Екстремисти, популисти... Откъде се взеха толкова неонацисти в Германия?

В източногерманските провинции десните екстремисти привличат все повече хора
16 сеп 2018 21:40,
217
Екстремисти, популисти... Откъде се взеха толкова неонацисти в Германия?
Снимка: БТА

През изминалите седмици пропътувах цяла Германия – на местата, на които се срещали т.нар. нацисти. Бях в Кемниц, Кьотен и Шьонберг. Малки градчета, които доскоро много рядко попадаха в новините. Сега обаче оттам се говори за престъпления, демонстрации и контрадемонстрации, пише Бен Найт в "Дойче веле".

Дебатът за бежанците в Германия се изостри отдавна. Драматичните събития в Саксония и Саксония-Анхалт не са прекалено голяма изненада. И в двете източногермански провинции десните екстремисти привличат все повече хора на своя страна. Това, което видях там, ме смути. Неонацисти, държащи цветя в татуираните си юмруци, редом до истински опечалените граждани.

Понякога пресата представя събитията прекалено драматично. Връщайки се от командировка в Берлин, колегите ме поздравяват така, сякаш съм правил репортажи в сирийския град Алепо. В коментарите чета изречения за "възкръсналия германски фашизъм". И все пак: хора, които демонстрират редом с нацистите, нямат право да се оплакват, когато ги наричат нацисти. Журналистите могат да пишат само онова, което виждат.

Никой не се смята за расист

Разговарях с много хора, участвали в демонстрациите на десните екстремисти, организирани от "Про Кемниц" и "Алтернатива за Германия". Един мъж, израснал в ГДР, ми разясни, че съм "елитарен представител на конформистката преса". Той твърди, че моята журналистическа работа не се различавала "ни най-малко от партийната пропаганда на бившата ГДР", а моята "шефка" Ангела Меркел била нова версия на диктатора Хонекер.

Когато германците чуят обвинение в нацизъм, изпадат в такава ярост, че всякакъв по-нататъшен разговор става невъзможен. Едва ли ще се намери германец, който сам да се причисли към неонацистката субкултура. Привържениците на ислямофобското движение "Пегида" например просто игнорират тази дума, все едно, че не я чуват. Един холандски демонстрант от движението "Про Кемниц" усмихнато ми заяви: "За мен думата нацист вече няма никакво значение".

Когато заговоря някого за видеото, в което се вижда как демонстранти вдигат ръка за хитлеристки поздрав, получавам следните два отговора: "Медиите пресилват нещата", или  "Вероятно журналистите са инфилтрирани от германските тайни служби, за да дискредитират демонстрациите". Много хора в Саксония споделят тези съзаклятнически теории. Напразен е и опитът да обясниш на тези хора, че човек може да е расист и без да го съзнава.

На една демонстрация видях мъж с плакат - саморъчно направена карикатура на африканец - дебели бърни, обеци на ушите и т.н. А отдолу бе изписал изречението, че политиците искат да превърнат Кемниц в африкански анклав. Той обаче категорично отрича обвинението в расизъм. "Това е само фигура от комикс", заяви той, когато един младеж го пита какво иска да каже с този плакат.

"Нормалните хора"

И това са хората, които идват да протестират. А другите? "Нормалните хора"? Още по-обезпокоително става, когато именно те казват неща, които човек може да чуе от поддръжниците на "Алтернатива за Германия".

Един от тези "нормални хора" е Луц Ошац. Симпатичен гражданин на Кемниц на средна възраст, който не се определя нито като "ляв", нито като "десен". Той не е участвал в демонстрацията на движението "Про Кемниц", но въпреки това е твърдо убеден, че полицията се занимава прекалено много с нацистите, вместо "да предотвратява престъпленията". На въпрос, какво означава това, той отговаря: "Аз не бих допуснал повечето от тия хора в Германия. Ние нямаме нужда от икономически мигранти. Ако изобщо приемаме някои, то нека да са само онези, чието положение е наистина отчайващо. Не знам обаче дали можем да си го позволим в културно отношение".

Дали и този човек би трябвало да бъде наречен нацист? Това всъщност е основното недоразумение в целия дебат. Приравняването на "расисти" и "десни екстремисти". Напълно възможно е хора, които се смятат за аполитични, или са с леви разбирания, да имат расистки възгледи, въпреки че не искат да го признаят. Расизмът не е политическа позиция.

