Китай подава ръка на Венецуела: Дават икономическа помощ

Николас Мадуро благодари на Пекин за разбирането
15 сеп 2018 11:30, Екип на Investor.bg
66
Китай подава ръка на Венецуела: Дават икономическа помощ
Снимкa: Reuters

Kитай има желание да помогне на финансово буксуващата Венецуела с каквото може, заяви китайският министър-председател Ли Къцян по време на провелата се в Пекин среща с президента на южноамериканската страна Николас Мадуро, съобщава Ройтерс.

Мадуро е на четиридневна визита в Китай, за да обсъди икономическите споразумения на изпадналата в криза  страна от Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК) и да убеди ключовите азиатски финансови институции да отпуснат нови заеми.

Къцян обеща на Мадуро, че Китай ще подкрепи Венецуела по отношение на икономическото ѝ развитие и подобряването на начините за препитание на хората. Пекин е готов да помогне с каквото може, предаде китайската държавна телевизия без да даде повече подробности.

Китай също така е готова да продължи да развива своя бизнес и търговски обмен с Венецуела, като се надява, че правителството, водено от Мадуро, ще предостави по-голяма политическа подкрепа и повече правни гаранции, допълни Къцян.

На среща с китайския президент Си Дзинпин Мадуро благодари на Пекин за разбирането му и голямата подкрепа, предава Ройтерс, позовавайки се на местните китайски медии.

Венецуела е склонна да проучи различни ефективни методи за финансиране съвместно с Китай и да засили сътрудничеството между двете страни, заяви Мадуро по време на срещата.

Китайският президент изрази мнение, че Китай и Венецуела трябва да насърчават развитието на двустранното сътрудничество, достигайки до едно по-плътно взаимно политическо доверие.

Както преди, така и занапред Китай ще подкрепя правителството на Венецуела и усилията му да постигне национална стабилност, заяви Дзинпин.

Въпреки това никъде не се споменава за конкретни средства, които Пекин ще отпусне на Каракас. За повече от десетилетие Китай успя да „изсмуче“ от Венецуела над 50 млрд. долара чрез предоставяне на кредити срещу добив на петрол, което помогна на азиатската страна да подсигури с големи енергийни доставки своята бързо развиваща се икономика.

Паричният поток беше спрян, когато Венецуела поиска преразглеждане на договореностите заради силното понижение на цената на петрола, което в крайна сметка доведе до свръхинфлация в страната и продължителен финансов колапс.

Финансовото министерство на Венецуела заяви през юли, че ще получи 250 млн. долара кредит от Китайската банка за развитие като стимул за производството на петрол. Правителство на страната призна, че преди това е взело част от друг заем, предоставен от Китай, на стойност 5 млрд. долара като все още се очаква да бъде изплатена пълната сума.

В същото време стана ясно, че Венецуела отчита инфлация в размер на 100% само три седмици, след като въведе в обръщение своята нова валута.

Президентът Николас Мадуро премахна петте нули от валутата през август, за да опрости, макар и за кратко, търговията и трансакциите с националната валута, усложнени от години на хиперинфлация.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
2
 
