, лее се кръв. На какво се дължи това, че в Източна Европа тези ксенофобски и националистически настроения са по-силни, отколкото на Запад? Въпросът е много труден, а отговорът трябва да бъде разгърнат в много исторически пластове. В момента се актуализира и взема на евразийско въоръжение една идеология, която дори не е толкова невярна: че това, което се случва сега, е колониално наследство на Запада, с което Източна Европа няма нищо общо. Както казах, това е от една страна вярно, но от друга - безкрайно манипулативно.

Още по темата


Кое е манипулативното?

Александър Кьосев: Когато си влязъл в един съюз - в случая ЕС - и си поел солидарно неговите ценности, неговата програма и неговите политики, трябва устойчиво да поддържаш тези ценности, програма и политики. А не да говориш исторически верни неща, които обаче се оказват съвременни политически манипулации. Нали искахме да живеем като "бели хора"? Е, ето, "белите хора" имат и своето бреме. С влизането в ЕС сме приели и неговото минало, носим отговорност за това.

Само за колониализма ли става дума?

Александър Кьосев: Не, не е само това. Демократическите и либерални идеи в Западна Европа на благоденствието формираха от една страна нещо като масов, късен етап на Просвещението, където идеята за универсалността на човешките права се разви изключително мощно и се превърна в граматика на мисленето на обикновените хора. Ето Ви примери: само преди 50 години хомосексуалността почти навсякъде беше престъпление, а към чернокожите имаше откровено расови предразсъдъци и сегрегация. Тези неща бяха преодолени и сега никъде в Европа хомосексуалността не е криминализирана, а дори расистките вицове се смятат за изключително лош тон - освен че расизмът е наказуем от закона. Тоест, има и не само юридическа, а всекидневна морална санкция. Така се мина през това късно Просвещение, където обаче Западна Европа със сигурност все още е доста по-напред, отколкото Източна.

Откъде идва тази преднина?

Александър Кьосев: Освен тоталитарното минало, което не е преодоляно и преработено, източноевропейските общества имат много по-малко досег с хетерогенни общности, с африкански или азиатски имигранти - за разлика от Западна Европа, която в това отношение има колониален опит. На Запад отдавна се е създала вече някакъв вид култура на съжителство, която, разбира се, не е идеална и безконфликтна - спомняме си какво се случи в парижкото предградие Сен Дени преди време, пък и не само там. И все пак Западна Европа има много повече опит с подобни хетерогенни, етнически, религиозни и национални малцинства. Докато малцинствата на Балканите, примерно, са главно собствено балкански, коренни или балкански бежанци. Тук няма човешки всекидневен опит за съжителство с африканци или азиатци - и това със сигурност създава страхове, фобии, митове и какво ли не още.

Има и още една причина. В състоянието на благоденствие в западните страни, което дълго време беше и състояние на академическо благоденствие на хуманитарното знание, в университетите се развиха хуманитарни академични елити, които започнаха да изследват идеята за права в нейните по-дълбоки бездни и парадокси. И започна да се говори за права на различните от най-различен порядък, стигна се до теория за флуидни и ситуативни идентичности, започна да се говори за права на животните, права на природата, за преходността на човека и хуманизма. 

И на растенията…

Александър Кьосев: Аз в случая не оцененявам всичко това. Само изтъквам, че това са предели, фронтове на мисълта и моралното питане, за които много хора извън университетите и извън тези елитарни активистки кръгове изобщо не бяха и все още не са подготвени. Те нямат нито мисловния, нито моралния инструментариум да се справят с подобна проблематика, която често ги скандализира. И изглежда тук пресолихме супата малко, защото тези елитарни идеи бяха твърде бързо (в историческия смисъл на "бързо") въведени в публичния дискурс, твърде бързо станаха официални ценности и бяха въведени в публични документи. Резултатът от тази прибързаност беше печален. Срещу тях изведнъж избухна популистка реакция, която се формира в традиционни националистически и ксенофобски контра-идеологии: последните са тлеели някъде отдолу като езици на омразата, само са чакали да се разразят. И те се разразиха - сега в публичността се говори така, че във всяка дума има омраза, гняв и желание да се натрие носа на тези свръхлиберални демократични елити. Появиха се и консервативни мислители и пропагандисти, които яхнаха вълната и набързо обявиха либерализма и демокрацията от либерален тип за мъртви.