Обществото в Германия действително е дълбоко разединено. И все пак с повечето от хората, с изключение на онези, които имат действително крайни, неонацистки възгледи, е възможно да се води спор. Те са готови за диалог дори и с представител на "конформистката преса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво толкова има за учудване откъде се взели толкова много.На плаката толкова ясно е написано. - какво популистко има.
28
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искат да махнат Меркел по други причини и да отслабят Германия и Европа,не им се връзвайте!Искат да махнат Меркел,защото точно тя защити интересите на Европа,което на някои не им се хареса.Причината е икономическа,всичко друго са празни приказки.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЪПРЕКИ ЦИОНИСТКАТА ОКУПАЦИЯ НА ГЕРМАНИЯ ,ВЪПРЕКИ С ГОДИНИ ОПИТИ ДА СЕ ПРОМИВАТ МОЗЪЦИТЕ НА НЕМЦИТЕ ,ГЕРМАНЦИТЕ СА ГОРД АРИЙСКИ НАРОД КОЙТО МУ Е ЗАЛОЖЕНО В ГЕНИТЕ ДА СЕ БОРИ ЗА СВОЯТА РАСА,РОДИНА И ВЯРА,ТАКА,ЧЕ И ТАМ ЕВРЮХИТЕ СЕ ПРОВАЛИХА И СКОРО И ОТ ДОЙЧЛАНД (ИЗБРАНИТЕ) ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На изборите в Бавария избирайте AFD.
25
2
 
6
 
! Отговори
Шмеркел преди 5 години
Екстремистите и популистите са откакто Шмеркел е на власт, а за неонацистите - това им е в кръвта.
24
2
 
26
 
! Отговори
гост преди 5 години
Германите са гостоприемен народ. Както е тръгнало скоро ще отворят спа-хотелите в Аушвиц и на другите места.
23
2
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Екстремисти ала бала,качествените германци загинаха в световните войни,тези седят и гледат как разчекват жените им и им вземат страната ;) !!!
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм тука същата работа събрали се дпс днес и ми пращат във феисбук елате на митинг срещу боико борисов е ромите са недоволни както винаги заедно с бсп защо ли да ходя на митинг искам да махна корупцията биенето на цени но няма как да стане защото ако ги сменим с тия два сектора не добре а зле щее още крадат и продължават техните да крадат а не емигрантите кои емигрант заминал навън сее върнал дори наи глупавия защо защото на народа му писна от циркажии ето защо
21
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Германия има 80 милиона нацисти, не е станало нещо по сериозно не са скочили и пак ще ометат Европа за 3 месеца
20
2
 
12
 
! Отговори
Цвъ ухото преди 5 години
Казват че в България е в пъти по зле начело с диктатора Борисов и фашистите от ПФ също се говори че управляващите масово бият баби за да пукнат по бързо и всичко това в най бедната и корумпирана държава!
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнтимеркелистЛибералите са самите европейци и европейски държави,защо да ги свалят?Ако ги свалят,Европа ще отслабне.
18
3
 
18
 
! Отговори
ergen4ev преди 5 години
германците едва ли биха имали проблем със бързо и лесно интегриращи се емигранти но когато пред очите им се случва така че всеки изцежда системата им без да слага нещо вътре им кипва и това е така навсякъде по света.не може германеца да се спуква от бачкане и данъците му да отиват за румънски или български роми като социални помощи или бежанците да лежат и на готово да папкат без да допринесът с нищо обратно няма нищо нацистко в настроенията им по скоро преценка за много неправилно случващо се
17
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идва и времето на дъртата вещица сатаниска. В пъклото при любимия Джони сенатор.
16
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре представете си човек избягал от война или мизерия, отива в държава в която си намира прехрана и и какво изведнъж решава да прави щуротии или даже убийста, Вярвате ли го. Всичко се командва отвъд окена за да се подпомогнат крайнодесните за избори, само така могат да разклатят Европа за по дълъг период защото краварника се заплете в кълчища.
15
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тази Алтернатива за Германия някой им плаща,да създават безредици,дано немците не се поддадът.Иначе не са нацисти,особено в западната част,много рядко са такива,ако има изобщо.Защото нацизма и фашизма никога не е водел до нищо добро,а само до смърт и разруха.
14
1
 
29
 
! Отговори
Антимеркелист преди 5 години
Главната задача е да се свали Меркел, която е символа на либерастията днес.
13
3
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
страхът на низшите класи граждани че техните ценности и култура ще бъдат изместени от пристигнали други от някъде си е в основата на зараждащо се подобно поведение и настроения,на германеца му писна да издържа пришълци от източна европа азия и африка възползващи се от добрата и приятелски настроена система там за помощ а в замяна да не дават нищо за продължаващия просперитет на страната
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на немците! А ние тук днес направихме протест и всеки си седи вкъщи! Защото ние българите само на диванчето с ракийката може да протестираме и да сме патриоти, когато се налага да излезе навън и да изрази гражданска позиция, почва да плюе по протестиращите, ХАХА, били платени, били ненормалници! Как само у нас са платени?! Само ние ли сме най-хитрите!? Кой плаща на румънците, кой плаща на немците?! Погледнете себе си първо, преди да съдите другите! УТРЕ 12:00 пред Народното Събрание!
11
2
 
18
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Ами танте ги покани нацитата - без да се усети - покани а рабелите - те вървят комплект с нацитата - колкото повече а рабели - толкова повече нацита...
10
1
 
30
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Ставай страна огромная ,ставай за смертнъй бой ...