Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц

Не можем да ги обявим за враг, но какво искат те?
Обновена: 6 сеп 2018 13:53 | 6 сеп 2018 13:45, Боряна Павлова
200
Война ли искат? Гръмогласието на крайнодесните след Кемниц
Снимкa: Reuters, архив

В ЕС популисти, ксенофоби, расисти стават все по-гръмогласни. Искат да нападат и чакат нещо друго, голямо.

Велика Русия. Велика България. Но ние не можем да ги обявим за враг, казва Александър Кьосев в интервю за "Deutsche Welle".

Сблъсъците в Кемниц след убийството на един 35-годишен мъж привлякоха интереса на световните медии. Кои са прави? Протестиращите срещу миграцията, част от тях - неонацисти, или онези, които защитават отвореното, либерално и хуманно общество?

Александър Кьосев: По този въпрос се водят битки. В България те са символни, а ето на, в Кемниц те вече не са само символни, лее се кръв. На какво се дължи това, че в Източна Европа тези ксенофобски и националистически настроения са по-силни, отколкото на Запад? Въпросът е много труден, а отговорът трябва да бъде разгърнат в много исторически пластове. В момента се актуализира и взема на евразийско въоръжение една идеология, която дори не е толкова невярна: че това, което се случва сега, е колониално наследство на Запада, с което Източна Европа няма нищо общо. Както казах, това е от една страна вярно, но от друга - безкрайно манипулативно.

Още по темата


Кое е манипулативното?

Александър Кьосев: Когато си влязъл в един съюз - в случая ЕС - и си поел солидарно неговите ценности, неговата програма и неговите политики, трябва устойчиво да поддържаш тези ценности, програма и политики. А не да говориш исторически верни неща, които обаче се оказват съвременни политически манипулации. Нали искахме да живеем като "бели хора"? Е, ето, "белите хора" имат и своето бреме. С влизането в ЕС сме приели и неговото минало, носим отговорност за това.

Само за колониализма ли става дума?

Александър Кьосев: Не, не е само това. Демократическите и либерални идеи в Западна Европа на благоденствието формираха от една страна нещо като масов, късен етап на Просвещението, където идеята за универсалността на човешките права се разви изключително мощно и се превърна в граматика на мисленето на обикновените хора. Ето Ви примери: само преди 50 години хомосексуалността почти навсякъде беше престъпление, а към чернокожите имаше откровено расови предразсъдъци и сегрегация. Тези неща бяха преодолени и сега никъде в Европа хомосексуалността не е криминализирана, а дори расистките вицове се смятат за изключително лош тон - освен че расизмът е наказуем от закона. Тоест, има и не само юридическа, а всекидневна морална санкция. Така се мина през това късно Просвещение, където обаче Западна Европа със сигурност все още е доста по-напред, отколкото Източна.

Откъде идва тази преднина?

Александър Кьосев: Освен тоталитарното минало, което не е преодоляно и преработено, източноевропейските общества имат много по-малко досег с хетерогенни общности, с африкански или азиатски имигранти - за разлика от Западна Европа, която в това отношение има колониален опит. На Запад отдавна се е създала вече някакъв вид култура на съжителство, която, разбира се, не е идеална и безконфликтна - спомняме си какво се случи в парижкото предградие Сен Дени преди време, пък и не само там. И все пак Западна Европа има много повече опит с подобни хетерогенни, етнически, религиозни и национални малцинства. Докато малцинствата на Балканите, примерно, са главно собствено балкански, коренни или балкански бежанци. Тук няма човешки всекидневен опит за съжителство с африканци или азиатци - и това със сигурност създава страхове, фобии, митове и какво ли не още.

Има и още една причина. В състоянието на благоденствие в западните страни, което дълго време беше и състояние на академическо благоденствие на хуманитарното знание, в университетите се развиха хуманитарни академични елити, които започнаха да изследват идеята за права в нейните по-дълбоки бездни и парадокси. И започна да се говори за права на различните от най-различен порядък, стигна се до теория за флуидни и ситуативни идентичности, започна да се говори за права на животните, права на природата, за преходността на човека и хуманизма. 

И на растенията…

Александър Кьосев: Аз в случая не оцененявам всичко това. Само изтъквам, че това са предели, фронтове на мисълта и моралното питане, за които много хора извън университетите и извън тези елитарни активистки кръгове изобщо не бяха и все още не са подготвени. Те нямат нито мисловния, нито моралния инструментариум да се справят с подобна проблематика, която често ги скандализира. И изглежда тук пресолихме супата малко, защото тези елитарни идеи бяха твърде бързо (в историческия смисъл на "бързо") въведени в публичния дискурс, твърде бързо станаха официални ценности и бяха въведени в публични документи. Резултатът от тази прибързаност беше печален. Срещу тях изведнъж избухна популистка реакция, която се формира в традиционни националистически и ксенофобски контра-идеологии: последните са тлеели някъде отдолу като езици на омразата, само са чакали да се разразят. И те се разразиха - сега в публичността се говори така, че във всяка дума има омраза, гняв и желание да се натрие носа на тези свръхлиберални демократични елити. Появиха се и консервативни мислители и пропагандисти, които яхнаха вълната и набързо обявиха либерализма и демокрацията от либерален тип за мъртви.