! Отговори
не вярвам преди 5 години
Те в Китай още имат дажби за ориза и спят в землянки от слама...Тези наредените са актьори, облечени като за парад с дрехи втора употреба, купени от Сев.Корея. А петрол не им трябва много-много, защото още няма много коли. Ползват го да правят пластмаси за да ни продават всякакви джундурии, което е ГОЛЯМАТА измама на 21ви век-да си мислим, че Китай е голяма икономика. Затова на всичко има фалшив надпис "Made in China", а те нещата идват от други места
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИТАЙЦИТЕ ВЕЧЕ ВЛАДЕЯТ ИЗТОЧНА АФРИКА, ИМАТ 40 МИЛИОНА КИТАЙЦИ В САЩ (МОЖЕ И ДА СА СТАНАЛИ ПОВЕЧЕ), настъпват в европа, що да не населят и венецуела.
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Кога руските воници са изглеждали добре? Те или са пияни или махмурлии. "" -- ето едно *** булгарско дрогарче -- трябва да ги осветляваме .
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ха ха ха ха
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както Китай спаси Северна Корея по същият начин ще спаси и Венецуела. Блажени са вярващите в Китай.
50
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЧИНЕЗИЪНС ,ЗНАМ ЧЕ ВОЕННО НЕ СТЕ ГОТОВИ , НО ВЕНЕЦУЕЛА ИМА НУЖДА САМО ОТ ВОЕННА ПОМОЩ СРЕЩУ ЕДИНСТВЕННИЯ ПРОТИВНИК НА ЧОВЕЧЕСТВОТО : ЩАТСКИЯ СЕМИТИЗЪМ !?!? И "БОГАТАШИТЕ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛЛА СА СВЪРЗАНИ С БАНКИТЕ КАТО : ЛЕМЪН БРАДЪРС И СИЕ !!! ВСИЧКИТЕ НИ УДАРИ ДА СА СРЕЩУ " АМЕРИКАНСКАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ " -НА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА "ЦАР" ИРОД /ДАВИД, ЮДА И МОЙСИ / !!!! ЕБ.АВАТ ЧОВЕЦИТЕ С ДОЛАРА /ГЕНИАЛНИ СА / !!!
49
5
 
7
 
! Отговори
гого преди 5 години
и някой ще се изкефи, кофти за руснаците е евтиния нефт. Кофти за тях става при цени под 40 $ барела, а щатите увисват още при 60$. Шистите затварят защото са на загуба под 65$.
48
1
 
5
 
! Отговори
гого преди 5 години
китай ще си купи кладенците и правото да разработи нови, лошо няма ще поевтинее петрола щото ще спадне търсенето след като Китай си се самоснабдява....
47
2
 
18
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Американските атаки срещу цяла поредица от държави(вкл.Русия) ги праща директно в орбитата на Китай.Ако това продължи така,Китай ще се окаже с повече сателити от САЩ.
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китаецо спасява Мадуро на Путин !
45
2
 
15
 
! Отговори
Аз преди 5 години
На Венецуела и стига само Китай да им купува петрола.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само лапачката крепи този луд свят. Кой може да излапа повече. Отврат.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо им е помощ на венецуелците? Нали са фрашкани с петрол?
42
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога руските воници са изглеждали добре? Те или са пияни или махмурлии.
41
22
 
1
 
! Отговори
Мадурски преди 5 години
Предпочитам охранени янки да ме крадат, отколкото гладни китайци, а и са повече, много поваче.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само избрани китайци могат да станат войници и са много уважавани. Като им казах, че съм ходил в казарма едно време, не можеха да се начудят. Е, сега съм и аз дебел като примиера, но и той беше як каратист.
39
4
 
6
 
! Отговори
поглед от друг ъгъл преди 5 години
Това ,което ми прави впечатление в тази новина е китайският почетен караул.Погледнете снимката-има ли нещо ,което да не е идеално!?В тубата има разни материали за китайската армия-погледнете им униформите,шапките,външния вид,осанката,маршировката-даже и на женските групи!?Даже немските войници от времето на Хитлер изглеждат по-зле!?Вече не съм сигурен кои войници изглеждат по -добре-руските или китайските!?
38
3
 
6
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Поредната хапка на Китай под формата на помощ. Чакат като к о й о т и някоя държава да фалира и си ги завземат за половин век напред. Продължавам да си мисля че светът трябва да спре да произвежда в Китай и да купува от тях
37
6
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА ХА преди 5 години
А Русия кога ще помогне на братският венецуелски народ? Мадуро кога да очаква корабите с квас и пелмени?
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами сега? Какво ще правят американците? Със Китай не могат да се борят, нито с Русия. Загубиха ислямистката си война в Сирия, сега остава в задния им двор да дойдат комунисти от Китай. Много тежка ситуация.