В момента обаче със сигурност не съществува алтернатива на демократичните и либералните принципи и на правата на човека като универсална ценност: те са интелектуалната, морална и юридическа инфраструктура на съвременния свят, без която той би се разпаднал във войни. И въпреки това въпросните принципи и ценности имат огромен брой врагове - срещу тях има популистки тътен. А в Източна Европа той беше комбиниран с традиционния национализъм на тези общества.

След убийството в Кемниц

В Кемниц имаше голям рок- и пънк-концерт с 65-хилядна публика под надслов „Ние сме повече!". Хората, които мислят различно от неонацистите, ксенофобите и обикновените уплашени граждани, искаха да демонстрират, че те са мнозинството в Германия. Дали обаче такива битки трябва да се решават конфронтативно и с измерване на числеността, или пък трябва да се търси някакъв диалог в обществата, за да бъдат успокоени страховете на хората?

Александър Кьосев: В началото на 1990-те години живях четири години в Германия - в Гьотинген. Там всяка година имаше традиционни битки между така наречените "автономни" - крайнолеви младежи с неясна идеология - и така наречените "нацис" - крайнодесни младежи със също толкова неясна идеология. И настъпваха дни, в които Гьотинген беше затворен, горе летяха полицейски хеликоптери, магазините пускаха ролетките и заковаваха витрините, за да не бъдат изпочупени, хората си прибираха колите от улицата, а леви и десни вилнееха и се биеха. От цяла Германия прииждаха луди, за да се включат в тези битки.

Сега това се превърна в общо състояние на Европа. И какво като останалите сме повече? Първо - това не е сигурно. В Унгария например избирателите на Орбан са повече. Но дори и да сме повече, това не означава, че една голяма част от обществото, което мисли по този начин - наречете го популистки, консервативен, ксенофобски или дори расистки начин - може внезапно да бъде задраскана и да обявим всички тези, които мислят така, за враг. Ние трябва да живеем заедно с тези хора. Доскоро сме били съграждани и сме съществували сравнително миролюбиво. Сега ще влезем във война ли, какво? Освен всичко друго, тези хора, пак казвам, независимо как ще ги наричаме - дали популисти, десни, ксенофоби и пр. - дори да са малцинства (макар че и това не е сигурно), съвсем неоправдано се чувстват в победен възход. Умели идеолози им внушават, че идва нещо друго, голямо. Велика Америка. Велика Русия. Велика България, Унгария и Индонезия.  Затова и те самите, популистите, не са готови за диалог в момента - сега те искат да нападат, да се бият. А и средата им внушава това - за съжаление, публичният дискурс се е овълчил. В българската преса и в социалните мрежи се говори с ужасяващи метафори, които внушават, че опонентът е не-човек. И че сега не е време за диалог и за мир с такива не-хора, а е време за война.

Не искам да бъда песимист, но трябва да има диалог, трябва да има разбирателство. Само че не виждам в момента как това би могло да се случи. Войнолюбците стават все по-гръмогласни. Остава ни да се надяваме, че този път ние, миролюбивите, демократичните и либералните, ще заемем важната, определяща роля на мълчаливо мнозинство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно много народ не схваща за какво иде реч.Първо не съществува демокрация която да е идеология редом до примерно социализъм и нацизъм демокрация е вид управление обратното и е тоталитаризъм а демокрацията може да е всякаква социалистическа нелиберална крайнодясна и т.н. Тоталитаризмът също може да е всякакъв.Но ако лявото поне на финала води задължително до демокрация дясното е за вечна диктаторска тирания и всеки трябва да вземе страна.Това е война между тоталитаризма и свободата и сие.
105
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Извинете, а що за същество и това "Александър Кьосев"?
104
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Влязохме в ЕС и сега ще отговаряме за "общото" колониално наследство...браво. Ами тогава дайте да обединим кредити и дълговете както иска Макрон и общо да отговаряме за тях, ама що ли някак си немците се теглят назад и разни хайковци мрънкат жално. Или ще се обединяваме за да решаваме техните проблеми, а като е за нашите в БГ ще ядем нутелата без лешници.
103
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Кемниц обичат да са си на ясла цял живот. В соца. Имитираха , че работят. Сега западняците ги бутат да захванат работа, но навика им пречи.
102
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До127. В тоя град се правят на интересни. Никой не ги дискриминира, но и те не могат да се интегрират 30 години след като се събраха с другете от Германия
101
1
 