В момента обаче със сигурност не съществува алтернатива на демократичните и либералните принципи и на правата на човека като универсална ценност: те са интелектуалната, морална и юридическа инфраструктура на съвременния свят, без която той би се разпаднал във войни. И въпреки това въпросните принципи и ценности имат огромен брой врагове - срещу тях има популистки тътен. А в Източна Европа той беше комбиниран с традиционния национализъм на тези общества.

След убийството в Кемниц

В Кемниц имаше голям рок- и пънк-концерт с 65-хилядна публика под надслов „Ние сме повече!". Хората, които мислят различно от неонацистите, ксенофобите и обикновените уплашени граждани, искаха да демонстрират, че те са мнозинството в Германия. Дали обаче такива битки трябва да се решават конфронтативно и с измерване на числеността, или пък трябва да се търси някакъв диалог в обществата, за да бъдат успокоени страховете на хората?

Александър Кьосев: В началото на 1990-те години живях четири години в Германия - в Гьотинген. Там всяка година имаше традиционни битки между така наречените "автономни" - крайнолеви младежи с неясна идеология - и така наречените "нацис" - крайнодесни младежи със също толкова неясна идеология. И настъпваха дни, в които Гьотинген беше затворен, горе летяха полицейски хеликоптери, магазините пускаха ролетките и заковаваха витрините, за да не бъдат изпочупени, хората си прибираха колите от улицата, а леви и десни вилнееха и се биеха. От цяла Германия прииждаха луди, за да се включат в тези битки.

Сега това се превърна в общо състояние на Европа. И какво като останалите сме повече? Първо - това не е сигурно. В Унгария например избирателите на Орбан са повече. Но дори и да сме повече, това не означава, че една голяма част от обществото, което мисли по този начин - наречете го популистки, консервативен, ксенофобски или дори расистки начин - може внезапно да бъде задраскана и да обявим всички тези, които мислят така, за враг. Ние трябва да живеем заедно с тези хора. Доскоро сме били съграждани и сме съществували сравнително миролюбиво. Сега ще влезем във война ли, какво? Освен всичко друго, тези хора, пак казвам, независимо как ще ги наричаме - дали популисти, десни, ксенофоби и пр. - дори да са малцинства (макар че и това не е сигурно), съвсем неоправдано се чувстват в победен възход. Умели идеолози им внушават, че идва нещо друго, голямо. Велика Америка. Велика Русия. Велика България, Унгария и Индонезия.  Затова и те самите, популистите, не са готови за диалог в момента - сега те искат да нападат, да се бият. А и средата им внушава това - за съжаление, публичният дискурс се е овълчил. В българската преса и в социалните мрежи се говори с ужасяващи метафори, които внушават, че опонентът е не-човек. И че сега не е време за диалог и за мир с такива не-хора, а е време за война.

Не искам да бъда песимист, но трябва да има диалог, трябва да има разбирателство. Само че не виждам в момента как това би могло да се случи. Войнолюбците стават все по-гръмогласни. Остава ни да се надяваме, че този път ние, миролюбивите, демократичните и либералните, ще заемем важната, определяща роля на мълчаливо мнозинство.


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Извинете, а що за същество и това "Александър Кьосев"?
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Влязохме в ЕС и сега ще отговаряме за "общото" колониално наследство...браво. Ами тогава дайте да обединим кредити и дълговете както иска Макрон и общо да отговаряме за тях, ама що ли някак си немците се теглят назад и разни хайковци мрънкат жално. Или ще се обединяваме за да решаваме техните проблеми, а като е за нашите в БГ ще ядем нутелата без лешници.
120
1
 
17
 
! Отговори
Осмучи Микура преди 2 месеца
130 и 131, вие сте пълни от-репки и глу-паци, нищо не разбирате, това е цивилизационен сблъсък, и той тепърва предстои! Като няма революции отгоре винаги ще има революции отдолу а те са много кървави и такива "демократчета" като вас, дете се правят на интересни и свободолюбиви, първи се избиват, защото са вредни за всяка една общност! При социализма не се работело, пик-льовци, работеше се при това много и имаше защо, и днес още живеете върху основата на построеното тогава!
119
1
 
