70 години КНДР: Ким събира пари и представя нов имидж

Годишнината от основаването на КНДР се отбелязва цял месец
7 сеп 2018 20:45, Елка Василева
129
 70 години КНДР: Ким събира пари и представя нов имидж

Очаква се празненствата за 70-годишнината на Северна Корея да представят една страна, която вече си е осигурила ядрен арсенал и сега се съсредоточава върху развитието на икономиката и на международните си отношения, пише Ройтерс.

Събитията в неделя ще положат началото на продължаващи около месец прояви, както и на търговско изложение и други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвестиции и туристи в ограничената от санкции страна.

След като обяви своята ядрена програма за "приключена", севернокорейският водач Ким Чен Ун ще използва проявите в неделя, за да изтъкне подновения си фокус върху икономическото развитие, а вероятно и върху своята дипломатическа кампания, която му спечели тази година исторически срещи на върха със Съединените щати, Китай и Южна Корея, твърдят анализатори.

"Това е ден, в който Ким Чен Ун трябва да припомни изминалите 70 години на републиката и в който е длъжен да предложи нова дългосрочна държавническа визия за повече от 10 години напред", казва Хон Мин, старши изследовател в корейския Институт за национално обединение. "Обаче за него няма да бъде лесно, защото в действителност не е постигнал нищо забележително, откакто промени насоката на националната политика към "икономиката на първо място", допълва той.

Икономическите санкции срещу Северна Корея заради нейните разработки на ядрено оръжие изтощават бедната държава, в която около 40 на сто от населението или над 10 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ, а около 20 процента от децата страдат от недохранване по данни на ООН. Под едноличното управление на Ким страната е обвинявана и за масови нарушения на правата на човека, като доклад на ООН от миналата година установи, че между 80 и 120 хиляди души са задържани в затворнически лагери.

Кеш от туризъм

Държавните медии призовават денят да бъде "честване на победата и по-нататъшно разширяване на резултатите от великия поход за икономическо развитие". За първи път от пет години Пхенян организира "Масови игри" - мащабно националистическо представление с участието на близо 100 000 души на един от най-големите стадиони в света. В центъра на Пхенян вчера можеха да се видят хиляди деца в ученически униформи, които се упражняваха в маршируване и музикални изпълнения на площад "Ким Ир Сен", както и по улиците из целия град.

Плакати по основните улици напомнят за годишнината, а работници кърпят шосето от летището до центъра на града. Самолетът на "Еър Корио" от Пекин до Пхенян, с който пътуваше кореспондентът на Ройтерс, беше запълнен докрай, предимно с туристи и журналисти.

Събитията, и особено фотогеничните "Масови игри", предлагат на Северна Корея възможност да събере чуждестранна валута от хилядите чуждестранни посетители, стичащи се в столицата, тъкмо когато туризмът остава един от малкото останали надеждни източници на приходи на фона на санкциите, засягащи 90 процента от нейния годишен износ на стойност 3 млрд долара.

Докато входните билети за предишните "Масови игри" струваха най-много 300 евро, тази година ВИП местата струват 800 евро, казва Саймън Кокрел, главен мениджър на агенцията "Корио турс". Най-евтините места са по 100 евро.

Въпреки цените търсенето е голямо, каза той.

"Има много голям интерес. Всички полети са пълни, всички хотели са пълни. Показателен е фактът, че севернокорейската страна забрани на китайски туроператори да водят повече туристи до средата на септември просто заради липса на капацитет", добави Кокрел.

Корейският институт по корабоплаване - южнокорейски мозъчен тръст, е изчислил, че туризмът генерира 44 милиона долара годишно за изолираната страна, като китайските туристи съставляват около 80 на сто от чуждестранните посетители в Севера.

Чуждестранните гости

Досега се знае, че само един държавен глава - от Мавритания - ще посети Северна Корея за празненствата - нещо, за което Северна Корея обвинява САЩ.

"САЩ принуждават другите страни да не изпращат високопоставени делегации за честването на 70-годишнината от основаването на КНДР", заяви външното министерство на Севера в изявление, публикувано от държавната информационна агенция КЦТА.

След седмици на предположения, че китайският президент Си Цзинпин може да направи в неделя първото си посещение в Пхенян, Пекин обяви, че китайската делегация ще се ръководи от парламентарния шеф Ли Чжаншу.