20
 
! Отговори
дъра-бъра преди 5 години
На германците почна да им писва!А на всяко писване последиците са непредсказуеми!
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако нямаше ,,леви'',нямаше да има и ,,десни''.Ако махнеш които и да било от политическата сцена,ще останат само ,,средни''.
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А не да говориш исторически верни неща, които обаче се оказват съвременни политически манипулации."Типичен пример за ДВУМИСЪЛ по Оруел.
98
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се сърдят немците на баба Меркел..................тя покани нелегалните мигранти в Германия..................не може 1/2 от хората в Близкия Изток и Северна Африка да се преселят в Германия!!!
97
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИМПЕРАТОРНе може! Евреите мразят страшно много монархиите, защото те контролират парите на нацията! Затова се борят да ги унищожат!
96
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме мир и любов,не щем войни,както се казваше в един стар лозунг - правете любов,а не война!
95
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До БУДИСТМоше, защо не отидеш в изсраил да проповядваш това, а като турците - не пишат по турските медии, а тука?
94
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Вижте кво приятели, аз съм големия приятел на българския народ Соломон Паси. Бих ви обяснил всичко, а и синедриона няма нищо за криене - ние и никога нищо не сме крили, нне сме по либерално общество и от френския национал по футбол! Ще ви обясня като на свои, но - танто за танто приятели, - казвайте ми вече Сулейман Паша! Защо? Не казвам, - позволете ни и ние да си имаме някои тайни.
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тия срсоидни *** какво толкова трудно има да си отговорят защо източна Европа става крайно дясна. Отговорът ще им избоде очите - не може да оставиш половината Европа догонваща на светлинни години назад да се оправя сама и същевременно да хрантутиш Африка и Азия. Ама трябва да си заблуден срсоиден геантаджия за да се правиш че не го разбираш. Нищо, поне някой ден може да се гордеем че съпротивата и възраждането на райха е тръгнало от нас...
92
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Какво по манипулирано становище от това, да си дрънчиш каквото си щеш, но да не споменаваш за тези дето държат Парите, Правителствата и Армиите на света за да провеждат геноцид над - кого? Не над милиардите диваци, тях ги развъждат, а над хората! Над бялата раса, единствена създадена от Бога, останалото е гигантско изпражнение на яхвето, реката пусната от това яхве да удави християнството и на която й предстои да се поеме от Земята. Как, не знаем, просто един ден ще забележим че диваци няма.
91
1
 
21
 
! Отговори
Донко преди 5 години
Е такива дивотии не бях чел, да поемем негативите на колониализма без да получим активите, западния стандарт. Ако за тва му плащат НПОтата на другаря професор смешна работа. В цялата ататия не се споменава християнството, все едно че в Европа го няма. А то е причина за богатството не емигрантите...
90
1
 
23
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Тоя Александър Кьосев хлопа като празна воденица....Неговата "демокрция" е тази на НПО-тата, които с парите си купуват npocтитyтки или мaлoyмници като него да насаждат чужди идеи в главите на плебса, който после писка срещу това, към което е бил подстрекават да направи.Източниците на финансиране на НПО-тата трябва да бъдат ограничени и публични, иначе демокрация няма да има, ще отиде цялата в ръцете на либералофашистите.
89
1
 
29
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Тези хора не са крайно десни, а такива, на които им е писнало от ЕврогеЙското лицемерие.
88
1
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Сега ще изкарат източногерчанцинте от Карлмаркщат русофили, само защото не искат бежанци от други раси и религии да се разпореждат в държавата, града, къщата, леглото им.Тия от "Дойче веле" са болни !Може би истинските германци трябва да приемат с усмивка изнасилванията на германски момичета по улиците на германските градове ?Може би германецът ще се радва да плаща помощи на така наречените бежанци за безбройната им челяд ?Ами, не, господа от "Дойче веле".Все още има и нормални германци !
87
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле насъсква срещу бялата раса и пропагандира исляма . Очевидно е че *** кьосев е добре платена ,щом не вижда че расисти ,фашисти,ксенофоби и популисти са неговите господари. !!!