15
 
! Отговори
Осмучи Микура преди 2 месеца
До дъра-бъра, Германия може да се възроди единствено от източната част, бившето ГДР и стара Западна Прусия! Останалата Германия е сбирщина от джен-дъри и мекотели! Германия се нуждае от своя Орбан! За съжаление деградацията на западните народи след края на ВСВ, умело проведена под диктовката на САЩ, е изкл. напреднала и е във фаза на шизофрения. СССР поне не изтри дълбоките европейски ценности на изток, не че не са желаели, просто са по-глупави като окупатори.
118
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Кемниц обичат да са си на ясла цял живот. В соца. Имитираха , че работят. Сега западняците ги бутат да захванат работа, но навика им пречи.
117
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До127. В тоя град се правят на интересни. Никой не ги дискриминира, но и те не могат да се интегрират 30 години след като се събраха с другете от Германия
116
2
 
10
 
! Отговори
Осмучи Микура преди 2 месеца
Грешният избор е още през средновековието, Калоян се опита да поправи грешката, но глупавият Иван Асен II провали България като целуна малаките по зад-ника! Сега вече е късно, а след Добро поле и след края на ВСВ - непоправимо! Обречени сме сред славяни и православни "чужди след несвои" и "несвои сред чужди". Сегашният Запад изобщо не е за уважение! Единствено правилният избор направи Унгария! Нов национал-социализъм с човешко лица, както го прави Орбан! А България се управлява от хуюсмукачи!
115
3
 
13
 
! Отговори
Осмучи Микура преди 2 месеца
О, г-н Кьосев, не знам дали има нещо общо с наскоро починалата историчка Цветана Кьосева, се опитва да ни промива съзнанието с еврогъзки идеологийки. Това което нарича "късно просвещение" на Запада е неговата пълна деградация и видиотяване. Германия се нуждае от нов Хитлер а не от а-ну-си като баба Меркел! А за България ЕС е грешен избор. Трябваше да приемем Западанте ценности при Борис I, с католическото християнство, а не да приемаме гнусната религия на врага - Византия. И после с Калоян!
114
1
 
18
 
! Отговори
дъра-бъра преди 2 месеца
На германците почна да им писва!А на всяко писване последиците са непредсказуеми!
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако нямаше ,,леви'',нямаше да има и ,,десни''.Ако махнеш които и да било от политическата сцена,ще останат само ,,средни''.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"А не да говориш исторически верни неща, които обаче се оказват съвременни политически манипулации."

Типичен пример за ДВУМИСЪЛ по Оруел.
111
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо е този кръст..за параван? Германеца не знае какво е християнски кръст, знае само пречупения
Тъпи мишки мълчат на меркел та да смучат помощи 9 мес. Работят, 3 год. Лежат и смучат
110
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се сърдят немците на баба Меркел..................тя покани нелегалните мигранти в Германия..................не може 1/2 от хората в Близкия Изток и Северна Африка да се преселят в Германия!!!
109
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ИМПЕРАТОР

Не може! Евреите мразят страшно много монархиите, защото те контролират парите на нацията! Затова се борят да ги унищожат!
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искаме мир и любов,не щем войни,както се казваше в един стар лозунг - правете любов,а не война!
107
3
 
3
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
До БУДИСТ
Моше, защо не отидеш в изсраил да проповядваш това, а като турците - не пишат по турските медии, а тука?
106
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
Вижте кво приятели, аз съм големия приятел на българския народ Соломон Паси. Бих ви обяснил всичко, а и синедриона няма нищо за криене - ние и никога нищо не сме крили, нне сме по либерално общество и от френския национал по футбол! Ще ви обясня като на свои, но - танто за танто приятели, - казвайте ми вече Сулейман Паша! Защо? Не казвам, - позволете ни и ние да си имаме някои тайни.
105
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тия срсоидни *** какво толкова трудно има да си отговорят защо източна Европа става крайно дясна. Отговорът ще им избоде очите - не може да оставиш половината Европа догонваща на светлинни години назад да се оправя сама и същевременно да хрантутиш Африка и Азия. Ама трябва да си заблуден срсоиден геантаджия за да се правиш че не го разбираш. Нищо, поне някой ден може да се гордеем че съпротивата и възраждането на райха е тръгнало от нас...
104
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 2 месеца
Какво по манипулирано становище от това, да си дрънчиш каквото си щеш, но да не споменаваш за тези дето държат Парите, Правителствата и Армиите на света за да провеждат геноцид над - кого? Не над милиардите диваци, тях ги развъждат, а над хората! Над бялата раса, единствена създадена от Бога, останалото е гигантско изпражнение на яхвето, реката пусната от това яхве да удави християнството и на която й предстои да се поеме от Земята. Как, не знаем, просто един ден ще забележим че диваци няма.
103
1
 
20
 
! Отговори
Донко преди 2 месеца
Е такива дивотии не бях чел, да поемем негативите на колониализма без да получим активите, западния стандарт. Ако за тва му плащат НПОтата на другаря професор смешна работа. В цялата ататия не се споменава християнството, все едно че в Европа го няма. А то е причина за богатството не емигрантите...