По-късно през септември Северна Корея ще бъде домакин на търговско изложение и на други визити, целящи да привлекат чуждестранни инвеститори, но мнозина ще останат предпазливи заради санкциите, които все още блокират много аспекти на търговията със Севера.

Канадският бизнес консултант Майкъл Спейвър, който оглавява проект за културен обмен "Пекту кълчъръл ексчейндж", заяви, че работи със севернокорейското правителство за привличането на 25 китайски инвеститори и предприемачи, които да се запознаят с потенциални проекти в Пхенян, Вонсан и Нампхо.

"Ще участваме в опознавателни заседания с различни държавни чиновници и акционери и също така ще посетим съществуващи и бъдещи зони за развитие", каза Спейвър пред Ройтерс.

Военна демонстрация?

В плановете за неделя има също факелно шествие, както и военен парад, който ще бъде наблюдаван внимателно за признаци за нови балистични ракети или други модерни оръжия. Северна Корея обикновено използва големите празници, за да покаже военните си възможности и най-новите разработки в ракетната технология.

Според сайта "38 North" сателитни снимки показват, че военният компонент на неделния парад ще бъде по-голям от миналата година, въпреки че балистични ракети с голям обсег или пускови установки за тях не са били засечени.

"Демонстрацията на военна мощ винаги е била ключова за севернокорейската държавност", каза изследователят Хон. "Северна Корея обаче знае, че ако покаже междуконтинентални балистични ракети, международната общност ще се усъмни в желанието й за денуклеаризация. Крайно невероятно е Северна Корея да поеме такъв риск", добави той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
4
 
! Отговори
Съвременник преди 5 години
Абе дринго,какво 27 място сте си измислили и го повтаряте бе? Ти къде си живял или си дечко? Режим на тока,дотации на производството,дефицит и непрекъснати липси на елементарни стоки.Хумана само с връзки за дъщеря ми съм търсил като луд.Бай ви Тошо го каза на края,,Социализма се оказа едно недоносче."От средата на 80те на нас свят ни се изви от тая мизерия бе сополанко.,а ти 27 място.Пред кого от европейските държави ,сме били чЗащо тогава обявихме мораториум че не можехме да си върнем заемите.
29
3
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До До 8 -Ким Чен-Ун Явно ти не си в час ,имат си и интернет собствен имат си и коли и който иска може да си купи такава ,имат си и мобилни телефони собствено производство .С две думи имат си всичко необходимо за добър живот там .И най важното всеки ден посрещат делегации от цял свят .Ето днес и министър председателят на Сърбия е на посещение там .а тези дни очакват делегации от Швейцария и Норвегия и уж ембарго имало .Има ама трънки това в главите на Лос Говедарос само .
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТУК ИМА 1 *** С НЯКОЛКО НИКА И ТОЙ С МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ! АБЕ 4 КИЛОМЕТЪР, ПРИЕМЕТЕ МИ СИГНАЛЪТ, ЧОВЕКЪТ Е МНОГО ЗЛЕ - КАЗВА, ЧЕ В КНДР БИЛО РАЙ! НАПРАВО Е ЗА ЕЛЕКТРОШОК 3 А СТЕПЕН)))):
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе тука много мечтатели идеалисти, емигранти за с. корея! айде идете и ако е върнете, при това над 50 кг, ще разправяте за великата кндр....
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СКОРО НЕ НИ БЯХТЕ ЗАНИМАВАЛИ С ТОЯ ЧОВЕК С МЕНТАЛНИ ПРОБЛЕМИ - ТОВА НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ЦЕНЗУРИРАТЕ - А ДЕЦАТА, ВЪРНАЛИ СЕ С 4 МЕДАЛА ОТ ЯПОНИЯ ОТ ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАТИКА НЕ СЪЩЕСТВУВАТ В ДНЕС.БГ! ЖИВА ПЛЯВА И РУСКА ПРОПАГАНДА СТЕ!
25
3
 
5
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До *** На Сран Сега се сетих и за нашите роби дето хора с по две виши образования ходят да работят на англосаксонците по нивите им да им берат ягодите и другите овошки и да им трият на изкуфелите старци насраните им *** за жълти стотинки .Та ние сме робите на англосаксонците и не защото сме били соц държава ,а защото те си ни мразят по религиозен принцип и гледат всячески да ни унищожат и духовно и физически .
24
7
 
7
 
! Отговори
До 8 -Ким Чен-Ун преди 5 години
Явно не си в час.Са мо две седмици там и ще се побъркаш.Няма интернет,а някакъв,,КВАНГЙОНГ"Само големците имат коли ,имат много малко компютри.Ако успееш да се снабдиш трябва да го декларираш в полицията ,да ти го програмират.Има няколко бензиностанции и бензина е кътАко знаеш колко неща са забранени и накзуеми.На изборите -един кандидат и печели със 100%.Нормален човек не би могъл да живее там ,ще превърти,но трябва да си бил там за да го разбереш дете,невинно!!
23
4
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До *** На Сран Ей ***.чо Северна Корея никога ама никога не е била комунистическа държава ,нито по конституция ,нито по герб ,нито по знаме .Там от четири партии управлява работническата партия на труда .Така че чети и други медии а не на сорос лъжливата либерална пропаганда .
22
0
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Ала_Бала Разбрах те напълно ,но и той Георги Марков го е написал ясно каква е журналистиката по света в писмото си до Димитър Бочев ,днеска го четох в сайтът на Епицентър ,цялото писмо .
21
6
 
8
 
! Отговори
Ха така! преди 5 години
Можем само да си мечтаем за здравеопазването, промишлеността и образованието в северна корея! Нямат ***, нямат прошляци....
20
5
 
7
 
! Отговори
Гъз На Сран преди 5 години
Айде като ви влече Кимовия комунизъм, заминавайте, той от още роби няма да се откаже. Оставете ни тука в гнилия капитализъм, ама вземете и Корни с льотчика, моля.
19
0
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Я ти ми дай линк кога се е случило това дето го пишеш ,защото имаше един такъв кратък период но той отмина бързо бързо .
18
5
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Дай си координатите и ще ти дам не един а десет линка и то със статистика на ООН каква държава сме били по времето на соца .И ти го казвам това като човек който никога не е бил член на БКП или на БСП и на нито една партия до ден днешен .А за ракийката не пия от това питие даже и на празници ,биричката ми е по вкуса и понякога и бялото винце .Анадъмо брато .
17
3
 
5
 
! Отговори
Чо Гун преди 5 години
Не се казва вече - Как ще ги стигнем американците, - а как ще ги стигнем Севернокорейците! До там я стигнахме! Мнооого сме зле!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТИВАШ НА РЕСТОРАН, НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЪС СЛУЖИТЕЛ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, ТОЙ СЯДА ДО ТЕБ И ТИ РАЗРЕШАВА ОПРЕДЕЛЕНИ ТЕМИ ДА СЕ ОБСЪЖДАТ, А ДРУГИ ИЗОБЩО, ИМА ОПРЕДЕЛЕНИ МАРШРУТИ- ЧУЖДЕНЕЦ САМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ДВИЖИ ИЛИ ОСТАВА В ЗАТВОРА- ВИЖ С АМЕРИКАНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ КАКВО СТАНА.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малее нашите форумни гении и Северна Корея яко рекламират, айде братя кой пръв ще се тагне на някой ресторант там
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пичове сте корейци.
13
1
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
До КИМ ЧЕН УН Г-жа Василева и да иска няма да може да ти даде отговора, защото няма свое мнение. Отговорът е много ***: управляват ни хора с доста нисък интелект, който по никакъв начин не отговаря на постовете, който заемат в държавата.
12
11
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
А сега ще отворя сайтът на тяхната държавна телевизия за да се полюбувам на тяхната подредена по всичко държава и си помечтая това да се случи и в България и да си задам въпросът защо ние го докарахме до просешка тояга и от девет милиона народ до докараме до под 7 милиона .И как стана така че от държава на 27 място във света по БВП сега сме на 101 място като най бързо изчезващият народ във света .Ама нека Госпожа Василева да ми даде отговор на този въпрос.
11
8
 
6
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До ХА-ХА-ХА ! Те и сега са икономическо чудо ,вярва ми .И защото при тях няма атлантически ценности ,либерали , демократи ,*** ,наркомани и каква ли не още деградирала пасмина . Те всъщност си защитава националните идеали ,бит ,обичай ,древната култура и не дават на никого да посяга на нея .в тяхната система Чучхе е залегнало учението на духовното срещу материалното .Още от деца ги учат да обичат своята древна държава и да бъдат верни на нея.